Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 17:13

Στο "Θηρίο" του Άμστερνταμ το φετινό ευρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια πρωτοτυπία, με αρκετό συμβολισμό, έκρυβαν τα φετινά ευρωπαϊκά βραβεία αρχιτεκτονικής που απονέμουν ανά διετία το ίδρυμα Mies van der Rohe και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για πρώτη φορά, ανάμεσα σε 355 συμμετοχές από 36 χώρες, επιλέχθηκε η ανακαίνιση ενός κτιριακού συγκροτήματος που σηματοδοτεί τη στροφή προς την επανάχρηση και την αξιοποίηση του οικιστικού πλούτου παλαιότερων εποχών, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

 

Είναι η προσαρμογή στην οικονομική κρίση, που στον έναν ή τον άλλον βαθμό αφορά ολόκληρη τη «γηραιά ήπειρο», όπως αναφέρουν στο σκεπτικό τους οι κριτές.

Την πρωτιά κέρδισε το έργο «DeFlatKleiburg» στη συνοικία Bijlmermeer του Αμστερνταμ, που αφορά το ευφυές ζωντάνεμα ενός συγκροτήματος με δέκα ορόφους και 500 διαμερίσματα, το οποίο λόγω των μεγάλων διαστάσεών του το έχουν βαφτίσει «Θηρίο».

Κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και ακολουθεί τις επιταγές του μοντέρνου κινήματος που κυριαρχούσε την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Βασικός κανόνας ήταν η λειτουργικότητα, αλλά οι λιτές γραμμές στο εξωτερικό κατέληγαν σε μια αδιάφορη εικόνα.

Οι συνεργαζόμενες αρχιτεκτονικές ομάδες NL και XVW έθεσαν τους γενικούς κανόνες, έβαλαν τις βασικές πινελιές και κάλεσαν τους ενοίκους να ολοκληρώσουν το εγχείρημα.

Βασική ιδέα είναι η «ευελιξία», η οποία επιτυγχάνεται με την επιλογή υλικών και κατασκευαστικών στοιχείων που μπορούν να μετασχηματίζονται χωρίς νέα μερεμέτια και κυρίως επιβάρυνση, ώστε να προσαρμόζονται στις νέες ανάγκες των ενοίκων.

Οι χρωματικές πινελιές και οι φυτεύσεις άλλαξαν την άχρωμη εξωτερική όψη.

Η δεύτερη, εξίσου σημαντική παρέμβαση αφορά την αξιοποίηση των υπόγειων αποθηκών.

Οι αρχιτέκτονες τις μετέφεραν στους ορόφους και στη θέση τους διαμόρφωσαν χώρους για κοινωνικές δραστηριότητες.

Το βραβείο για τη δυναμικά ανερχόμενη αρχιτεκτονική ομάδα κέρδισε το στούντιο «MSA/V+», που σχεδίασε πέντε κατοικίες για λογαριασμό της δημοτικής αρχής στη μικρή πόλη Schaerbeek στη βόρεια είσοδο των Βρυξελλών.

Είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στέγασης που ικανοποιεί τη διπλή φιλοδοξία των τοπικών αρχών: να δημιουργήσει ένα τοπόσημο και, κυρίως, να καλύψει κοινωνικές ανάγκες στέγασης σε μια φάση ιδιαίτερης έξαρσης του προσφυγικού, γι' αυτό και έχει προδιαγραφές για πολυμελείς οικογένειες.

Πηγή:  ΕτΣ  της Χαράς Τζαναβάρα.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί η σελίδα της wikipedia με τη ζωή και το έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα  Λούντβιχ Μις φαν ντε Ρόε ( Άαχεν,1886 - Σικάγο, 1969)  που θεωρείται ένας από τους τρεις πιο σπουδαίους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα, δίπλα στον Λε Κορμπυζιέ και τον Φρανκ Λόιντ Ράιτ.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 21:42

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση