Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015 18:36

Βγήκε στο φως η περιουσία του Χριστόδουλου ( πάρτε υπογλώσσιο)

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ξεσφράγισαν το σφραγισμένο ιδιαίτερο δωμάτιο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Παλαιό Ψυχικό και βρήκαν πάρα πολλά αντικείμενα μεγάλης χρηματικής αξίας.

Τα κατέγραψε επιτροπή την οποία αποτελούσαν δικαστικές αρχές, ο διευθυντής της αστυνομίας, ο εκπρόσωπος της εφορίας, ένας συμβολαιογράφος, ο αρχιερατικός επίτροπος Θωμάς Χρυσικός, ο πρώην αρχιερατικός επίτροπος Θωμάς Συνοδινός, ο γνωστός Βρεσθένης Θεόκλητος Κουμαριανός, και δύο διάκονοι του Χριστόδουλου, όπως ανέφερε το kafeneio-gr.blogspot.com.


Τα πράγματα που καταγράφηκαν βρίσκονταν τόσο στο ιδιαίτερο δωμάτιο του Χριστόδουλου όσο και στα βεστιάριά του(= ιματιοθήκες) και στο υπόλοιπο ανάκτορό του.

Μόνο τα μικροαντικείμενα τρεχούσης χρήσεως του δωματίου του ξεπερνούν σε αξία το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά από τα καταγραμμένα:

– 600 ζεύγη χρυσά ή αργυρά μανικετόκουμπα.
– Απ’ αυτά τα 140 ζευγάρια έχουν διαμάντια και μερικά έχουν ζαφείρια.
– Πάνω από 100 πολύτιμα χρυσά και αργυρά στυλό και πέννες ανεκτίμητης αξίας.
– Πάρα πολλοί χρυσοί και αργυροί σταυροί ευλογίας με πολύτιμα πετράδια.Πολλές αρχαίες εικόνες.
– 30.000 ευρώ και 9 χρυσές λίρες σε φάκελο για τον π. Θωμά Συνοδινό.
– Ένας μεγάλος πολυτιμότατος πολυέλαιος Baccarat αξίας 50.000.ευρώ η ανώτερη φίρμα στον      κόσμο.
– Καναπέδες και πολυθρόνες του σαλονιού, των γραφείων και των δωματίων από τις δυό ακριβότερες φίρμες του κόσμου Versace και Armani.
– Μεταξωτές κουρτίνες πολυτιμότατες από τις καλλίτερες φίρμες στον κόσμο σε όλο το ανάκτορο.
– Εκατοντάδες λευκά πουκάμισα, τα περισσότερα μεταξωτά.
– Εκατοντάδες μαύρα παντελόνια πανάκριβα.
– Εκατοντάδες ζεύγη παπουτσιών όλα από τις δυο ακριβότερες φίρμες του κόσμου Sebago και Church’ s, απ’ αυτά που φορούν μόνο οι Άγγλοι πρίγκιπες, λόρδοι και άλλοι αριστοκράτες. Ο Χριστόδουλος φορούσε μόνο τέτοια παπούτσια, που το κάθε ζεύγος τιμάται πάνω από 1.000 χίλια ευρώ (Όταν ανατράπηκε ο δικτάτωρ των Φιλιππίνων Μάρκος, βρέθηκε ότι η γυναίκα του είχε 80 ζεύγη παπουτσιών, ακριβά βέβαια αλλά συνηθισμένα).
– Τρεις δεκάδες σετ με καθημερινά δεσποτικά άμφια.
– 50 επίσημες και μεγαλοπρεπείς αρχιερατικές στολές αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ η κάθε μία.
– 12 στέμματα ( μίτρες ) από χρυσό και πολυτίμους λίθους αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ το καθένα.Κυρίως έχουν διαμάντια.
– 100 εγκόλπια χρυσά και γεμάτα πολύτιμους λίθους, κυρίως διαμάντια και ζαφείρια, αξίας 100.000 ευρώ το καθένα.
– 200 εγκόλπιοι σταυροί ίσης αξίας και παρόμοιας διακοσμήσεως ο καθένας.
– 25 ποιμαντορικές ράβδοι (πατερίτσες) χρυσές και αργυρές και ελεφάντινες (φιλντισένιες) γεμάτες πολύτιμους λίθους, κυρίως διαμάντια και ρουμπίνια, αξίας κατά μέσον όρο 100.000 ευρώ η κάθε μία.
– 40 απλές αργυρές ράβδοι (βακτηρίες, μπαστούνια) με ημιπολύτιμους λίθους, αξίας 20.000 ευρώ η κάθε μία.
– Δύο υπερπολύτιμα δισκοπότηρα χρυσά, σκαλιστά έργα τέχνης, με πολύτιμους λίθους, δώρα το ένα του Βαρθολομαίου και το άλλο του πάπα Ρώμης Βενεδίκτου.
– Δεκάδες χρυσά και αργυρά κηροπήγια (δικηροτρίκηρα).
– Δεκάδες χρυσά και αργυρά επιτραπέζια κηροπήγια με πολύτιμους λίθους.
– Πολλές δεκάδες αργυροί δίσκοι σερβιρίσματος και κεράσματος.
– Δεκάδες αργυρές φρουτιέρες.
– Εκατοντάδες δωδεκάδων ποτήρια αργυρά και κρυστάλλινα υψηλής αξίας.
– Εκατοντάδες πανάκριβα αργυρά κρυστάλλινα και πορσελάνινα σερβίτσια ανυπολόγιστης αξίας.
– Εκατοντάδες δωδεκάδες πανάκριβα χρυσά και αργυρά κουταλομαχαιροπήρουνα φίρμας Christofie, που είναι η ακριβώτερη στον κόσμο.
– Εκατοντάδες πορσελάνινες δωδεκάδες πιάτων.
– Εκατοντάδες πορσελάνινες και αργυρές πιατέλες.Βαρύτιμες μεταξωτές κουρτίνες σε όλο το ανάκτορο.
– Εκατοντάδες ζεύγη μεταξωτές πιτζάμες.
– Δεκάδες μεταξωτές κλινοστρωμνές και μαξιλάρια.
– Τέσσερις ζωγραφικοί πίνακες αμύθητης αξίας που ανήκουν στο Μουσείο Μπενάκη και τους νοίκιαζε με μηνιαίο μίσθωμα που του καθενός η αξία είναι όσο τα μηνιαία μισθώματα τριών μεγάλων και πολυτελών ρετιρέ.
– Έξι γκραβούρες με πανάκριβο μηνιαίο μίσθωμα από το ίδιο Μουσείο.
– Πάρα πολλά και πανάκριβα έπιπλα από πολύτιμα ξύλα υφάσματα μέταλλα και γυαλιά, φτιαγμένα από τις 4 μεγαλύτερες και ακριβότερες φίρμες στον κόσμο.
– Τα αρχιτεκτονικά σχέδια για δύο βίλες-ανάκτορα του Χριστοδούλου, για να ξεκουράζεται, που θα κτίζονταν σε τεράστια οικόπεδά του πανύψηλης αξίας, ένα στην Ερμιονίδα και ένα στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο σε πανέμορφες τοποθεσίες.
– Ένα τεράστιο ποσό (πολλά εκατομμύρια ευρώ), για να κτιστεί ειδικό μουσείο με την επωνυμία «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος», για να φυλάγονται και να εκτίθενται εκεί σε κοινή θέα οι στολές, οι μίτρες, οι πατερίτσες, και όλα τα λειτουργικά και μη λειτουργικά κοσμήματα και σκεύη του Χριστόδουλου στους αιώνες των αιώνων, μαζί και με τα έξοδα συντηρήσεως τόσο του μουσείου όσο και των εκθεμάτων, και με τους μισθούς των υπαλλήλων του μουσείου;

 

Πηγή:  στρουμφάκι  

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015 18:44
Οδυσσέας

Οδυσσέας

Σχόλια   

0 # Ιγνατιάδης Λάκης 21-08-2015 05:13
Για μια σφαιρική ενημέρωση σχετικά με την περιουσία του Χριστόδουλου καλό είναι να κάνουμε μία αναφορά και στην διαθήκη του η οποία συντάχθηκε ένα χρόνο πριν την παρουσίαση του προβλήματος υγείας. Στις 12.2.2008 ο τύπος δημοσίευσε αυτή τη διαθήκη. Ακολουθεί ρεπορτάζ από τον skai.gr.

Με χειρόγραφο κείμενο μιας σελίδας, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος διαθέτει το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων -που αποτελείται από άμφια, εικόνες και τιμαλφή- στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Σύμφωνα με τη διαθήκη του αποθανόντος, η οποία φαίνεται να συντάχθηκε στις 15 Μαίου του 2007 πριν από την εμφάνιση του προβλήματος της υγείας του και δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, ο μακαριστός αφήνει όλα του τα υπάρχοντα στην Αρχιεπισκοπή με σκοπό να εκτεθούν στο υπό σύσταση εκκλησιαστικό μουσείο της, ενώ τα βιβλία του προσφέρει για τη δημιουργία εκκλησιαστικής βιβλιοθήκης.

Ωστόσο, μέσω της διαθήκης του εξέφρασε την επιθυμία κάποια από τα προσωπικά του είδη να δοθούν στον πρωτοσύγκελο της αρχιεπισκοπής Θωμά Συνοδινό, στον μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο και τους τρεις διακόνους του, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ευγνωμοσύνη του για την ανιδιοτέλεια με την οποία τον στήριξαν.

Πιο συγκεκριμένα, στον πατέρα Θωμά Συνοδινό αφήνει προς αξιοποίηση το αρχείο του, το οποίο αποτελείται από χιλιάδες δημοσιεύματα, επιστολές και διάφορα έγγραφα.

Αναφορικά με τα χρήματα που πιθανόν θα βρεθούν στην κατοικία του τα αφήνει στον πρωτοσύγκελο, εξηγώντας ότι ο αδελφός του Ιωάννης "έχει τα προς το ζην αναγκαία εκ της συντάξεως του".

Η διαθήκη κατατέθηκε από τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο, ο οποίος προηγουμένως είχε επιδείξει τον σφραγισμένο φάκελο που την περιελάμβανε στο νέο Αρχιεπίσκοπο, και κρίθηκε έγκυρη από το μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας σε δημόσια ακρόαση στις 8 Φεβρουαρίου.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση