Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 16:14

Ο Βαρουφάκης μας υπενθυμίζει τους ξένους πρωτομάστορες της διαχείρισης του χρέους μας

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ets64Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται με την περίπτωση του Βαρουφάκη, ότι αν ξέρεις να αναλύεις δεν σημαίνει ότι ξέρεις και να συνθέτεις. Αν δηλαδή είσαι σε θέση να μπορείς να αποκρυπτογραφείς την πραγματικότητα, αυτό που ξέρουν πια και οι κότες, είναι πως αυτό δεν σε κάνει απαραίτητα και οδηγητή για το πως θα πάμε εκεί που υποτίθεται έχουμε συναποφασίσει. Αυτό είναι το ένα που μας έβγαλε το άρθρο του Βαρουφάκη που δημοσιεύτηκε στην ΕτΣ στις 10.6 με τον τίτλο "Λαγκάρντ, Σόιμπλε και χρέος: για να μην ξεχνιόμαστε".  

 

Το άλλο έχει να κάνει με μία, περισσότερο διαίσθηση να την πούμε, που είχαμε τα πρώτα χρόνια της κρίσης, προπάντων τότε με Παπανδρέου και Παπαλουκά, όταν είχαμε την άποψη πως αν αποτολμήσουμε να συνδιαμορφώσουμε από κοινού με τους εταίρους μας στην Ε.Ε την έξοδο από την κρίση, έχουμε καλά χαρτιά για να το δοκιμάσουμε.  Ρίσκο βεβαίως θα ήταν, αλλά όχι με τίποτα, όχι σκέτη μπλόφα σε στυλ με κλανιές βάφουμε αυγά, όπως έκαναν τέσσερα χρόνια αργότερα οι Συριζαίοι.

Τέλος πάντων αν τα στοιχεία που παραθέτει σ'αυτό το άρθρο του ο Βαρουφάκης είναι όλα και είναι εντάξει, τότε εκείνες οι προδιαθέσεις που είχαμε τότε δυστυχώς φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Ένα από τα ουσιώδη ερωτήματα όμως που προκύπτουν, είναι για ποιους λόγους οι κυβερνώντες εκείνη την περίοδο έκατσαν και έχασαν, που για να είμαστε ακριβείς εμείς χάσαμε, η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου δηλαδή. Το καλύτερο θα ήταν, λέμε τώρα σε στυλ αν η γιαγιά μου είχε καρούλια, εκείνη την εποχή κυβέρνηση να είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και να συνειδητοποιούσαν οι σύντροφοι γρήγορα και εις βάθος τη δύναμη που είχαν στα χέρια τους. Και λέμε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτοί είχαν μία διάθεση να κοντράρουν τους Γαλλογερμανούς και το διευθυντήριο των Βρυξελλών, ενώ οι άλλοι φερόντουσαν σαν τον Χατζηαβάτη. 

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το άρθρο του Βαρουφάκη, που με το τέλος του ή συμφωνείς μαζί του και τα παρατάς όλα γιατί σωτηρία δεν φαίνεται να υπάρχει ή το παλεύεις όπως η κυβέρνηση και ίσως και η επόμενη, ζητιανεύοντας ψίχουλα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 16:58
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γ.Τ. 13-06-2017 09:12
(αντιγράφω από την ανάρτησή μου για το άρθρο Βαρουφάκη):

Με τον Βαρουφάκη μπορεί να διαφωνεί κανείς όσο θέλει. Εγωιστής, φιλάρεσκος, μούτρο, τζογαδόρος ... πες τον ό,τι θέλεις αλλά αναλυτή της πολιτικής οικονομίας σαν κι αυτόν δεν θα βρεις. Όποιος διάβασε τον "Μινώταυρο" ξέρει πως κινείται η οικονομία στον κόσμο κι όποιος διάβασε το άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ξέρει πως κινήθηκαν τα πράγματα το 2010-11 που η Ελλάδα χρεοκόπησε και πως φτάσαμε σε αυτά τα μνημόνια που ζούμε τα τελευταία έξι επτά χρόνια.
....................
Μετά την διετία 2010-11, το πρόβλημα δεν το είχαν πια ούτε η Γερμανία ούτε η Γαλλία, το είχε εξ ολοκλήρου η Ελλάδα κι ως εκ τούτου υπέκυπτε πλέον στους οποιουσδήποτε εκβιασμούς των Γερμανών. Φυσικά ο Σόιμπλε μας ήθελε εκτός ευρώ από το 2012 κι ακόμα μας θέλει έξω. Και φυσικά ήμασταν καράβι ακυβέρνητο στα χέρια του και στη διαπραγμάτευση του Σαμαρά το 2012 και στη διαπραγμάτευση του Τσίπρα το 2015.

Το να μην υπογράφουμε τώρα πια τα κωλόχαρτα που μας δίνουν στο Γιούρογκρουπ είναι μια κουβέντα που δοκιμάστηκε (την δοκίμασε ο ίδιος ο Βαρουφάκης) κι απέτυχε. Και προφανώς κάτι παραπάνω έχουμε πληρώσει γι αυτό. Η προσπάθεια έπρεπε να γίνει κι έγινε και τέλος. Από εδώ και πέρα ο ίδιος ο λαός κουράστηκε από τα πειράματα και δέχτηκε την ήττα.

Γι αυτό και δεν αντιδρά κανείς, γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι υπάρχει πραγματικά διέξοδος. Πράγμα που δεν συνέβαινε το 2010 και 2011 και 2012 όταν ακόμα όλοι έβλεπαν ότι το πράγμα «παίζεται» κι ότι υπάρχει περιθώριο εκβιασμού. Μετά το PSI και το αγγλικό δίκαιο και την αποπληρωμή των γαλλογερμανικών τραπεζών δεν είχαμε καμιάν ελπίδα. Ίσως κι οι μαγκιές του 2015 να ήταν τελικά αχρείαστες αφού ήταν βήμα μετέωρο στο κενό. Όσο για τα περαιτέρω, καλό κατευόδιο σε όλους μας, στη δική μου σύνταξη, στη δική σας καλοπέραση και στης Ελλάδας την ψωροπερηφάνια αφού πραγματικά ... μάλλον δεν υπάρχει ελπίς.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση