Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 17:52

H φετινή διαδήλωση των οικολόγων με αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και καθαρό περιβάλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα.

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είναι η τρίτη χρονιά που έδωσε παρόν στην ετήσια διαδήλωση των οικολόγων του λεκανοπεδίου. Το σκέφτεται αν θα ξαναπάει, όχι γιατί δεν συμφωνεί με τα αιτήματα των οικολόγων, αλλά γιατί κάποια στιγμή ένιωσε ξαφνικά τα περιορισμένα όρια αυτών των εκδηλώσεων, δίχως να έχει και καμία σοβαρή αντιπρόταση. Μισοάδειο δηλαδή μέσα του το οικολογικό ποτήρι; Πιθανόν. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με τα αιτήματα, αφού με των περισσοτέρων διαδηλώσεων τα αιτήματα όσο σοβαροί λόγοι υπάρχουν για να διαφωνήσει κάποιος που έχει το μικρόβιο του διαδηλωτή, άλλοι τόσοι σοβαροί λόγοι υπάρχουν και για να συμφωνήσει.

 

Το θέμα είναι ότι σχεδόν όλοι με τα γενικά αιτήματά τους, όταν αποβλέπουν στο όλον του συστήματος, είναι στην ουσία αποσπασματικοί, και όταν είναι αιτήματα μιας ομάδας, συνήθως την υποθετική ικανοποίησή τους θα την πληρώσουν κάποιες άλλες ομάδες. Προφανώς και έχουν νόημα οι διαδηλώσεις, και ζητούμενο είναι η ιδανική ισορροπία, αλλά τα αιτήματα αν δεν είναι εντελώς ουτοπικά, δηλαδή στην πράξη ως ένα στο περίπου παράδειγμα δεν υφίστανται, τότε δεν θα πρέπει να είναι συμβατά με τα όρια της πραγματικότητάς μας; Δηλαδή, ας πούμε ότι τώρα ζητάμε μισθό 1200 ευρώ, υπάρχει στραβός που δεν θέλει το φώς του και θα διαφωνήσει; Αλλά και ποιος είναι εκείνος που πιστεύει ότι έχει νόημα να τα δώσει όλα επί μακρόν για μια τέτοια διεκδίκηση;  

Όταν αναφέρετε στους οικολόγους ως διοργανωτές, έχει υπόψη του, ότι κι αυτοί είναι πολυδιασπασμένοι, αν και το φετινό Break Free δίνει ένα αγγλόφωνο μήνυμα ενότητας. Η αίσθησή του ήταν πως πρόπερσι ήταν πολλές περισσότερες οικολογικές ομάδες και κινήσεις και σχεδόν τριπλάσιος ο κόσμος, όπως και πέρσι ήταν παραπάνω από τους φετινούς. Υπάρχει μία πειστική εξήγηση γι' αυτό. Πρόπερσι το μήνυμα είχε να κάνει με την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι και πέρσι από κεκτημένη ταχύτητα κατέβηκαν αρκετοί. 

Αυτές οι διαδηλώσεις των οικολόγων που γίνονται κάθε άνοιξη και που έχει συναντήσει όλες κι όλες τρεις γνωστές του φάτσες από τα μέρη του Πειραιά, έχουν τρία καλά συν.

α) Κάνουν μία πολύ ωραία διαδρομή. Διασχίζουν την Αποστόλου Παύλου - Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Θησείο (αυτές που το σωστό και το δίκαιο είναι να ονομάζονται Περικλέους) μετά συνεχίζουν μέσα από διάφορα στενά της Πλάκας και καταλήγουν στο Σύνταγμα.

β) Υπάρχει στυλ, αισθητική. Διαδηλωτές με τα προσωπικά πλακάτ τους, πέρα από τα καλαίσθητα πανό, τα ομοιόμορφα ωραία μπλουζάκια τους (κάτι που ποτέ του δεν του άρεσε, άκου μπλουζάκια με συνθήματα, κονκάρδες, καπέλα, σηματάκια, κ.λπ, πάντα τον απωθούσαν), τις σφυρίχτες τους, τα έβεντ που έχουν προσχεδιάσει, τους τυμπανιστές που δίνουν ρυθμό και ήχο.

γ) Σχεδόν σε όλες τις διαδηλώσεις που έχει παρευρεθεί στη ζωή του, οι άντρες είναι εμφανώς περισσότεροι από τις γυναίκες. Σ'αυτές όμως των οικολόγων όχι. Εδώ τον τόνο τον δίνουν τα κορίτσια και οι γυναίκες, και επειδή είναι άντρας, έστω και μεγάλος, αυτό του αρέσει. Φχαριστιέται το μάτι του και πειράζει λίγο που είναι της κατηγορίας φάτε μάτια ψάρια ομορφιά και χάρη. Αν μάλιστα δεν βαρεθεί να προχωρήσει τη σκέψη του ίσως να αρχίσει να υποστηρίζει πως η πληθώρα των γυναικών δώσει μία ώθηση σ'αυτόν τον πολιτικό χώρο έτσι ώστε να γίνει λιγότερο συμπλεγματικός, ιεραρχικός και εν τέλει εξουσιομανιακός από τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς. 

Όλα αυτά που εκλύουν μια χροιά γραφικότητας, τα έχουν πάρει είδηση και τα κανάλια, που είναι ένα κι ένα γι'αυτούς αυτές οι πολύχρωμες και πειθαρχημένες διαδηλώσεις, γι'αυτό και πολλά δίνουν παρόν. 

Στο θέμα μας τώρα. Η χτεσινή ειρηνική δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Break Free, μιας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας κάτω από την οποία 55 και πλέον οργανώσεις, κοινότητες, πρωτοβουλίες, αλλά και χιλιάδες πολιτών έρχονται κοντά με έναν κοινό στόχο: τη συλλογική διεκδίκηση για έναν βιώσιμο πλανήτη, με σεβασμό στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.Όσο για τους διοργανωτές τόνισαν «Η επιτυχία της δράσης μας δίνει ελπίδα και το αίσθημα της ευθύνης για στενότερη συνεργασία με κοινό στόχο να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η προοδευτική ατζέντα και να γίνουν ακόμα πιο αιχμηρές οι κοινωνικές διεκδικήσεις». Υπό τους ήχους λοιπόν των κρουστών οι διαδηλωτές δήλωσαν στον κόσμο και στο σύμπαν ότι είναι κατά των κλιματικών αλλαγών, της αδικίας και της ανισότητας και ότι είναι εκεί για να αγωνιστούν και να πείσουν κι άλλους για ένα ειρηνικό, ασφαλές και αξιοπρεπές μέλλον για τον πλανήτη. Ωραία ήταν και ήταν φανερό πως άρεσε και σε όλους εκείνους τους εποχούμενους περιπατητές της Αποστόλου Παύλου, που ήταν πολλαπλάσιοι των διαδηλωτών. Άντε καλά νάμαστε και του χρόνου... θα δούμε. Διότι με εκλεγμένους ηγέτες όπως ας πούμε ο Ερντογάν, ο Πούτιν ή ο Τραμπ, μέσα του ενισχύεται συνεχώς η άποψη πως αν κάποιος χρειάζεται σωτηρία είναι το ανθρώπινο είδος και όχι ο πλανήτης μας. 


Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 09:50
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση