Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016 18:09

Αποτελέσματα δημοψηφισμάτων σε διάφορες πολιτείες των Η.Π.Α για κατώτατο ωρομίσθιο, όπλα, θανατική ποινή και μαριχουάνα

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ως γνωστόν την ημέρα των προεδρικών εκλογών στις Η.Π.Α διεξάγονται παράλληλα και εκλογές σε πολλές πολιτείες για τα μέλη του Κογκρέσου, αλλά και διάφορα δημοψηφίσματα. Φέτος κάποια από τα δημοψηφίσματα έχουν ένα γενικότερο ενδιαφέρον και θα αναφέρουμε τα πιο χαρακτηριστικά.

 

Για το κατώτατο ωρομίσθιο: Σε ομοσπονδιακό επίπεδο αυτό παραμένει στάσιμο από το 2009 στα 7,25 δολάρια. Στην Ουάσιγκτον πέρασε η άμεση αύξησή του σε 13,5 δολάρια, ενώ στις πολιτείες Αριζόνα, Κολοράντο και Μέιν θα ανέβει στα 12 δολάρια μέχρι το 2020. Οι Πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνιας έχουν ήδη υιοθετήσει νομοθεσία για την αύξησή του στα 15 δολάρια ως το 2022. 

Για την θανατική ποινή: Οι ψηφοφόροι της Νεμπράσκα ενέκριναν την επαναφορά της θανατικής ποινής. Στην Καλιφόρνια οι ψηφοφόροι αποφάσισαν για δύο αντικρουόμενα ζητήματα: το ένα είχε στόχο να απαγορεύσει τη θανατική ποινή, το οποίο απορρίφθηκε με 55,4%. Το άλλο αφορούσε την επιτάχυνση της διαδικασίας εκτέλεσης της θανατικής ποινής και υιοθετήθηκε. Η Καλιφόρνια μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό θανατοποινιτών που αναμένουν την εκτέλεσή τους, με 740 καταδικασμένους. Κανείς δεν έχει εκτελεστεί στην Πολιτεία αυτή από το 2006, καθώς η δικαιοσύνη εξετάζει τη συνταγματικότητα του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι θανατηφόρες ενέσεις στους καταδικασμένους. Τέλος οι ψηφοφόροι στην Οκλαχόμα ψήφισαν υπέρ της ενίσχυσης της θανατικής ποινής, με την εγγραφή της στο σύνταγμα της Πολιτείας.

Για την οπλοφορία: Η Καλιφόρνια διαθέτει μια από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή και πλέον πρόσθεσε ακόμη ένα εμπόδιο στην αγορά όπλων. Για να αγοράσει κάποιος σφαίρες θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί το ποινικό του μητρώο. Στη γειτονική πολιτεία της Νεβάδα υιοθετήθηκε πρωτοβουλία που προβλέπει τη διενέργεια ελέγχου στο ποινικό μητρώο όσων επιθυμούν να αγοράσουν όπλο, μια πρόταση που απορρίφθηκε στο Μέιν. Στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον υπερψηφίστηκε ένα μέτρο που δίνει στα δικαστήρια τη δυνατότητα να απαγορεύουν σε κάποιον που θεωρούν επικίνδυνο να έχει στην κατοχή του όπλο.

Ευθανασία: Το Κολοράντο ψήφισε υπέρ ενός μέτρου που επιτρέπει την ιατρικά υποβοηθούμενη ευθανασία των ασθενών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Η ευθανασία για τους ασθενείς που δεν έχουν παρά μόνο λίγους μήνες ζωή επιτρέπεται ήδη στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον, τη Μοντάνα, το Βερμόντ και την Πολιτεία της Ουάσινγκτον.

  • Μαριχουάνα: Η Καλιφόρνια έγινε πέμπτη Πολιτεία των ΗΠΑ που επιτρέπει τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς μετά το Κολοράντο, το Όρεγκον, την Αλάσκα και την Πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπως και την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα. Υπερψηφίστηκε δηλαδή η πρόταση 64 όπως φαίνεται και στη φωτογραφία του άρθρου. 

Μέχρι τώρα η χρήση μαριχουάνας επιτρεπόταν στην Καλιφόρνια, αλλά μόνο για ιατρικούς σκοπούς. Πλέον οι ενήλικες άνω των 21 ετών μπορούν να έχουν στην κατοχή τους έως και 170 γραμμάρια μαριχουάνας και να καλλιεργούν έως και έξι φυτά.

Η Αριζόνα, η Νεβάδα και η Μασαχουσέτη και το Μέιν ενέκριναν την πλήρη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων.

Η Φλόριντα επίσης είναι η πρώτη Πολιτεία στον νότο που υιοθέτησε ένα πρόγραμμα για την ιατρική χρήση μαριχουάνας, που είναι ήδη νόμιμη σε 25 Πολιτείες. Το ίδιο συνέβη και στη Βόρεια Ντακότα, ενώ αναμένεται να νομιμοποιηθεί και στο Άρκανσας, αν και ακόμη τα αποτελέσματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Οι νίκες του «ναι» στη Φλόριντα και την Καλιφόρνια αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις ντόμινο και να καταστήσουν «αναπόφευκτη» τη νομιμοποίηση της κάνναβης και σε άλλες Πολιτείες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Να προσθέσουμε εδώ πως η πρόβλεψη τζίρου από την νόμιμη πώληση της μαριχουάνας έως το 2020 ανέρχεται στο ποσόν των 22 δις. δολαρίων. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016 18:48

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση