Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 16:23

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας αποδέχτηκε τις 807 χιλ. που δικαιούται από τον ΟΛΠ;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dimker144Θέση: Αυτό που θεωρεί ο καθένας απόλυτο καλό και απόλυτο κακό, τόσο στην προσωπική μας ζωή όσο και στην κοινωνία, σπανίως εμφανίζονται ατόφια και το πιο συνηθισμένο στην εποχή μας είναι να έχουν μικρή διάρκεια. Σε όλα τα άλλα φαινόμενα, σε όλες τις άλλες καταστάσεις, βοηθάει αν διακρίνουμε όλες  τις διαβαθμίσεις και τις αποχρώσεις τους και τις τονίζουμε. Και αν έχουμε εξασκηθεί στο να σκεφτόμαστε τις αλληλοεπιδράσεις τους όσο πιο αποστασιοποιημένοι από ότι μας χαρακτηρίζει, κέρδος θα προκύπτει. Η πείρα μου λέει πως το κέρδος αυτό κι εμάς μας αναβαθμίζει και στο σύνολο συνήθως κάνει καλό.

Πληροφορία: Για πρώτη φορά παραχώρησε φέτος ο ΟΛΠ Α.Ε στους 4 παραλιμένιους δήμους - Πειραιά, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Πέραμα και Σαλαμίνα - την επιχορήγηση που προβλέπει η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και Οργανισμού, μετά τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών στη Cosco.

Το συνολικό ποσό που θα δίνεται στους δήμους είναι το 3.5% του ετήσιου τζίρου του ΟΛΠ Α.Ε. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για το 2017 το ποσόν που δίνεται ως αντισταθμιστικό όφελος της λιμενικής και εμπορευματικής δραστηριότητας της ΟΛΠ Α.Ε είναι 4.035.410 ευρώ. Τα ποσά διατίθενται στους τέσσερις Δήμους αναλογικά από τη λιμενική και εμπορευματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε κάθε Δήμο. Σκοπός είναι η κάλυψη είτε λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών είτε διάφορες επενδυτικές τους δραστηριότητες.

Οι Δήμοι Πειραιά και Περάματος πήραν αποφάσεις στα Δημοτικά Συμβούλιά τους για την αποδοχή των χρημάτων. 

Ο Δήμος Πειραιά εισέπραξε από τον ΟΛΠ 1.997.350 € και ο Δήμος Περάματος εισέπραξε από τον ΟΛΠ το ποσό του 1.089.560 €.

Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας σύμφωνα με τις πληροφορίες μας δικαιούται 807.000 €, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας αν το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση για την αποδοχή αυτών των χρημάτων και για τα έργα που θα υλοποιηθούν με αυτά.   

Τέλος, το ποσόν που αναλογεί στο δήμο Σαλαμίνας είναι 161.416 €. 

Να θυμίσουμε επίσης ότι ο δημόσιος ΟΛΠ μέχρι το 2005 έδινε διάφορα ποσά. Π.χ, ο Δήμος Περάματος τότε έπαιρνε 250.000 ευρώ το χρόνο, συν τις ad hoc ενισχύσεις. Όμως μετά το 2005 ο ΟΛΠ σταμάτησε την ετήσια καταβολή σε όλους τους Δήμους. Πριν τρία περίπου χρόνια με την βοήθεια μιας νομοθετικής παρέμβασης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της Β' Πειραιά, ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας διεκδίκησε τα ποσά που του όφειλε όλα αυτά τα χρόνια ο ΟΛΠ και με απόφαση δικαστηρίου κέρδισε γύρω στα 5 εκ. Η διεκδίκηση των ποσών αυτών είχε ξεκινήσει από το δήμο Δραπετσώνας επί δημ.αρχής Χρονόπουλου, αλλά ποτέ δεν τελεσφόρησε.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2018 13:13
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 08-08-2018 19:07
Για όποιον δεν κατάλαβε μερικές ακόμη πληροφορίες κι εξηγήσεις:

Ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας δεν «κέρδισε ποσά διεκδικήσεων που είχαν ξεκινήσει επί Χρονόπουλου και δεν τελεσφόρησαν» όπως λέει ο συντάκτης.
Ο Δήμος Δραπετσώνας για την περίοδο 1997-2002 επέβαλε τέλη και τα κέρδισε και δικαστικά.
Ο ΟΛΠ προσπάθησε να αποφύγει την πληρωμή (των χρεών της περιόδου εκείνης) κι η τελευταία του προσπάθεια έγινε όταν πια δήμος ήταν το καλλικρατικό μόρφωμα "Κερατσίνι-Δραπετσώνα". Όμως τα κερδισμένα ποσά τελεσιδίκησαν υπέρ του δήμου (επί Τζανή). Κι ήρθε κατόπιν η τροπολογία επί Σύριζα να τα αποδώσει στον δήμο τώρα πια που ο ΟΛΠ γινόταν ΚΟΣΚΟ και οι Κινέζοι δεν ήθελαν να φορτωθούν αυτό το βάρος.

Δεν ήταν λοιπόν διεκδικήσεις χρόνων, ήταν κέρδη εκείνης της πενταετίας και ΜΟΝΟ, κι είχαν κερδηθεί ήδη από τον δήμο Δραπετσώνας σε πολλές δίκες. Ο Δήμος έκοβε από τον ΟΛΠ το φως (ΔΕΗ) και το λιμάνι ξανάπαιρνε ηλεκτρική ενέργεια με ασφαλιστικά μέτρα που έκανε κάθε μήνα την περίοδο 2000-2002. Το δικαστήριο έλεγε να πάρει ρεύμα για ένα μήνα αλλά να πληρώσει. Τέτοιο ήταν το μπλόκο του ΟΛΠ από τον δήμο Δραπετσώνας.

Ο ΟΛΠ, βέβαια, ως «κράτος εν κράτει», κατάφερνε να καθυστερεί με νομικά τερτίπια την πληρωμή του ποσού, παρά την τελεσιδικία, μέχρι την τελική ρύθμιση που έκανε ο Σύριζα εν όψει ΚΟΣΚΟ το 2016.
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 02-08-2018 19:40
Το ποσό των 8 περίπου εκ. δρχ. χρεών του ΟΛΠ στον Δήμο Δραπετσώνας δεν είναι από ενισχύσεις του ΟΛΠ στους δήμους σαν αυτές που αναφέρεις.

Είναι πατέντα του δήμου Δραπετσώνας που χρέωσε στον ΟΛΠ δημοτικά τέλη. Το έκαναν και στο Πέραμα αλλά δεν το στήριξαν και δεν το συνέχισαν. Ο Δήμος Δραπετσώνας το πάλεψε για τα έτη 1997-2002 και κέρδισε πολλές δικαστικές μάχες. Αυτά τα τέλη εκείνης της περιόδου εισέπραξε το 2016 ο σημερινός δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Η διεκδίκηση του Δήμου σταμάτησε επί Αραβιάδη (2003) όταν ο δήμος έκανε συμβιβασμό με τον ΟΛΠ, πήρε κάποια χρήματα και σταμάτησε να χρεώνει δημοτικά τέλη. Ο ΟΛΠ άρχισε να δίνει κάποιες ενισχύσεις (όχι θεσμικά κατοχυρωμένες) για να μην αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα σαν κι αυτό που του προξένησε ο δήμος Δραπετσώνας. Φυσικά τα δημοτικά τέλη δεν διεκδικήθηκαν στη συνέχεια ούτε από τους επόμενους δημάρχους Δραπετσώνας ούτε από τον ενοποιημένο δήμο. Αυτά τα τέλη, στην ουσία, αντικαθιστά η υποχρέωση του ΟΛΠ -ως ΚΟΣΚΟ πλέον- να δίνει μέρος του τζίρου της στους δήμους.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση