Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 10:51

Λίγα και καλά για τον Μανώλη Δρεττάκη και περισσότερα για τα οικονομικά της φάσης που μας έρχεται

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

dretakisΧίλια χρόνια να ζήσει ο Μανώλης Δρεττάκης, αλλά νομίζω δικαιολογημένα αναρωτηθήκαμε, όταν πέσαμε πρόσφατα πάνω σε ένα άρθρο του στην ΕτΣ, ρε συ ζει ακόμα ο Δρεττάκης; Και όχι μόνο ζει, αλλά βασιλεύει κιόλας γράφοντας ενδιαφέροντα άρθρα. Δικαιολογημένα πάντως, διότι ψάξαμε και βρήκαμε ότι γεννήθηκε το 1934 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εμείς τον θυμόμασταν από τότε που ως υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκε με το καλημέρα σας. Μετά, αυτός ο  καθηγητής της ΑΣΟΕΕ, πήγε στο ΚΚΕ και αργότερα όταν ένα μεγάλο κομμάτι του ΚΚΕ εντάχθηκε στον Συνασπισμό ήταν κι αυτός μαζί τους. Κι όταν εκλέχτηκε βουλευτής το 1990 έγινε και αντιπρόεδρος της Βουλής.

 

Για μας ο κ.Δρεττάκης, μ'αυτά που έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας από τη δημόσια δράση του, έχει καταγραφεί στο "μπλογκ" μας ως ένας μετρημένος και αξιοπρεπής πολιτευτής απ'αυτούς που έχουν πιστεύω και κάποιες αρχές και είναι τουλάχιστον επαρκείς στην ειδικότητά τους. Απ'αυτούς που δεν τα ξεπουλάνε όλα για μία καρέκλα, που δεν ακούστηκε ποτέ κάτι εις βάρος τους για δοσοληψίες κάτω από το τραπέζι,  ούτε ο εγωισμός τους και το καβάλημα του καλαμιού έγινε ο καθοριστικός παράγοντας στις πολιτικές σχέσεις τους.  

Διαβάζοντας το τελευταίο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ΕτΣ στις 7.6 με τον τίτλο "Σενάρια δανειστών διαιώνισης του "βραχνά" του χρέους" συνειδητοποιήσαμε πως λέει όσα σκεφτόμαστε εμείς σαν απλοί πολίτες, δίχως να χρειαστεί να καταφύγουμε σε πλήθος στοιχείων και αναλύσεις προχωρημένες. Νομίζω πως ο κ.Δρεττάκης έχει πιάσει τα βασικά σημεία αυτών των επιλογών που θέλουν να περάσουν ξένοι και ντόπιοι στην κοινωνία μας ως κινούσα δύναμη για τα επόμενα χρόνια. Επιλογές που όπως είναι φανερό στον καθένα που κρατάει μια μικρή απόσταση από τα πράματα της συγκυρίας, με λίγη σκέψη το πιο πιθανόν είναι ότι θα καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα. Κι αυτό είναι δύσκολο να το πετύχει με τόσες λίγες λέξεις ένας αρθρογράφος σε εφημερίδα. Φυσικά το θέμα και δεν εξαντλείται, έχει πολλές πλευρές και συνδυασμούς προσδιορισμών, αλλά η "μουσική" της οικονομικής φάσης μας βγαίνει από αυτό το άρθρο. 

Στο τέλος ο κ.Δρεττάκης κάνει δύο αναφορές. Η μία είναι στο κούρεμα που έγινε το 1953 στο χρέος της Γερμανίας και έτσι έγινε μπορετό να πάρει μπρος η Γερμανική μηχανή. Για όσους δεν το γνωρίζουν να αναφέρουμε εδώ πως το Φεβρουάριο του 1953 υπογράφτηκε στο Λονδίνο η μείωση του Γερμανικού χρέους στις χώρες της Δύσης της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Δημοκρατίας κατά 63%. Ανάμεσα στις 69 χώρες που συμφώνησαν στη διαγραφή του Γερμανικού χρέους ήταν και η Ελλάδα. Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ένα άρθρο του Ερίκ Τουσέν που συγκρίνει τη διαγραφή των χρεών της Δ.Γερμανίας το 1953 και της Ελλάδας το 2012.

Η δεύτερη αναφορά του κ.Δρεττάκη είναι είναι στην αποπληρωμή του κατοχικού δανείου που πήρε η Χιτλερική Γερμανία από την κατεχόμενη Ελλάδα το 1944. Για το κατοχικό δάνειο η Τράπεζα Ελλάδος έχει πιστοποιήσει ένα ποσόν 228 εκατ. δολάρια του 1944, στο οποίο συμφωνούν και πολλοί άλλοι μελετητές. Μόνο αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 13 δισ. ευρώ, και φυσικά θα αυξηθεί εάν εντοπιστούν και άλλες εκταμιεύσεις. Αν τώρα κανείς συμπεριλάβει μια πιο εύλογη αποζημίωση στα αναγνωρισμένα θύματα με τις πρακτικές που ακολουθούν οι διεθνείς οργανισμοί, το ποσό ανέρχεται σε 54 δισ. ευρώ. Το δάνειο αυτό είναι διεκδικήσιμο ακόμα και σήμερα, παρόλο που δύσκολα είναι μια χώρα σαν τη δική μας να εξαναγκάσει τη Γερμανία να πληρώσει το δάνειό της. Οι ειδικοί πάντως υποστηρίζουν ότι το δάνειο αυτό είναι απόλυτα διεκδικήσιμο λόγω της ιδιαίτερης φύσης που είχε. Δεν ήταν δάνειο σε γερμανικά ομόλογα για να υπαχθεί στη διαγραφή του χρέους που έγινε το 1953, ούτε είχε καμία εμπράγματη εγγύηση για να περιληφθεί στις υλικές επανορθώσεις του 1945 που τελικά μόνο μικρό κλάσμα τους ικανοποιήθηκε. Και τις δύο αυτές συμβατικές μορφές τις απέφυγαν οι Αρχές Κατοχής για να μην εμφανιστεί η δαπάνη στον προϋπολογισμό τους και έτσι το δάνειο γλίτωσε το «κούρεμα». 

Πατώντας   εδώ  θα σας εμφανιστεί το άρθρο του κ.Δρεττάκη, που με απλό τρόπο λέει τα πιο βασικά και ουσιαστικά. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017 00:20
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση