Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 17:51

Μερικές καλές ειδήσεις που μπορούν έστω και λίγο να μας ανεβάσουν το ηθικό

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lakis31Mystère TutleΤο έχουμε πια εμπεδώσει πως μέσα στον χρόνο σχεδόν όλα τα συμβάντα είναι σαν το φεγγάρι, με την φωτεινή τους και την σκοτεινή τους πλευρά. Φυσικά η εκτίμηση εξαρτάται από την ενεργητική ή παθητική, αδιαμεσολάβητη ή διαμεσολαβημένη σχέση που έχει ο καθένας με το συμβάν. Εξαρτάται επίσης και από τη θέση που κατέχει στην ιεραρχία της κοινωνίας του και τις προσδοκίες που έχει απ'αυτήν. Κι ακόμα πιο βαθιά, παίζει σημαντικό ρόλο η σχέση που καλλιεργεί με τον εαυτό του κάτι που δεν είναι απολύτως ταξικά προσδιορισμένο. Μιας και συμβαίνει διαρκώς μες τους αιώνες, άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες να κρατούν με τους δικούς τους τρόπους την ίδια απόσταση από το δράμα της ζωής ή να βιώνουν παρόμοια την τραγικότητά της.  

 

 

Το θέμα μας όμως είναι οι καλές ειδήσεις. Οι πιο καλές ειδήσεις είναι όσες έχουν άμεση σχέση με την ζωή μας. Που όμως με διάφορους τρόπους επηρεάζουν και το γενικότερο κλίμα. Και αντιστρόφως. Καλές ειδήσεις από το παγκόσμιο χωριό επηρεάζουν φανερά ή υπόγεια και την κατάσταση του κάθε ανθρώπου συνεισφέροντας φως στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τις κακές ειδήσεις, μόνο που αυτών ο οβολός είναι το σκότος.

Εμείς επιλέξαμε κάποιες ειδήσεις που κάποιοι άλλοι πριν από εμάς τις επέλεξαν ως καλές ανάμεσα στις πολλές που κυκλοφορούν κάθε μέρα. Σε πρώτη ανάγνωση, σε μια προσέγγιση με απούσες τις αλληλοεξαρτήσεις που έχουν με άλλα συμβάντα και για όσο τις θυμόμαστε, ιδού πέντε που αυθόρμητα μπορούμε να τις αποκαλέσουμε καλές ειδήσεις. 

1η) Το Ηράκλειο της Κρήτης κέρδισε τον τίτλο του ταχύτερα αναπτυσσόμενου τουριστικού προορισμού του 2017 στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία του Euromonitor, η κρητική πόλη υποδέχτηκε 11% περισσότερους τουρίστες από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Στη δεύτερη θέση, με αύξηση 10% εμφανίζεται η Αθήνα, που τους τελευταίους μήνες κατάφερε να ενισχύσει το προφίλ της και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το «χάλκινο» μετάλλιο κατέκτησε η τουρκική πόλη Αρτβίν, μια πόλη της βορειοανατολικής Τουρκίας, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Άκαμψι, με αύξηση 9%.

2η) Περισσότερο από 20.000 άτομα υποδέχτηκαν το 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και από τις αντιδράσεις τους φάνηκε πως ευχαριστήθηκαν το πάρτι που άρχισε μετά τα εκατοντάδες πυροτεχνήματα που φώτισαν τον ουρανό την ώρα της αλλαγής του χρόνου. Μέσα στο φωταγωγημένο πάρκο και το γεμάτο παγοδρόμιο πάνω στο κανάλι να είναι γεμάτο μέχρι τα ξημερώματα. Στο πάρτι που έγινε στην Αγορά την ευθύνη για την μουσική την είχε ο διάσημος μουσικός παραγωγός του ΒΒC Gilles Paterson.

Οι εκδηλώσεις που έγιναν στις γιορτές στο Ίδρυμα ήταν δωρεάν για όλους. Κάτι που είναι απόρροια της δέσμευσης του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου να στηρίζει με 10 εκ. κάθε χρόνο και για πέντε χρόνια το ΚΠΙΣΝ.

Επίσης μια ακόμα καλή είδηση που αφορά το ΚΠΙΣΝ είναι πως συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφιοτήτων που ανακοίνωσε, το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανικών Αρχιτεκτόνων (Royal Institute of British Architects – RIBA) στο πλαίσιο του θεσμού RIBA International Prize. Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε δύο χρόνια και αναδεικνύει τα πιο εμπνευσμένα και σημαντικά νέα κτίρια που κατασκευάζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, τους αρχιτέκτονες που τα έχουν σχεδιάσει αλλά και εκείνους που τα οραματίστηκαν και προχώρησαν στην υλοποίησή τους. 

3) Περισσότερες από 300 γυναίκες που εργάζονται στον Χολιγουντιανό κινηματογράφο, κάθε ειδικότητας (ηθοποιοί, σκηνοθέτριες, σεναριογράφου, κ.λπ) με επικεφαλής τις Νάταλι Πόρτμαν, Άσλεϊ Τζάντ, Μέριλ Στριπ και Κέιτ Μπλάνσετ (επιλέχτηκε ως πρόεδρος στο φετινό φεστιβάλ των Κανών), ανακοίνωσαν στις 31.12 με ολοσέλιδη καταχώριση στους "Νιου Γιόρκ Τάιμς" και στην ισπανόφωνη εφημερίδα " La opinion" ότι δημιούργησαν το ταμείο "Time's up" ( Τέλος χρόνου). 

Στο ταμείο αυτό θα συγκεντρώνονται χρήματα διαθέσιμα για κάθε γυναίκα στις Η.Π.Α , ό, τι επάγγελμα και αν κάνει, ακόμα κι αν δεν έχει άδεια παρανομής στην χώρα, που έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να υπερασπιστεί νομικά τον εαυτό της. Ήδη συγκεντρώθηκαν τα 13 εκ.δολάρια από τα 15 που είναι ο στόχος.

4) Η βράβευση ενός "πράσινου" εθελοντή που αγαπάει τον δημόσιο χώρο, από τον Γιώργο Ιωακειμίδη - Δήμαρχο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη

Την Πρωτοχρονιά, στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας στο Δημαρχείο, τίμησα με απονομή ειδικής πλακέτας, τον κύριο Γιώργο Λαζαρίδη. Πρόκειται για τον άνθρωπο που πριν από 4 χρόνια, προθυμοποιήθηκε να καταγράψει όλα τα δέντρα της Νίκαιας που βρίσκονται στα πεζοδρόμια της πόλης! Και δεν είναι λίγα, αφού καταμέτρησε περισσότερα από 30.000 δέντρα!                                                                                                                                                                                                                                                                                       nikea4                                                    Πιστεύω να καταλαβαίνετε πόσο επίπονη δουλειά απαιτεί μια τέτοια προσπάθεια…Ο εθελοντής αυτός λοιπόν, κατάφερε να απογράψει όλα τα δέντρα, περπατώντας δρόμο – δρόμο, στενό – στενό, με υπομονή και κρατώντας αναλυτικές σημειώσεις, για κάθε δέντρο, κάθε φυτό που συναντούσε!                                                                                                          Σύμφωνα με την καταγραφή, στην κοινότητα της Νίκαιας και μόνο στις δενδροστοιχίες των οδών, υπάρχουν σήμερα 30.563 φυτά, μεταξύ των οποίων και 2.000 ελιές. Στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται τα φυτά που υπάρχουν στο Ρέντη, στα τρία μεγάλα άλση της Νίκαιας, τον λόφο του Αγίου Φίλιππα, τον λόφο του Βώκου, τον περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου θεάτρου, το πρώην νεκροταφείο Νεάπολης, καθώς και στο εσωτερικό των πλατειών.Συνολικά δηλαδή η πόλη έχει πάνω από 60.000 δέντρα κι έτσι μπορεί κάποιος να είναι πιο επιεικής με τους ανθρώπους που δουλεύουν στο Πράσινο και παλεύουν γι’ αυτό. 

Αυτή είναι η «περιουσία» μας! Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους, αλλά σε αυτό το θέμα θα επανέλθω… 

Ευχαριστώ τον κ. Γιώργο Λαζαρίδη. Του αξίζει η αναγνώριση και η τιμή!                                                                                                                                                                                                                                                                                                 5) Πατώντας   athensvoice.gr  θα σας εμφανιστεί ένα άρθρο του Θανάση Παναγόπουλου με 40 καλές ειδήσεις από όλον τον κόσμο, με έμφαση σ'αυτές που έχουν να κάνουν με θέματα υγείας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 08:59
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση