Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015 19:27

Από το θρυλικό πανηγύρι της Λαγκάδας στην Ικαρία 20 φωτογραφίες από το φετινό γλέντι

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το πανηγύρι αυτό της Παναγίας γίνεται όπως είπαμε στη Λαγκάδα, μια σχεδόν ερημική περιοχή στην Ν.Δ Ικαρία.

Πρόκειται για μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι, που τελείται σε περιοχή που κατοικείται από έναν, ναι έναν μόνο άνθρωπο, στην οποία παλαιότερα κατέφευγαν οι κάτοικοι του νησιού, για να κρυφτούν από τους πειρατές και αργότερα από τους Τούρκους.

Τα τελευταία χρόνια τρεις μπορεί και τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι αγκαλιάζονται και χορεύουν ικαριώτικο, έπειτα γίνονται δυάδες για τα βαλσάκια και στο τέλος χάνονται στα αμπέλια και στα δέντρα για να δώσουν φιλιά και έρωτα στον έρωτα της ζωής τους, που μόλις γνώρισαν. 

Ας μη ξεχνάμε πάντως πως η Λαγκάδα δεν είναι μόνο για τον Δεκαπενταύγουστο, είναι η κιβωτός της Ικαριακής Ιστορίας και Μνήμης γι’ αυτό και ο χώρος πρέπει να διαμορφωθεί όπως του αξίζει. Θυμίζουμε ότι με απόφαση του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου Ραχών, η Λαγκάδα ανακηρύχθηκε ιστορική έδρα του Δήμου.

Ο οικισμός της Λαγκάδας βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ορεινότερα των Βρακάδων. Η περιοχή είναι γνωστή ως τόπος επιβίωσης των Ικαριωτών, κατά τη διάρκεια του ‘αιώνα της αφάνειας’ στο νησί. Σχηματίζει μια κοιλάδα καταπράσινη, η οποία είναι πολύ εύφορη και καλλιεργήσιμη.

Αποτελεί έναν ένδοξο και σημαντικό τόπο για τους Ικαριώτες, από άποψη ιστορίας και πολιτισμού. Αποτέλεσε σημαντικό οικισμό κατά τα πρώτα Βυζαντινά χρόνια και άκμασε στις αρχές του 16ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ικαρίας, εγκαταστάθηκε στη Λαγκάδα, επειδή ήταν κρυμμένη από τη θάλασσα και λειτουργούσε ως φυσικό καταφύγιο από τους πειρατές, γνωστή και ως ‘Κιβωτός επιβίωσης’ για τους Ικαριώτες.

Μέχρι σήμερα, διασώζονται ερείπια σπιτιών, εκκλησιών και οικισμάτων που μαρτυρούν την εποίκηση της περιοχής κατά το παρελθόν, ενώ στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεταικαι ένα μάρμαρο αφιερωμένο στους ήρωες του αγώνα.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ένα 15' βίντεο, που γυρίστηκε από το περσινό πανηγύρι.

Και πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστούν οι 20 όμορφες φωτογραφίες που τις τράβηξε ο Άρης Οικονόμου στο φετινό πανηγύρι και αναρτήθηκαν στη lifo.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 17:11

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση