Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017 16:42

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα από την διαΝΕΟσις που αφορά σε κάποιες από τις βασικές αντιλήψεις των Ελλήνων

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η διαΝΕΟσις είναι ένας οργανισμός έρευνας και ανάλυσις. Μϊα από τις έρευνες κοινής γνώμης που διεξήγε σε τρεις δόσεις ( Απρίλιος και Νοέμβριος 2015 και Δεκέμβριος 2016), ήταν αυτή σχετικά με τις αξιακές, πολιτικές και πολιτισμικές αντιλήψεις των Ελλήνων.  Τα αποτελέσματα της νέας μεγάλης πανελλαδικής δημοσκοπικής έρευνας της διαΝΕΟσις, η οποία διενεργήθηκε σε συνεργασία με τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης ΕΠΙ ΠΑΜΑΚ, περιλαμβάνουν απαντήσεις για τις αντιλήψεις των Ελλήνων σε μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα.

 

Να πούμε τη γνώμη μας για τις έρευνες και τις δημοσκοπήσεις όσο και καλοφτιαγμένες και αν είναι αυτές, όσο και αν τηρούν τις τυπικές προδιαγραφές μιας επιστημονικής έρευνας. Πιστεύουμε λοιπόν πως οι έρευνες πιο πολύ είναι μια φωτογραφία της στιγμής, του χρόνου δηλαδή που διενεργείται αυτή, παρά αναδεικνύει τα βασικά μόνιμα χαρακτηριστικά του βάθους όσων παίρνουν μέρος στο ερωτηματολόγιο της έρευνας. Αυτό είναι το μίνιμουμ. Διότι ανάλογα με την έρευνα, με τον παραγγελιοδόχο, ανάλογα με τον ερευνητικό κέντρο, το ερωτηματολόγιο, τους ελεγκτές και τους αναλυτές, υπάρχει και ένα μάξιμουμ που μας επιτρέπει να του δίνουμε σημασία και υπό προϋποθέσεις μπορούμε τα αποτελέσματα της έρευνας να μην τα προσπερνάμε ελαφρά τη καρδία για όσα ψάχνουμε, σκεφτόμαστε και συζητάμε. Μία σειρά ερευνών λοιπόν, είναι δυνατόν να φανερώσουν περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπό εξέταση υποκειμένων.   

 

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί η σελίδα με τα βασικά στοιχεία αυτής της έρευνας, με το πλήρες ερωτηματολόγιο και τους συγκριτικούς πίνακες. . 

 

Σε γενικές γραμμές οι ερωτήσεις - απαντήσεις διατρέχουν τα παρακάτω θέματα: 

  • Είναι θετική ή αρνητική η αποτίμηση από τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε.;
  • Κατά πόσο επιθυμούν την παραμονή στο ευρώ;
  • Ποιοι ευθύνονται κυρίως για την ελληνική κρίση;
  • Τι είδους κράτος έχει ανάγκη η χώρα;
  • Πώς αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά;
  • Ποια είναι η άποψή τους για τους μετανάστες και τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών;

 

Ειδικά πολλά είναι τα θέματα που διευρευνούν τα συνολικά 73 πολύ ενδιαφέροντα αυτά ερωτήματα και τις περίπου 200 μεταβλητές της έρευνας.Το εύρος των συμπερασμάτων που μπορούν να εξαχθούν από αυτό το πλήθος στοιχείων είναι εξαιρετικά μεγάλο.

Να πούμε μερικές απαντήσεις που όσο και αν τις περιμέναμε, εν τούτοις έχουν ενδιαφέρον και όχι μόνο κομματικά. 

Για το ευρώ: Τον Απρίλιο του 2015 το 73,9% πίστευε ότι θα ήταν καλύτερα προσωπικά για τον κάθε ερωτώμενο να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2016, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 59,6%, με 33,1% να θεωρούν ότι καλύτερα γι'αυτούς είναι η επιστροφή στη δραχμή. 

Για την ευθύνη της κρίσης: Το 62,1% θεωρεί ότι οι δικές μας αδυναμίες είναι η βασική αιτία της κρίσης, ενώ το 59,4% θεωρούν ότι πολλές ευθύνες για την κρίση τις έχει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Σχέση φορολογίας και κράτους προνοίας για όλους: Για υψηλή φορολογία και ισχυρό κράτος προνοίας, τον Απρίλη του '15 49, 7% συμφωνούσαν με αυτήν την άποψη, ενώ τον Δεκέμβριο του '16 έπεσε στο 31,9%. Αντίστροφα τον Απρίλιο του '15 το 39% υποστήριζε την χαμηλή φορολογία έστω και αν υπάρχει λιγότερη κρατική μέριμνα, ενώ τον Δεκέμβριο του '16 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 54,5%. 

Για την παρουσία μεταναστών στην χώρα μας: Το 64,4% συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί ότι αυξάνει την εγκληματικότητα, το 58% ότι αυξάνει την ανεργία, το 63,6% ότι δεν έχει θετική οικονομική επίπτωση, το 64,7% ότι δεν εμπλουτίζει τον πολιτισμό μας και το 72,5% ότι δεν βοηθάει στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας. Όσο για τους μουσουλμάνους το 46,4% τους βλέπει αρνητικά, έναντι ενός 36,3% που τους βλέπει θετικά. 

Για τους γάμους ομοφυλοφίλων: Το υπέρ αυξήθηκε από το 36,3% του Απριλίου του '15 στο 50,4% του Δεκεμβρίου του '16.

Για την θανατική ποινή: Την επαναφορά της θανατικής ποινής τον Απρίλιο του '15 την υποστήριζε το 41,2%, ενώ τον Δεκέμβριο του '16 έπεσε το ποσοστό αυτό στο 29,2%. 

Για την ανάπτυξη: Απέναντι στις ξένες επενδύσεις το 88,8% θεωρεί ότι εισάγουν νέες τεχνολογίες και το 92,1% ότι δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ το 84,4% είναι υπέρ των ξένων επενδύσεων. Το 58,7% δεν πιστεύει ότι οι ξένες επενδύσεις καταπατούν την εθνική κυριαρχία, το 38,4% συμφωνεί ότι οι ξένοι επενδυτές δεν σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα, το 47,9% διαφωνεί με την θέση ότι οι ξένες επενδύσεις απειλούν τις ελληνικές επιχειρήσεις και τέλος το 84,9% πιστεύει ότι η χαμηλότερη φορολογία θα βοηθήσει να έρθουν ξένοι επενδυτές στην χώρα μας.

Για τις συνταξιοδοτήσεις: Το 5,8% θεωρεί ότι το όριο θα πρέπει να είναι πάνω από τα 65 έτη, ενώ το 51,7% πιστεύει ότι το όριο συνταξιοδότησης θα πρέπει να μείνει κάτω από τα 60.  

Συνωμοσιολογία: Το 80,5% πιστεύει ότι υπάρχουν μυστικές οργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που κινούν τα νήματα των εξελίξεων, ενώ το 26,5% πιστεύει ότι μας ψεκάζουν (στους οπαδούς της Χρυσής Αυγής το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 50%, ενώ στους αντίστοιχους των ΑΝΕΛ φτάνει το 37%). 

Για τους ξένους: Το 52,7% έχει αρνητική γνώμη για τους Γερμανούς, για τους Εβραίους το 37,9% έχει αρνητική γνώμη, ενώ το 37,6% για τους Αμερικανούς. Οι πιο δημοφιλείς είναι οι Ρώσοι με θετική γνώμη να έχει το 72,4% των Ελλήνων και αρνητική γνώμη μόνο το 10,7%. Το 33,4% των Ελλήνων θεωρεί ότι τα συμφέροντα της χώρας θα εξυπηρετούντο καλύτερα αν φεύγαμε από την Ε.Ε και αποκτούσαμε μια ειδική σχέση με την Ρωσία. Τέλος το 59,7% θεωρεί την παγκοσμιοποίηση απειλή για την Ελλάδα, όταν το 34,4% τη βλέπει ως ευκαιρία. 

Για την πολιτική οικονομία: Το 33,3% έχει θετική γνώμη για τον καπιταλισμό, ενώ για την πολιτική φιλοσοφία της Αριστεράς θετική γνώμη έχει το 37,4%. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017 19:35
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση