Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 17:50

Όλες οι ταινίες του Γούντι Άλεν, από τη χειρότερη ως την καλύτερη, των Μελεμενίδη- Βασιλείου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

guntiΑκόμα και όσες ταινίες του Γούντι Άλλεν δεν μας άρεσαν, ποτέ δεν μας έκαναν να κλάψουμε τα λεφτά που δώσαμε, να πούμε πως χάσαμε την ώρα μας και πως αυτό ήταν, τελειώσαμε μαζί του. Όλες εξέπεμπαν από λίγο ως πολύ ένα ευεργετικό φως που μας έκανε να δούμε τον εαυτό μας μες τον κόσμο με ένα τρίτο μάτι, συχνά αυτοσαρκαστικό που δεν χάριζε τα κάστανα σ'εχθρούς και φίλους. Έτσι βγαίναμε από τα σινεμά λες και είχαμε μόλις λουστεί. Να'μαστε λοιπόν φρέσκοι και μυρωδάτοι γεμάτοι με την ευφροσύνη που φέρνουν οι πνευματώδεις κωμωδίες του να ξαναμπαίνουμε στον ζόρικο κόσμο έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε και καμιά φορά να τον χαρούμε δίχως φυσικά να σταματήσουμε να είμαστε ανικανοποίητοι.

Εκεί, συχνά στο βάθος, συναντούμε τους ήρωες του Άλλεν, άλλοτε πιο λάιτ και άλλοτε στο πιο γκροτέσκο. Αυτό το φροντιστήριο με τις ταινίες του μας έφτιαχνε ώστε δίχως να το σκεφτόμασταν βρίσκαμε εύκολα τις αναλογίες του εδώ και τώρα μ'αυτές. Συνήθως αυτό το παιχνίδι μας βοηθούσε στο γράψιμο και παίξιμο την ίδια ώρα του δικού μας σεναρίου. Μάλλον λοιπόν, είμαστε τυχεροί που ανοίξαμε κάποτε μια πόρτα και μπήκε ο Άλλεν στη ζωή μας. Και με την άδεια μας στρογγυλοκάθισε για πολλά χρόνια, χαρίζοντάς μας κάτι εντελώς δικό του που μυστήριο πως, κούμπωσε με τα εν εξελίξει γούστα μας, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε για 90΄ παγκοσμιοποιημένοι με την καλή νευρωτική έννοια. 

«Τι μου συμβαίνει, γιατί δεν μπορώ να είμαι cool;» αναρωτιόταν ο Γούντι Άλεν σε μία από τις λίγες ταινίες που έχει παίξει χωρίς να σκηνοθετεί, το σινεφιλικό «Play it again, Sam» του Χέρμπερτ Ρος. Το ίδιο ίσως αναρωτιέται και σήμερα ο 83χρονος δημιουργός που είδε για πρώτη φορά στην καριέρα του μια ταινία που ολοκλήρωσε, το «A rainy day in New York», να εξαφανίζεται από το κύκλωμα της διανομής.

Αποδιοπομπαίος τράγος αντί poster boy την εποχή του #MeToo, όπως σοφά δήλωσε, ο Άλεν βρίσκεται σήμερα ανεπίσημα κατηγορούμενος όχι για τον αυτόματο πιλότο στον οποίο είχε βάλει τις τελευταίες του ταινίες αλλά για τον επεισοδιακό χωρισμό του με τη Μία Φάροου, σε μια υπόθεση του 1993, τελειωμένη, σύμφωνα με την επίσημη Δικαιοσύνη, και χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο νέο στοιχείο τώρα.

Η συνέπεια αυτών είναι ένα απότομο φινάλε σε μια καριέρα που τήρησε ευλαβικά το δόγμα «μία ταινία τον χρόνο», καθώς για τον ίδιο η κινηματογραφική δημιουργία ήταν πιο βοηθητική από έναν ψυχολόγο – έτσι άλλωστε κέρδιζε λεφτά αντί να δίνει. Το κλισέ σε αυτό το αφιέρωμα στα 46 κινηματογραφικά φιλμ που έχει σκηνοθετήσει ως σήμερα (εξαιρούνται τo «What's Up», το «Tiger Lily?», όπου άλλαξε απλώς τους υπότιτλους, και το «New York Stories» που συνσκηνοθέτησε με Κόπολα και Σκορσέζε) είναι η φράση «ξαναείδαμε τις ταινίες του», που όμως δεν έχει καμία θέση εδώ.

Οι ταινίες του Γούντι Άλεν, καλές, κακές, μέτριες, είναι μια χρόνια συνήθεια θέασης για τους γράφοντες, ένα συχνό διάλειμμα απ' ό,τι συμβαίνει στην καθημερινότητα αλλά και στον κινηματογράφο, με τη λογική ενός ξεχωριστού genre που δεν μπορεί να χωρέσει σε κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα. Άλλωστε, ο άνθρωπος χώρεσε κωμωδίες, δράματα, μιούζικαλ, ψευδοντοκιμαντέρ, σάτιρες, νουάρ, αρχαίο δράμα και φαντασία (μόνο σπλάτερ δεν έκανε) κάτω από το ίδιο ύφος, την ίδια γραμματοσειρά, την ίδια φόρμα.

Αυτό το πολυσχιδές, πολυεπίπεδο, εγκεφαλικό αλλά και ειλικρινά προσωπικό σύμπαν, που ο μόνος όρος ο οποίος μπόρεσε να το περιγράψει ποτέ ήταν η «γουντιαλενική ταινία», υφίσταται την άχαρη διαδικασία αξιολόγησης, με τον διαχωρισμό μεταξύ των φιλμ που απλώς τα ανεχόμαστε γιατί είναι δικά του και αυτών που θα λατρεύουμε μέχρι να φτάσουμε στην ηλικία του.

 Ακολουθούν οι 46 ταινίες της φιλμογραφίας του Γούντι Άλεν που κατατάχθηκαν από τον Τάσο Μελεμενίδη & τον Γιάννη Βασιλείου σε υποκειμενική αξιολογική σειρά, από τη χειρότερη μέχρι την καλύτερη. 

Αν θέλετε να τις δείτε πατήστε  lifo.gr . και θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο. Όταν βάλετε τον κέρσορα πάνω στην εικόνα της κάθε ταινίας, αυτή γυρίζει και φέρνει τα μπρος πίσω. Τότε εμφανίζεται ένα μικρό κειμενάκι σχόλιο στην ταινία.

Κι  εδώ   όλες οι ταινίες του με τους ελληνικούς τίτλους.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 23:46
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση