Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 18:21

Τα καλά νέα από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2017 που έφτασε και στον Πειραιά

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το πρώτο καλό νέο είναι ότι το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ανακοινώθηκε χθες, δηλαδή στην ώρα του. Τέτοια εποχή περίπου το ανακοίνωνε και ο Λούκος όταν τον άφηναν. Το δεύτερο είναι πως στους χώρους των παραστάσεων προστέθηκαν και αρκετοί νέοι και μάλιστα ανάμεσα σ'αυτούς είναι και χώροι στον ευρύτερο Πειραιά, όπως το Δημοτικό Θέατρο. Κι όχι μόνο αυτό αλλά μεγάλωσε και η γκάμα τους. Έχουμε όπως πάντα τους καταξιωμένους χώρους, Επίδαυρο, Ηρώδειο, Πειραιώς 260,

 

αλλά στο άλλο άκρο έχουμε χώρους σχολείων, πλατείες, δρόμους και στάσεις λεωφορείων. Το τρίτο καλό νέο, είναι πως εκτός από τα μεγάλα ονόματα επιλέγησαν και πολλοί νέοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Καλές κινήσεις που τις χρεώνουμε στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και στο επιτελείο του.

 

"Η Έλευση του Ξένου" αποτελεί τη θεματική του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017, το οποίο με αφορμή την προσφυγική κρίση στοχεύει να αποτελέσει μια αφετηρία για να ξανατεθεί σε γόνιμο διάλογο η έννοια των συνόρων και των ορίων: τόσο των γεωγραφικών, πολιτισμικών έμφυλων και φυλετικών όσο και αισθητικών, ηθικών και ιδεολογικών. Η Σφίγγα, ο Μινώταυρος και ο Πήγασος, ως σύμβολα, και οι στίχοι από το ποίημα της Μ. Παρασκευής του Γεωργίου Ακροπολίτου «Δός μοι τούτον τον ξένον (…)ος ως ξένος ουκ έχει την κεφαλήν πού κλίνη», ως σύνθημα, δίνουν το στίγμα της φετινής διοργάνωσης που απαρτίζεται από ένα πλούσιο,”πολύχρωμο” και αναμφισβήτητα αξιόλογο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο μας υπόσχεται μοναδικές καλλιτεχνικές στιγμές! Το φετινό φεστιβάλ φιλοξενεί από τις 22 Μαΐου μέχρι τις 19 Αυγούστου περίπου 130 δικές του παραγωγές. Στην ουσία πρόκειται για μια υπερπαραγωγή που σε καλό να μας βγει. Και το ομορφότερο που το ευχόμαστε, είναι να δημιουργήσει δεσμούς όχι μόνο με περισσότερους ανθρώπους από τους θεατές των επιτυχημένων χρόνων επί Λούκου, αλλά και με άλλους συνανθρώπους μας, που η σχέση τους με τέτοια φεστιβάλ είναι ανύπαρκτη, αν φυσικά είναι να πλουτίσει τη ζωή τους. 

Την παρουσίαση των εκδηλώσεων άνοιξε με έναν σύντομο χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου: Το πρόγραμμα εφέτος "έχει τόσες πτυχές, τόσες κατευθύνσεις, τόσο ενδιαφέρουσες συνεργασίες,  με την παλαιότερη και τη νεότερη γενιά, με έμφαση στους νεότερους, πολύ δημιουργικούς καλλιτέχνες που  σε αυτόν τον μικρό ευλογημένο τόπο ανθίζουν. Χαίρομαι ιδιαίτερα που στηρίζει με τόση γενναιοδωρία τόσο διαφορετικές προσπάθειες. Αλλά δεν είναι μόνο το καλλιτεχνικό έργο, είναι και το εκπαιδευτικό έργο που παίρνει μια πολύ μεγάλη θέση και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δίνει ένα διεθνές προφίλ" ανέφερε. Η κα. Κονιόρδου αναφέρθηκε και στις καλλιτεχνικές δράσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ στην πόλη: "Δράσεις με χαρακτήρα, δράσεις σε όλην την πόλη, σε γειτονιές που έχουμε απαξιώσει, περιοχές με μυρωδιές, με αρώματα που συνδέονται με μεγάλες προσωπικότητες. Πρέπει να θυμηθούμε αυτές τις γειτονιές, να θυμηθούμε ότι ζούμε σε μια πόλη που αξίζει".

Τον λόγο μετά πήρε ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε το 2017 ως "χρονιά εγκαινίων" για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου καθώς εγκαινιάζονται νέοι θεσμοί, συνεργασίες και ανοίγματα εντός του Φεστιβάλ, με την ελπίδα να μπολιάσουν την ελληνική καλλιτεχνική πραγματικότητα και να εδραιωθούν, προκειμένου να δώσουν τους καρπούς τους στο μέλλον.

"Πρώτον, εγκαινιάζουμε το Λύκειο Επιδαύρου, ένα πολύτιμο για όλους μας διεθνές θερινό σχολείο για το αρχαίο δράμα, το οποίο θα απευθύνεται σε σπουδαστές και σπουδάστριες δραματικών σχολών και νέους ηθοποιούς από όλο τον κόσμο. (..) Φέτος, με το μεταναστευτικό πρόβλημα να δοκιμάζει την ταυτότητα της δυτικής κοινωνίας, η θεματική που διατρέχει το πρόγραμμα της Επιδαύρου, αλλά και του Λυκείου είναι 'Η έλευση του ξένου', όπως αποτυπώνεται σε κείμενα της αρχαιότητας, αλλά και όπως καθρεφτίζεται στον διάλογο ανάμεσα στο αρχαίο δράμα και το ιστορικό παρόν" είπε χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος σημαντικός θεσμός εντός του Φεστιβάλ που εγκαινιάζεται εφέτος είναι το "Άνοιγμα στην πόλη" που, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος, περιλαμβάνει δράσεις σε μη θεατρικούς χώρους, δραματουργίες site specific, ποιητικές και μουσικές παραστάσεις, αλλά και ακτιβιστικές παρεμβάσεις σε ευαίσθητες περιοχές της πόλης, από τον Πειραιά και τις εργατικές κατοικίες έως την Ελευσίνα.

Ταυτόχρονα εφέτος, ενισχύεται το στίγμα του κάθε χώρου: Η Πειραιώς 260, όπως πάντα, ανήκει κατά κύριο λόγο στη σύγχρονη θεατρική και χορευτική δημιουργία, το Ηρώδειο θα έχει κυρίως μουσική ταυτότητα, καθώς θα φιλοξενεί παραστάσεις λυρικού θεάτρου, ορχήστρες και συναυλίες κλασικής και σύγχρονης, βυζαντινής, παραδοσιακής και έντεχνης ελληνικής μουσικής. Στο Ηρώδειο θα επαναληφθεί επίσης τον Σεπτέμβριο, τιμώντας τη μνήμη του, η τελευταία παράσταση του Σπύρου Ευαγγελάτου, ο "Αμύντας" του Γεωργίου Μόρμορη.

Να σημειωθεί επίσης πως με τη μετεγκατάσταση της Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Φεστιβάλ Αθηνών μπαίνει για δύο μήνες (Ιούνιο και Ιούλιο) στο θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας, μεταφέροντας εκεί σειρά μουσικών κυρίως εκδηλώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος θα φιλοξενηθεί στην Πειραιώς 260 μια προφεστιβαλική περίοδος από τις 22 έως τις 28 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα φιλοξενηθούν δύο αυτοδιαχειριζόμενες πλατφόρμες: το δημοφιλές Βοb Festival, που προσφέρει βήμα πειραματισμού σε νεοσύστατες θεατρικές ομάδες, και η Queer πλατφόρμα "Sound Acts", που περιλαμβάνει ένα σύνολο από περφόρμανς σχετικά με την έμφυλη, φυλετική και σωματική ταυτότητα.

Μέσα σ'αυτήν την πληθώρα των παραστάσεων δύσκολα να βρει κάποιος μέσος υποψήφιος θεατής άκρη.Ένας καλός ενημερωτικός οδηγός σίγουρα βοηθάει.Όπως και οι γνώμες των φίλων μας και των γνωστών μας, ξέρετε αυτών που ξημεροβραδιάζονται στα φεστιβάλ.

Εμείς αναρτούμε κατ'αρχάς την εκδήλωση που θα γίνει στο δήμο μας, μετά τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στον ευρύτερο Πειραιά και στο τέλος παρουσιάσεις του φεστιβάλ από ας πούμε "ειδικούς". . 

"Παίζοντας με την Ιστορία", δράση της Ελένης Κυραμαργιού στο εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ – Πειραιάς «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες»

"B.ound - το σκηνικό που φοβάται", της Χριστιάνα Λαμπρινίδη, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σκηνοθεσία Μάνια Παπαδημητρίου.

"Στη σκιά των ήχων", ντουέτο Kριστόφ και Ρολ. Πλαζ Βοτσαλάκια.

"'Ιφιγένεια εν Αυλίδι". Διασκευή - σκηνοθεία Κωνσταντίνος Μίχος, Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος.

"Διαδρομές", με τη μορφή μονολόγων από τους συγγραφείς Χρήστο Οικονόμου – Γιάννη Χρυσούλης, Στάσεις και διαδρομές αστικής συγκοινωνίας.

"In the Eyes of God - Ολονυχτία" από τη χορογράφο Αποστολία Παπαδαμάκη και τον συνθέτη Τρύφωνα Κουτσουρέλη. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

"Dance mee tings (piraeus version)" της Άριας Μπουμπάκη. Ένα χορευτικό πρότζεκτ που θέτει σε κίνηση τον Πειραιά. Κοινωνικές Δομές του Πειραιά.

"Ορίζοντας δρόμου" της Βάσια Βαλκανιώτη, χορευτική διαδήλωση στους δρόμους του Πειραιά.  

"Κώστας Νούρος:ξένος δυο φορές", παράσταση της Ανθής Γουρουντή σε ταβέρνες στον Κορυδαλλό και στον Πειραιά.  

"Χαιρετισμοί" της Εύας Στεφανή. Δεκάλεπτo βίντεο με πορτραίτα γυναικών από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

 "Πειραιολογία". Συναντήσεις μνήμης με τους Γιάννη Γονατίδη – Χρήστο Χρυσανθόπουλο, Προσφυγικά Νίκαιας, πάρκο Δηλαβέρη, πλατεία Καστέλας, Μανιάτικα. 

"Οι Πειραιώτες ανοίγουν τα σπίτια τους", της Ειρήνης Μαργαρίτη,. Μια σειρά δράσεων σε σπίτια του Πειραιά.

"Κοινός τόπος". Ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος και η εικαστικός Αναστασία Δούκα σε συνεργασία με το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών. Ένα πρόγραμμα συμμετοχικής δημιουργίας που μαθητές και διδάσκοντες του ΑΣΜΠ παρουσιάζουν το "σχολείο" ως ιδανικό τόπο μάθησης, κατανόησης ονείρου και ζωής. Δημοτική αγορά Πειραιά και Ανοιχτό σχολείο Μεταναστών στην Κοκκινιά.

"Έρωτας ή τίποτα. Ιστορίες του Πειραιά", της Άννας Τσίχλη. Ιστορίες που φωτίζονται από τις παραστάσεις των φοιτητών του τμήματος θεατρικών σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σταθμός ΗΣΑΠ

"Καπέλων δρώμενα" της Σεβαστή Στρογγυλού – Ενιαίο Λύκειο Καμινίων. Ένα πρόγραμμα συλλογικής δημιουργικής συγγραφής θεατρικού έργου. Πλατείες της πόλης.

"Bridging Diversities" του Νίκου Διαμαντή. Πως γεφυρώνονται διαφορετικότητες μέσα από την τέχνη με τους φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διαβάσεις στην πόλη, Τρούμπα, λατρευτικοί χώροι.  

Εδώ  ο επίσημος ιστότοπος του Φεστιβάλ. 

Εδώ  για το πρόγραμμα του φεστιβάλ. 

Κι εδώ  μια επιλογή από το Αθηνόραμα. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 17:58

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση