Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015 10:20

Πειραιάς σε μαγιάτικη θάλασσα με τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Σε μήνα της Ελληνικής Ναυτιλίας ανάγεται ο φετινός Μάιος, καθώς ο Πειραιάς πρόκειται να φιλοξενήσει μέσα στο Μάιο, το συνέδριο του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Λιμένων ESPO στις 21-22 Μαΐου, ενώ παράλληλα θα εορτάσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας (20 Μαΐου) με πολυποίκιλες εκδηλώσεις σε μια Ναυτική Εβδομάδα που θα λάβει χώρα στα τέλη Μαΐου. Επίσημοι διοργανωτές των εκδηλώσεων είναι ο ΟΛΠ και ο Δ. Πειραιά.

Επιπλέον, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γ. Ανωμερίτης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, το Μάιο θα διεξαχθούν και για πρώτη φορά τα Ποσειδώνια για την κρουαζιέρα, τα οποία και αυτά εστιάζουν και πάλι στον Πειραιά. Μίλησε δε για «τρία μεγάλα γεγονότα τα οποία δομούνται στους κύκλους Ευρώπη, Ελλάδα, Πειραιάς».

Στην εκδήλωση, σύσσωμες οι παραγωγικές δυνάμεις του Πειραιά, μαζί με το υπουργείο Ναυτιλίας και την Περιφέρεια, εξήραν τις εκδηλώσεις και κάλεσαν όλους να συμμετάσχουν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης μίλησε για μια τεράστια πρόκληση προκειμένου «το μοντέλο ανάπτυξης των τεσσάρων μεγάλων λιμανιών της Αττικής, του Πειραιά, της Ελευσίνας, της Ραφήνας και του Λαυρίου, να ανταποκριθεί στις πιεστικές ανάγκες μιας οικονομίας που επιζητεί επειγόντως οξυγόνο. Μιας οικονομίας που αναζητά επειγόντως μοχλούς ανάπτυξης που θα δημιουργούν απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό, θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας με θέμα τη λιμενική βιομηχανία και την ανάπτυξη, μπορούν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για σειρά περαιτέρω δράσεων. Δράσεων ολιστικών, οι οποίες θα αγκαλιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες, συνδυάζοντας την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών».
 
Ευκαιρία Ανάπτυξης για τον Πειραιά
 
Εκ μέρους των διοργανωτών, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015 είναι μια μοναδική ευκαιρία προβολής των δυνατοτήτων και της δυναμικής του Πειραιά. Για το λιμάνι, τη ναυτιλία, τον πολιτισμό, τη συνολική «ταυτότητα» του σύγχρονου Πειραιά, τον τουρισμό. Είναι όμως και μια διοργάνωση που αφορά και στη χώρα συνολικά, καθώς έχει διεθνή απήχηση, με τη συμμετοχή των σημαντικότερων φορέων της ναυτιλίας και όσων χαράσσουν τη θαλάσσια πολιτική στην Ευρώπη. Η θάλασσα, το λιμάνι, η ναυτιλία, αποτελούν για εμάς πυλώνες του αναπτυξιακού σχεδιασμού της πόλης. Προχωράμε με σταθερά βήματα για να γίνει ο Πειραιάς σε βάθος πενταετίας διεθνές ναυτιλιακό κέντρο και να δημιουργηθούν νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας στην πόλη μας. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς στις 28 και 29 Μαΐου στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας».
 
Πατώντας   εδώ   θα σας εμφανιστεί αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν στα πλαίσια αυτών των τριών κύκλων που έχουν στο κέντρο τους τον Πειραιά. Και εδώ .
 
Κι  εδώ  θα σας εμφανιστεί οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις μέσω ενός διαδραστικού χάρτη, όπου κάνοντας κλικ πάνω στα σημαιάκια εμφανίζεται η αντίστοιχη εκδήλωση.
 
Το Λιμάνι της Αγωνίας 

 

Να σημειώσουμε τέλος ότι η Ομάδα Πολιτισμού του Λιμανιού της Αγωνίας - που έχει υπερ15ετή διαρκή  παρουσία  στα κοινά του Πειραιά - συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του φετινού διοργανωτή  Δήμου Πειραιά προς τους φορείς  πολιτισμού  της πόλης.

 

Η συμμετοχή μας στις εορταστικές εκδηλώσεις έχει τριπλό στόχο:

-Να συμβάλουμε, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, στην προσπάθεια  για την  τόνωση της πολιτιστικής και οικονομικής ζωής του Πειραιά και την προσέλκυση  όσο το δυνατόν περισσότερων επισκεπτών.

-Να γίνει ο ευρωπαϊκός αυτός εορτασμός αφορμή και πρόκριμα για την καθιέρωση μιας μόνιμης Πειραϊκής Εβδομάδας  Θάλασσας κάθε Μάη, που θα κινητοποιεί το πολιτιστικό δυναμικό της πόλης και θα ενισχύει την πολιτιστική παραγωγή και την επισκεψιμότητα του Πειραιά.

-Να μείνουν και μετά τις  εκδηλώσεις κάποια μόνιμα αποτυπώματά τους  που θα ομορφαίνουν την πόλη μας, όπως καλαίσθητες τοιχογραφίες σε άχαρους τοίχους, νέοι ελεύθεροι χώροι αναψυχής σε παραμελημένες γωνιές  της, νέες δενδροστοιχίες  με καθιστικά  κ.ά.

 

Οι εκδηλώσεις με τις οποίες συμμετέχουμε στον εορτασμό είναι οι εξής: 
1. Τετάρτη 27/5/15  21:00 στον μαγευτικό  εξώστη του  Μεγάρου ΟΛΠ,  μέσα στο λιμάνι.

 Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, τον Πειραιώτη ποιητή της θάλασσας, 40 χρόνια μετά  τον θάνατό του.

«Η προφητεία της Περουάνας», μουσική παράσταση από το συγκρότημα MASIF και τον Βαγγέλη Βελώνια που αφηγείται απόκρυφες πτυχές της ζωής και του έργου του ‘αέναου  ταξιδευτή’.

 

2. Σάββατο 30/5/15  11:00 στην παραλία  Βοτσαλάκια.

Ολοκλήρωση της θαλασσινής τοιχογραφίας στο μεγάλο τσιμεντένιο τοιχίο πάνω από το Κολυμβητήριο.

Καθαρισμός, διαμόρφωση  και φύτευση της περιοχής μπροστά από το τοιχίο  με συμμετοχή μελών μας  -και άλλων κινήσεων-  με στόχο τη μετατροπή του σε μόνιμο χώρο περιπάτου και ρέμβης  των Πειραιωτών, καθώς έχει εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Θα ακολουθήσει  γιορτή  ‘εγκαινίων’  με κοινωνική κουζίνα, μουσικές κ.ά.

 

3. Κυριακή 31/5/15  Εκδηλώσεις στα δυτικά με τίτλο "Βιομηχανία-Τρένο-Λιμάνι-Μετανάστευση".

Συνδυασμένες εκδηλώσεις από το Λιμάνι της Αγωνίας και το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά:

-11:00 Συγκέντρωση  στο Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Λεύκα και περίπατος με ξενάγηση  κατά μήκος της εγκαταλειμμένης σιδηροδρομικής γραμμής  μέσα από τον παλιό βιομηχανικό Πειραιά, μέχρι τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό στο λιμάνι (Άγ. Διονύσιος).

-13:00 Στην αποβάθρα του παλιού  Σταθμού στο λιμάνι, όπου για δεκαετίες  έφθαναν  μετανάστες από όλη την Ελλάδα για να πάρουν τα πλοία του ξενιτεμού. Πολύχρωμη διαπολιτισμική γιορτή  του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά, με μουσικές, χορούς και φαγητά από τις χώρες προέλευσης των  μαθητών.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015 00:44

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση