Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019 15:46

Κάνναβη: ένα αμφιλεγόμενο φυτό. 30 απαντήσεις σε κομβικές απορίες για τη νομιμοποίηση και τη χρήση της

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo47Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη φαρμακευτική, τη βιομηχανική και την ψυχαγωγική κάνναβη, τα παράγωγα, τις χρήσεις τους και το νομικό πλαίσιο.

Η ιστορία της κάνναβης είναι μακρά, καθώς πρόκειται για φυτό που χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς, θρησκευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και 4.000 χρόνια. Παράλληλα, η χρήση της συνοδευόταν ανέκαθεν από έντονη διχογνωμία. Είναι «ναρκωτικό» ή όχι; Πρέπει να αποποινικοποιηθεί – και, αν ναι, σε ποιον βαθμό; Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις δράσεις της για ιατρικούς σκοπούς;

Καθώς λοιπόν η συζήτηση γύρω από την κάνναβη, τις ιδιότητες και τις χρήσεις της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο, απασχολώντας τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και το κοινό, στη χώρα μας αυτήν τη στιγμή το πλαίσιο για τη χρήση και κυκλοφορία σκευασμάτων ιατρικής κάνναβης είναι πλέον καθορισμένο και η διαδικασία παραγωγής και κυκλοφορίας τους έχει ξεκινήσει, με τα σκευάσματα να αναμένονται το προσεχές διάστημα.

Πριν από τη διάθεσή τους, κι ενώ παράλληλα λειτουργούν εταιρείες και καταστήματα που εμπορεύονται βρώσιμα ή άλλου είδους προϊόντα που περιέχουν κάνναβη, απευθυνθήκαμε σε ειδικούς επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, αναζητώντας απαντήσεις σε μια σειρά αποριών σχετικών με το ίδιο το φυτό, την καλλιέργειά του, τα παράγωγά του, την επίδρασή τους στον ανθρώπινο οργανισμό και το σχετικό νομικό πλαίσιο που ισχύει τώρα στην Ελλάδα.  

7 ειδικοί απαντούν

Κατερίνα Αντωνίου,  Αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Χριστίνα Δάλλα,  Επίκουρη καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες.

Αλεξία-Βικτώρια Πολυσίδη, Διδάκτωρ Φαρμακολογίας, επιστημονική συνεργάτις, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών.

Ελένη Τσαλίκη, Ερευνήτρια Χημείας και Τεχνολογίας Βιομηχανικών Φυτών, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός - ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων.

Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου, δικηγόρος.

Χρήστος Μάνης και Xάρης Χριστοφοράτος, της ελληνικής εταιρείας CBD Oil Shop.   

Πατώντας  lifo.gr  θα σας εμφανιστεί το άρθρο που το επιμελήθηκαν οι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, M. HULOT, ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ, ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ και αναρτήθηκε στις 26.1.19

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019 19:04
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση