Δευτέρα, 03 Απριλίου 2017 16:17

Η σημαντικότερη έκθεση σύγχρονης τέχνης στον κόσμο Documenta 14 στην Αθήνα, 8.4 - 16.7

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

H documenta 14 είναι ένα ανοιχτό μουσείο 100 ημερών. Η έκθεση αυτή, που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια, ξεκίνησε το 1955 από μία πρόταση του Arnold Bode στο Κάσελ, μια πόλη της κεντρικής Γερμανίας 200χιλ. κατοίκων που ανήκει στο κρατίδιο της Έσσης. Μαζί με την Μπιενάλε της Βενετίας θεωρούνται οι δύο σημαντικότερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Το 1955 οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο Κάσελ ήταν 148 τα έργα τους 670 και οι επισκέπτες έφτασαν τους 130 χιλ. Το 2012

 

συμμετείχαν 180 καλλιτέχνες με πάνω από 500 έργα και οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 900 χιλ. Νέος διευθυντής ανέλαβε πριν πέντε χρόνια ο 47χρονος Πολωνός Άνταμ Σίμτσικ. Δική του πρόταση ήταν να μοιραστεί αυτή η έκθεση για πρώτη φορά στην ιστορία της ανάμεσα στο Κάσελ και στην Αθήνα, ως μια μητρόπολη του υπό κρίση ευρισκόμενου νότου και με τόν τίτλο "Μαθαίνοντας από την Αθήνα". 

Αυτός είναι ο λόγος που η Αθήνα θα βρίσκεται για εκατό μέρες στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Πρωτότυπα έργα και κατασκευές 160 κορυφαίων εικαστικών απ’ όλο τον κόσμο θα παρουσιαστούν σε δημόσιους χώρους, όπως στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), στην πλατεία Συντάγματος, στη Διονυσίου Αεροπαγίτου, αλλά και σε μουσεία, θέατρα, βιβλιοθήκες και πολλά ακόμα σημεία. Μόνο για τα τριήμερα εγκαίνια, στις 6, 7 και 8 Απριλίου θα επισκεφθούν την Αθήνα περισσότεροι από 6.000 δημοσιογράφοι, εικαστικοί, επιμελητές, διευθυντές μουσείων και θεωρητικοί της τέχνης απ’ όλο τον κόσμο, γι'αυτήν την έκθεση που θα ρίξει αυλαία στις 12 Ιουλίου. Αμέσως μετά θα συνεχιστεί με άλλα έργα στη γερμανική πόλη Κάσελ. Αυτό που τόνισε με χαρά ο δήμαρχος Αθηναίων κ.Καμίνης είναι ότι η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος και μεγάλα διεθνή έντυπα, όπως η Guardian, το Spiegel και οι New York Times, φιλοξενούν και αναδεικνύουν την Αθήνα ως δυναμικό πόλο σύγχρονου πολιτισμού προτρέποντας τους αναγνώστες τους να την επισκεφθούν.

Για τον καλλιτεχνικό της διευθυντή Άνταμ Σίμτσικ, η documenta 14 δεν ήρθε στην Αθήνα για να κατοικήσει κενά κτίρια, αλλά για να συνεργαστεί με ιδρύματα και ανθρώπους. Προκειμένου να αποκτήσει νόημα το περιεχόμενό της άκουσε, συνομίλησε και μπολιάστηκε από τα ιδρύματα και αυτό θα φανεί στην έκθεση. O Σίμτσικ ανάμεσα σε άλλα τόνισε πως "Πιστεύω ότι αυτή η αίσθηση του κρίσιμου και του επείγοντος που αποτελεί το υπόβαθρο μιας πρωτοποριακής έκθεσης που φιλοδοξεί να είναι μοχλός αλλαγών – αλλά και μέσο δόμησης τόσο μιας εθνικής όσο και μιας διεθνούς κοινότητας με τη βοήθεια μιας αισθητικής και διανοητικής εμπειρίας – πρέπει να αναζωπυρωθεί… Παρατηρώντας την ιστορική εξέλιξη της έκθεσης, κατέληξα στο συμπέρασμα οτι ο ρόλος του οικοδεσπότη, όσο γενναιόδωρος κι αν είναι, δεν είναι αρκετός. Ο ρόλος του οικοδεσπότη καθίσταται ιδεολογικά δύσκολος να συντηρηθεί αν αυτός δεν τολμά να οικειοποιηθεί και το ρόλο του φιλοξενούμενου, εγκαταλείποντας επιτέλους το σπίτι του. To πρωταρχικό – αλλά και το πιο σημαντικό τελικά –  κομμάτι κάθε νέας προσέγγισης στην documenta συνίσταται στην επίλυση του εξής ζητήματος: πώς να γεμίσεις το δοχείο με περιεχόμενο που να αντιπροσωπεύει μια διορατική απόκριση στην τρέχουσα κατάσταση των τεχνών, εκφράζοντας έτσι ένα ουσιαστικό σχολιασμό της σύχρονης κουλτούρας, κοινωνίας και πολιτικής – συγκρίσιμο μ’ αυτόν της πρώτης documenta". 

Η έκθεση θα διασπαρθεί κυριολεκτικά σε όλη την πόλη, από το κέντρο ως τον Πειραιά, την παραλιακή και την Κοκκινιά, κι από το ΕΜΣΤ και το Ωδείο Αθηνών ως το Μέγαρο Μουσικής, το Εργοστάσιο της Καλών Τεχνών, τα παραρτήματα του Μουσείου Μπενάκη και το Μουσείο Τσαρούχη, το οποίο είναι κλειστό εδώ και μερικά χρόνια και για μια πρώτη ανακαίνιση του οποίου, που αφορά καταρχήν τα στατικά, η documenta πρόσφερε 100.000 ευρώ. Εκθέσεις, κονσέρτα, συμβολικές παρεμβάσεις απλώνονται σε θερινούς κινηματογράφους, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και πλατείες, κι από την παραλιακή λεωφόρο ως το Πρώτο Νεκροταφείο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το budget της διοργάνωσης οι υπεύθυνοι της documenta διευκρίνισαν ότι ανέρχεται στα 34 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων περίπου 5 χρόνια δουλειάς για 1000 περίπου ανθρώπους, ποσό που εξασφαλίζεται στο ήμισυ από τον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας και το άλλο μισό από πωλήσεις εισιτηρίων, καταλόγων και ευρέσεις χορηγιών. Η documenta δεν λαμβάνει χρήματα από την Ελλάδα. Σ'αυτήν την έκθεση που το κλίμα της θα διαχυθεί σε όλη την πόλη θα συμμετάσχει η αφρόκρεμα των θεσμικών εκπροσώπων του πολιτισμού της Αθήνας που εξ αιτίας της Documenta μαζεύτηκαν και βρέθηκαν για πρώτη φορά γύρω από το ίδιο το τραπέζι, μαθαίνοντας να συνεργάζονται και να δικτυώνονται καλύτερα. Πάντως είμαστε για να μας κλαίν οι ρέγγες που χρειάστηκε εν έτει 2017 να έρθει η Documenta για να συντονιστούν για πρώτη φορά οι καλύτεροι τοπικοί πολιτιστικοί θεσμοί μας. 

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί η σελίδα της documenta με το αναλυτικό πρόγραμμα.

Κι  εδώ   μία επιλεκτική παρουσίαση από την ιστοσελίδα huffingtonpost.

Ki  εδώ  άλλη μία από τη lifo. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 19:40

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση