Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 20:16

Η ευρωζώνη, η Ε.Ε και το ευρώ, Φ.Λεγκρέν, Γ.Βαρουφάκης

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Θα ήταν πολύ καλύτερα αν στην πλατεία, στο καφενείο, άντε και στο μπαρ που συχνάζαμε αραιά και που, σ'αυτούς δηλαδή τους ουδέτερους και οικείους τόπους όπου ο καθένας νιώθει άνετα να πει το κοντό του και το μακρύ του παίρνοντας το λόγο από την ομήγυρη, σύχναζαν και τύποι με γνώσεις που θα μπορούσαν, ανάμεσα στο τάβλι και στα χαρτιά, να πυροδοτήσουν και κάποιες σοβαρές και χαλαρές ταυτόχρονα συζητήσεις ειδικές, αλλά και επί παντός επιστητού. Όχι βεβαίως σαν κι αυτές στα παράθυρα των καναλιών ή στη βουλή των γέρων και των εφήβων, που για να λέμε τα πράματα με το όνομά τους, δεν έχει και καμία ουσιαστική διαφορά.

 

Αλλά κάτι τέτοιο σπανίως συμβαίνει. Η πρώτη και τελευταία φορά όπου οι συζητήσει διαμόρφωναν και την πορεία της πόλης και κράτησαν κοντά δύο αίώνες ήταν στην αγορά της αρχαίας Αθήνας. Κι έτσι, μετά από 25 αιώνες αρκούμαστε στους μονολόγους στις αίθουσες διδασκαλίας, στις διαλέξεις και στα συνέδρια, όπως συχνά ξεπέφτουμε και στα άρθρα των εφημερίδων. Ενίοτε ελάχιστα απ'αυτά ψελλίζουν απόψεις που δεν είναι τελείως για να τις προσπερνάς αδιαφορώντας. Το μείον είναι πως τα άρθρα που περνούν τη βάση μας σκάνε σαν πυροτεχνήματα, μέσα στο χάος των χιλιάδων ανούσιων άρθρων που κατακλύζουν τα ΜΜΕ. 

Ένα σοβαρότατο πολιτικό θέμα που σίγουρα θα μας απασχολεί άμεσα ή έμμεσα τα επόμενα χρόνια και όχι μόνο διότι είμαστε σε επιτήρηση, είναι η τύχη της ευρωζώνης, της Ε.Ε και του ευρώ. Δυο άρθρα που διαβάσαμε το σαββατοκύριακο κάτι μας είπαν γι'αυτό το θέμα, κάτι παραπάνω από μια τυπική ενημέρωση. 

Το ένα ήταν του Φιλίπ Λεγκρέν, που από το 2011 έως το 2014 υπήρξε οικονομικός σύμβουλος του τότε προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο. Σήμερα διδάσκει στο ευρωπαϊκό ινστιτούτο LSE. Στο άρθρο του που αναδημοσιεύτηκε στην ΕτΣ με τον τίτλο "Τρεις δρόμοι για την διάλυση της Ε.Ε" σε μετάφραση του Τ.Τσακίρογλου, ρίχνει το βάρος στις εν τέλει φυγόκεντρες δυνάμεις που απειλούν να διαλύσουν την Ε.Ε εις τα εξ ων συνετέθη.  Εδώ  

Το άλλο ήταν του Γιάνη Βαρουχάκη, όπου μοιάζει σαν ένα μίνι χρονογράφημα των ηλεκτρονικών συζητήσεων που έκανε τις τελευταίες μέρες με τον νομπελίστα Αμερικανό οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς. Στα μέσα του Αυγούστου ο Στίγκλιτς αρθρογράφησε σε διάφορες εφημερίδες επ'ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου " The Euro and its Threat to the Future of Europe'. Σ'αυτό με λίγα λόγια υποστηρίζει ότι «Το ευρώ δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την ανάπτυξη και να φέρει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Συνέβη, όμως, το ακριβώς αντίθετο. Ορισμένες χώρες βρίσκονται σε βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία είναι μεγαλύτερη από τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του ΄30.Τα κατασκευαστικά λάθη του λοιπόν μοιάζουν αξεπέραστα. Είναι καιρός να σκεφτεί κανείς την κατάργησή του». Το άρθρο του Βαρουφάκη δημοσιεύτηκε με τον τίτλο   "Τι θα κάνουμε με το ευρώ;"  

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 17:28

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση