Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017 19:10

Κι όμως κινείται

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

fanis6Εκ της Περσίας έρχονται

τρεις Μάγοι με τα δώρα,

άστρο λαμπρό τους οδηγεί

χωρίς να λείψει ώρα.

 

 

Και ναι μεν Περσία υπήρχε και Μάγοι όπως ο καθείς τους φαντάζεται δεν λείπανε και δώρα τόσα όσα δεν βάζει ο νους υπήρχανε και άστρα άπειρα και λαμπρά περισσεύσανε. Άστρο όμως Λαμπρό που να οδήγησε κάποιους απ' τη μια άκρη της Ασίας στην άλλη, είναι αδύνατον να υπήρξε ποτέ.

Μια θρησκεία μπορεί να εμπεριέχει ό, τι θέλει, τα πάντα: Και θεό δημιουργό του σύμπαντος κόσμου και θαύματα και παρθενογενέσεις και Αγγέλους και νεκραναστάσεις και κόλαση και παράδεισο ακόμα και Άστρο Λαμπρό που οδηγεί τους Μάγους εν Βηθλεέμ τη πόλει, όπου Χριστός γεννάται εν φάτνη των αλόγων.

Όσοι συνάνθρωποί μας θέλουνε να τα πιστεύουνε, με γεια τους με χαρά τους. Εγώ προσωπικά την πίστη τους αυτή την σέβομαι απόλυτα. Είναι ιερό και αναφαίρετο δικαίωμα τους.

Αντιθέτως δεν σέβομαι καθόλου τη στάση που έχουνε κρατήσει οι επιστήμονες του ουρανού (Αστρονόμοι, Κοσμολόγοι, Φυσικοί), κάθε φορά που συμμετείχαν σε δημόσιες συζητήσεις σχετικές με το Άστρο της Βηθλεέμ.

Δεν ξέρω ποιός φόβος και ποιό ακαθόριστο δίλημμα τους αναγκάζει να αποκρύπτουνε πολλά και να λησμονούν την επιστημονική υποχρέωσή τους να πουν σ' όλους όλη την αλήθεια. Να πούνε δηλαδή ότι, μπορεί να φάνηκε τότε στον ουρανό ένα λαμπερότερο του συνήθους άστρο (αν αυτό ισχύει), αλλά είναι αδιανόητο, είναι αστείο να λέμε ότι αυτό το Άστρο ανέλαβε να οδηγήσει τους τρεις Μάγους στο προσκυνηματικό τους ταξίδι.

Και είναι αστείο διότι κάτι τέτοιο είναι παντελώς αδύνατο να συμβεί.

Και είναι αδύνατο να συμβεί διότι ένα άστρο, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο, είναι μια πηγή φωτός που το φως του διαχέεται παντού. Δεν είναι προβολέας που μπορεί συγκεντρωτικά να στείλει σε κάποιο σημείο μια δέσμη φωτός όπως γίνεται ας πούμε στα μουσικά πάλκα. Εκεί ο υπεύθυνος φωτισμού μπορεί να κατευθύνει τον προβολέα στα δάχτυλα του μπουζουξή όταν αυτός ρίχνει το αναστάσιμο ταξίμι του.

Και γίνεται ακόμα πιο αδύνατο να συμβεί διότι λόγω της σταθερής θέσης του Λαμπρού Άστρου απ' τη μια και λόγω της συνεχούς περιστροφικής κίνησης της Γης απ' την άλλη, η περιοχή που φωτίζει το Άστρο μεταβάλλεται ασταμάτητα. Με απλά λόγια: οι Μάγοι, στις πορείες τους, αν το πρωί βλέπανε το Λαμπρό Άστρο μπροστά τους, όταν έφτανε το βράδυ, το  είχανε πια πίσω τους.

Ας το αλλάξουμε πια το σενάριο. Ας το κάνουμε πιο πιστευτό. Είναι πολύ χοντρό το παραμύθι .

Και αφού ο κίνδυνος της Ιεράς Εξέτασης έχει για την ώρα απομακρυνθεί, μήπως ήρθε ο καιρός που οι επιστήμονες μας θα τολμήσουνε;

Που θα μας λένε δηλαδή πάντα όλη την αλήθεια και κυρίως εκεί που οι διαφορές ανάμεσα στην επιστημονική γνώση και τις θρησκευτικές δοξασίες είναι τόσο μεγάλες που βγάζουν μάτι ή θα συνεχίσουν να νίπτουν τας χείρας των ως Πόντιοι Πιλάτοι  ταχτοποιημένοι και αδιάφοροι;

Οψόμεθα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 13:35

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 23-12-2017 19:44
Επίσης, για να μην είμαστε αφοριστικοί προς τους επιστήμονες να αναφέρω μόνο τον Ρίτσαρντ Ντοκινς, εξελικτικό βιολόγο, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος κατέχει την έδρα με τον άγνωστο στην Ελλάδα τίτλο "κατανόησης της επιστήμης από το ευρύ κοινό" στην Οξφόρδη.
Πέρα από τα βιβλία του, το BBC έχει χρηματοδοτήσει και προβάλει μια σειρά δικά του ντοκιμαντέρ με τίτλο "Sex, Death and the Meaning of Life" (υπάρχουν και με ελληνικούς υπότιτλους) όπου αναλύει την "Περί Θεού αυταπάτη" που περιγράφει στο ομώνυμο βιβλίο του.
Παράθεση
0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 23-12-2017 19:21
Παραθέτοντας Μανόλης Γλαμπεδάκης:
Μπορεί "οι επιστήμονες του ουρανού (Αστρονόμοι, Κοσμολόγοι, Φυσικοί)" να μην έχουν ικανοποιήσει το αίτημα σου φίλε Φάνη, το έχουν δηλαδή, αλλά δεν το κάνουν βούκινο.
Έχουμε όμως τους ιστορικούς -επιστήμονες είναι κι αυτοί- που έχουν δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις:
------------
Τα Χριστούγεννα και οι αρχαίες θρησκείες


Συνέχεια
- Στην Περσία ο θεός Μίθρας γεννήθηκε από παρθένο σε μία σπηλιά στις 25 Δεκεμβρίου και αμέσως δέχτηκε δώρα από τρεις βοσκούς. Είχε 12 μαθητές και έκανε πολλά θαύματα, ενώ μετά το θάνατό του θάφτηκε για τρεις ημέρες και έπειτα αναστήθηκε. Η επιγραφή «Όποιος δεν φάει το σώμα μου και δεν πιει το αίμα μου, ώστε να γίνει ένα μαζί μου κι εγώ ένα με αυτόν, δεν θα γνωρίσει τη σωτηρία» βρέθηκε σε ένα ιερό του.
- Στην Ελλάδα είναι γνωστή η ιστορία του θεού Διόνυσου, που γεννήθηκε από την παρθένο Σεμέλη στις 25 Δεκεμβρίου. Κάποιες από τις προσφωνήσεις του ήταν «βασιλεύς των βασιλέων», «ο μονογενής υιός του θεού», «το άλφα και το ωμέγα», «θεός Κύριος γεννηθείς εκ θεού» και πολλά άλλα. Ήταν δάσκαλος και ταξίδευε κάνοντας θαύματα, όπως η μετατροπή του νερού σε κρασί. Μετά το θάνατό του αναστήθηκε.
Παράθεση
0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 23-12-2017 19:18
Μπορεί "οι επιστήμονες του ουρανού (Αστρονόμοι, Κοσμολόγοι, Φυσικοί)" να μην έχουν ικανοποιήσει το αίτημα σου φίλε Φάνη, το έχουν δηλαδή, αλλά δεν το κάνουν βούκινο.
Έχουμε όμως τους ιστορικούς -επιστήμονες είναι κι αυτοί- που έχουν δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις:
------------
Τα Χριστούγεννα και οι αρχαίες θρησκείες

Είναι βέβαιο ότι ο χριστιανισμός επηρεάστηκε από παλαιότερες θρησκείες. Πολλά από τα γεγονότα που περιγράφονται στην Καινή Διαθήκη, είναι σχεδόν πανομοιότυπα με αυτά που αναφέρονται στη ζωή και τη δράση άλλων θεών που λατρεύτηκαν πριν την εμφάνιση του Ιησού.
- Στη θρησκεία των αρχαίων Αιγυπτίων, που χρονολογείται από το 3000 π. Χ., κεντρική είναι η φιγούρα του θεού-ήλιου Χόρους (Ώρος). Αυτός γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου από την παρθένο Ίσιδα, ενώ η γέννησή του συνοδεύτηκε από την εμφάνιση ενός άστρου από την ανατολή, το οποίο ακολούθησαν τρεις μάγοι για να φτάσουν στο σημείο της γέννησης και να του φέρουν δώρα. Στα ταξίδια του συνοδευόταν από 12 μαθητές και έκανε πολλά θαύματα. Κάποια από τα πολλά ονόματα με τα οποία τον προσφωνούσαν ήταν «ο γιος του θεού», «καλός ποιμένας», «αμνός του θεού», «η αλήθεια», «το φως» κ.α. Αφού προδόθηκε από τον Τυφώνα, ο Χόρους σταυρώθηκε, θάφτηκε και μετά από τρεις μέρες αναστήθηκε.
- Ο θεός Άττις στη Φρυγία, γεννήθηκε από την παρθένα Κυβέλη στις 25 Δεκεμβρίου. Σταυρώθηκε, θάφτηκε σε τάφο και αναστήθηκε μετά από τρεις μέρες.
- Στην Ινδία ο θεός Κρίσνα γεννήθηκε από την παρθένα Ντεβάκι, με ένα άστρο στην ανατολή να σηματοδοτεί τον ερχομό του.

(συνεχίζω με άλλο σχόλιο δεν με αφήνει η σταγονα να ολοκληρώσω)
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 23-12-2017 10:31
Δυο διαφωνίες μου με τον Φάνη (πίνοντας "ξένο" κρασί που μπορεί να με επηρέασε άσχημα), πράγμα που σπάνια συμβαίνει:

1η διαφωνία: Εξήγησα στον Φάνη -χρησιμοποιώντας σχήματα στη χαρτοπετσέτα- ότι είναι δυνατόν να υπάρξει φαινόμενο που η ποιητική του μεταφορά να είναι "άστρο λαμπρό τους οδηγεί". Πιθανό να ήταν κομήτης που "έδειχνε" με την ουρά του προς δυσμάς. Καθώς αυτοί (οι μάγοι) πήγαιναν προς δυσμάς είναι πιθανό το σημείο μεγαλύτερης φωτεινότητας του κομήτη να συνέβη όταν αυτοί βρίσκονταν σε ένα χωριό που το έλεγαν Βηθλεέμ. Έψαξαν στα πλούσια και φτωχά σπίτια μήπως βρουν ένα νεογέννητο κι έπεσαν πάνω στον Ιωσήφ με τη Μαρία σε ένα στάβλο.
Όχι πως αυτό έγινε, αλλά είναι μια πιθανή ιστορία που στέκει επιστημονικά και μπορεί να αποδοθεί με τον συγκεκριμένο μύθο. Αυτά χωρίς κανένα φόβο για κανέναν τιμωρό θεό στον οποίο κάποιοι πιστεύουν.

2η διαφωνία:
Είναι εκεί που ο αγαπητός μου Φάνης για όσους "θέλουνε να τα πιστεύουνε αυτά" λέει ότι "την πίστη τους την σέβεται απόλυτα"...
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση