Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 10:12

Ιστορικός περίπατος στην πρώην βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας και τρία σχόλια

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

(ΑΣΚΙ) και η ραδιοφωνική εκπομπή H Ιστορία στο Κόκκινο (Κόκκινο 105.5)

οργανώνουν την 

Κυριακή 7 Ιουνίου στις 11 το πρωί,

ιστορικό περίπατο στην πρώην βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας.

 

Με σημείο συνάντησης τον  Υδατόπυργο  της Εταιρείας Λιπασμάτων, θα  περπατήσουμε πλάι στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια  της Δραπετσώνας: το τσιμεντάδικο, το Γυψάδικο, τις δεξαμενές πετρελαίου, θα κουβεντιάσουμε για την  ιστορία της βιομηχανικής ανάπτυξης της περιοχής από τα τέλη του 19ου αιώνα, και για το  πως διαμορφώθηκαν οι συνθήκες  ζωής  και  εργασίας  στον  προσφυγικό – εργατικό συνοικισμό της Δραπετσώνας. 

Τέλος  θα καταλήξουμε στο παραθαλάσσιο χώρο πλάι στο υαλουργείο της Εταιρείας Λιπασμάτων, όπου θα συζητήσουμε για το μέλλον της πόλης μας,  και για την ανάγκη να αποκτήσει τη φυσική της διέξοδο -τη πρόσβαση στη θάλασσα.

Γνωρίζουμε τη γειτονιά μας - Μαθαίνουμε το παρελθόν μας


 

Σχόλιο Α': Δεν είναι η πρώτη φορά που στις ανακοινώσεις του δήμου, όταν πρόκειται για εκδηλώσεις του δεν αναγράφετε το όνομα, του ή των ομιλητών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι'αυτή την στάση. Είναι σαν να πηγαίνεις σε μία συναυλία και να μην σε έχουν πληροφορήσει οι διοργανωτές για αυτούς που θα παίξουν τα όργανα και θα τραγουδήσουν. Ή, σαν να πηγαίνεις σινεμά και να μην σε έχει ενημερώσει ο ιδιοκτήτης ποιο έργο θα παιχτεί. Με λίγα λόγια μας ωθούν οι συνάνθρωποί μας από το δήμο, να αγοράσουμε το γνωστό γουρούνι στο σακκί. Απαράδεχτη στάση για την εποχή μας. 

 

Ο δήμος μας, εν έτει 2015, μάς καλεί να πιστέψουμε ότι αυτός τα ΑΣΚΙ και η εκπομπή Ιστορία στο Κόκκινο, αποφάσισαν να δοκιμάσουν μια ιστορική ξενάγηση όπου όποιος παρευρισκόμενος προσφέρεται θα παίρνει το λόγο και θα ρητορεύει για όσα έχει βιώσει και γνωρίζει από αυτά που θα περιτρυγυρίζουν τους περιπατητές. Δηλαδή για τα κτίρια τους χώρους, τους δρόμους, την περιοχή, αναφέροντας και στοιχεία από την ιστορία τους. Κι αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και ουδείς προσφερθεί, σ'αυτόν τον ιστορικό περίπατο να πάρει τον λόγο; Πρόβλημα δεν υπάρχει, αφού ινδική απάντηση υπάρχει. Τότε η ξενάγηση αυτή αγαπητοί μου θα εξελιχτεί σε μια σιωπηλή ενατένιση του παρελθόντος και στην ιδωτική προβολή του προσωπικού οράματος τους καθενός για το μέλλον. Κάτι δηλαδή που αγγίζει το ζεν. Ομολογουμένως είναι μια τολμηρή μεταμοντέρνα σύλληψη, που αν και απειλεί το επάγγελμα του ξεναγού, του ιστορικού και του performer, αλλά ενισχύει τον εθελοντισμό, πρέπει να ομολογήσουμε ότι προτείνει νέους αριστερούς δρόμους στις πεζοπορικές ξεναγήσεις.

Είναι προφανές στον καθένα με λίγο νιονιό, ότι οι διοργανωτές έχουν κάποια, δευτερεύοντα μάλλον, άλυτα εσωτερικά θέματα που δεν είναι ακόμα σε θέση να τα διαχειριστούν πειστικά. Πάντως το τίμιο είναι να μην προσπαθούν να μας πείσουν ότι έφτασε η στιγμή που ο καπετάνιος είναι άχρηστος μιας και οι επιβάτες εκ περιτροπής και εθελοντικά θα αναλάβουν το έργο του. Εποχή δηλαδή που ο μάγειρας θα μπορεί να διοικεί το κράτος, και που ο Λένιν είχε ονειρευτεί ως το ανώτατο στάδιο του σοσιαλισμού και την αρχή της έλευσης του κομμουνισμού. Ας λύσουν τώρα, αύριο, σε πέντε χρόνια, τα θέματα που αντιμετωπίζουν για να μην κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους προπάντων. 

Αντισχόλιο: Ναι, σωστά είναι αυτά που λέτε κυριέ μου. Κι ας υποθέσουμε ότι, όντως εξ αιτίας εσωτερικών προβλήματων δεν αναφέρονται ονόματα στην ανακοίνωση. Αν όμως αυτή η εξ ανάγκης σύλληψη, από την μεριά της δημοτικής αρχής, για την ξενάγηση του ιστορικού περιπάτου στα Λιπάσματα, εξελιχτεί όπως περίπου αναφέρεται στην ανακοίνωση, τότε δεν πρόκειται για μια μια ενδιαφέρουσα εναλλαχτική πρόταση; Βεβαίως και πάντα κρίνοντας εκ του αποτελέσματος της ξενάγησης, όπου το κέντρο βάρους θα πέσει στην ενεργητική συμμετοχή του κοινού και όχι τόσο στον ολοκληρωμένο λόγο των εκπαιδευμένων ειδικών, ακόμα κι αν η απόπειρα αυτή καταγραφεί ως μία αποτυχημένη, γιατί να μην αξίζει να δοκιμαστεί; Για φαντάσου την προοπτική. Ένα κοινό που έχει μάθει να βιώνει τις ξεναγήσεις συμμετέχοντας σαν μία "μαθητική" διαδικασία, τώρα του δίνεται η ευκαιρία να εκφράσει τις δικές του γνώσεις και εμπειρίες πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Ακόμα κι αν αποτύχει αυτός ο τρόπος, πιστεύω ότι αξίζει ο κόπος να τον καλλιεργούμε όποτε μας παρουσιάζεται η ευκαιρία. 

Σχόλιο Β': Δεν το είχα σκεφτεί αυτό. Εν πάσει περιπτώσει προσπαθώ να είμαι ανοιχτός στο να δοκιμάζουμε καινούργια πράματα, αρκεί να είναι αναστρέψιμα τα αποτελέσματα. Εννοώ, να είναι σχεδόν απίθανο να μας προκύψει ένα καταστροφικό αποτέλεσμα που θα είναι αδύνατο να επιδιορθωθεί. Για το συγκεκριμένο, αν όντως τα πράματα εξελιχθούν όπως τα παρουσιάζει η ανακοίνωση της δημ. αρχής, γιατί όχι; Ακόμα και μία σκέτη αποτυχία να προκύψει αυτός ο περίπατος, δεν θα έχω καμία αντίρρηση να επαναληφθεί, οργανωμένος και σχεδιασμένος βέβαια σε καλύτερη βάση. Συνεχίζοντας να δοκιμάζεται αρκεί να υπάρχει ένα κοινό διαθέσιμο να ανταποκρίνεται σ'αυτήν την καινοτόμο ξενάγηση. Μέχρι πότε; Αν αποδειχθεί πετυχημένο, μέχρις ότου να φτάσει στο σημείο του να είναι οι παρόντες τρεις κι ο κούκος.

Αυτό όμως που μ'ανησυχεί έχει να κάνει με την αλήθεια. Αν στην πρόσκληση έχει στραμπουλιχτεί η αλήθεια σε σημείο που η διαφορά ανάμεσα σ'αυτά που έχουν σχεδιάσει και εν τέλει θα γίνουν και σ'αυτά που ανακοινώνουν, να βγάζει μάτι, τότε θεωρώ πως αυτό θα καταγραφεί στο κοινό ως μία ψηφίδα του πορτραίτου του ψεύτη βοσκού. Το κακό ίσως και να μην είναι και τόσο μικρό και διότι τους εμπνευστές αυτής της πλαστογράφησης τους εμπλέκει σε ένα λαβύρινθο που η αξιολόγηση της εκδήλωσης αυτής και η αυτοαξιολόγησή τους θα δυσκολεύονται να βρουν ένα δημιουργικό δρόμο με παρούσα την αλήθεια. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 11:30
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση