Δευτέρα, 06 Απριλίου 2015 18:03

Και μαζί και χώρια στην Ανάπλαση - μέρος 1ο.

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πέρασε το φουλαρισμένο τριήμερο με την Ανάπλαση στη Δραπετσώνα. Απ'όλα είχε το πρόγραμμα. Συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις, συζητήσεις, συγκρούσεις, πορείες, και μία συνέντευξη τύπου από τον αντιπερειφερειάρχη Πειραιά και από πέντε δημάρχους. Πολλά τα γεγονότα και ουκ ολίγα ακούσαμε και είπαμε, κι άλλα τα καταλάβαμε και άλλα μας δημιούργησαν νέες απορίες. Το μυαλό μας είναι αλήθεια πως έχει θολώσει, γι'αυτό μία κατ’αρχήν προσπάθεια για ένα μάζεμα της σκέψης μας πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να γίνει. 

Όπως σε όλα τα πράματα που πρόκειται να ξεκινήσουν, έτσι και στην Ανάπλαση, οι διαφωνίες, αφού γίνουν ξεκάθαρες και διαχωριστούν από τις συμφωνίες, μπορεί σε ένα δεύτερο στάδιο να είναι το τείχος που χωρίζει τους διαφωνούντες. Και αυτό εκ προοιμίου δεν είναι πάντα κι οπωσδήποτε αρνητικό. Αλλά μπορεί κι όλας να γίνουν αυτές η απαρχή μιας γόνιμης συζήτησης για να διερευνηθεί αν υπάρχει η δυνατότητα να στηθούν γέφυρες και να γίνουν συνθέσεις. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε σε μια νέα θεώρηση των πραγμάτων, που ίσως αποβεί πιο χρήσιμη για τα λαϊκά συμφέροντα, καταφέρνοντας να γίνει το όχημα για πιο καίριες και ουσιαστικές παρεμβάσεις από ένα μεγαλύτερο και πιο πεισμένο πλήθος αγωνιστών.

Στο πρώτο μέρος θα αναφέρουμε που εμείς – οι  κρυφοί και φανεροί Σταγονάνθρωποι, όπως και οι άλλοι που αγνοούν ότι είναι κι αυτοί Σταγονίσιοι - μαζί με τους φίλους του φυτού Απήγανου (που ως γνωστόν διώχνει τη γρουσουζιά, τη γλωσσοφαγιά, τη βλακεία και το κακό το μάτι), νομίζουμε ότι συμφωνούμε εδώ και είκοσι χρόνια με τους υπαρκτούς και συνειδητοποιημένους αγωνιστές της αριστερής όχθης, τους ανιδιοτελείς της μέσης και τους ανοιχτόμυαλους της δεξιάς, εκλεγμένους και μη στην πόλη μας. Για το ποιες είναι οι απόψεις του Δήμου, δεχτήκαμε τις κωδικοποιημένες θέσεις που εμπεριέχονται στην απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου που ψηφίστηκε στην 7η τακτική συνεδρίαση που έγινε στις 9.3.15 με αριθμό 70/2015.

Συμφωνούμε ότι, μία από τις δύο θεμελιώδεις προτεραιότητες του εγχειρήματος της Ανάπλασης, είναι η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου. Αυτό, διότι είναι όντως μια πραγματική ανάγκη των κατοίκων του Δ.Πειραιά. Μιας και πρόκειται για μία περιοχή όπου το πράσινο ανά κάτοικο δεν ξεπερνά τα 2 τ.μ, όταν το κατώτατο όριο που έχει προτείνει, επαρκώς δικαιολογημένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις μεγάλες πόλεις είναι τα 7τ.μ ανά κάτοικο. Να θυμίσουμε εδώ κάτι που νομίζουμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για τα σχέδιά μας και τους υπολογισμούς μας. Η έκταση του Εθνικού κήπου μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του Ζαππείου είναι 300 στρέμματα.

Συμφωνούμε, πως η 2, 5 χιλιομέτρων ακτογραμμή της Ανάπλασης, θα διαμορφωθεί ως χώρος περιπάτου και ήπιας αναψυχής, για να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι 250.000 κάτοικοι του Δ.Πειραιά. Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί τους πληροφορούμε ότι η ακτή αυτή είναι η μία και μοναδική δυνατότητα που υπάρχει για να μπορούν να έχουν οι κάτοικοι πρόσβαση στην θάλασσα, ώστε να επωφελούνται από την ευεργετική επίδρασή της στη καθημερινή ζωή τους.

Συμφωνούμε, ότι τα μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή και έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα, κατ’αρχήν πρέπει να σωθούν, κατόπιν να αναδειχθούν και να αναπαλαιωθούν/ανακατασκευαστούν με στόχο να είναι δυνατόν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Συμφωνούμε επίσης πως υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν/συμπληρωθούν έργα για δραστηριότητες που αφορούν τον αθλητισμό (π.χ στάδιο κλασσικού αθλητισμού που λείπει από όλον τον Πειραιά) και τον πολιτισμό ( τα διατηρητέα π.χ) και την αναψυχή. Για την υγεία, οι ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής μπορεί άνετα να καλυφθούν ικανοποιητικά, με ενίσχυση και εμπλουτισμό των υπαρχουσών υπηρεσιών και τμημάτων στα τρία νοσοκομεία που καλύπτουν την περιοχή. Η κάλυψη δε γίνεται ακόμα πιο επαρκής με δεδομένο μάλιστα ότι θα δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στο Κερατσίνι. Παρομοίως και για την εκπαίδευση οι ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής καλύπτονται ικανοποιητικά. Το μόνο εκπαιδευτικό ίδρυμα που ασφυκτιά είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιά, γι’αυτό κυκλοφορεί ένα σενάριο από παλιά για την εγκατάσταση ενός μέρους των τμημάτων του (βασικά των μεταπτυχιακών) στην περιοχή της Ανάπλασης ή στην περιοχή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στον Κορυδαλλό.

Στα σημεία που συμφωνούμε ανήκει και ο χαρακτηρισμός ως μεγάλων προβλημάτων που προέκυψαν τα τρία τελευταία χρόνια η άδεια που δόθηκε για τη λειτουργία του διυλιστηρίου επεξεργασίας των αποβλήτων των πλοίων – εταιρεία Oil One, συμφερόντων Μελισσανίδη - και η λειτουργία των δεξαμενών πετρελαιοειδών για διακίνηση και εμπορία.

Συμφωνούμε επίσης  στην ακύρωση της απόφασης του ΟΛΠ που παραχώρησε ένα μέρος της έκτασής του στην εταιρεία HEC, συμφερόντων Μελισσανίδη κι αυτή, καθώς και στην ακύρωση του διαγωνισμού για την επεξεργασία των slop. Οι δραστηριότητες αυτών των δύο εταιρειών είναι επικίνδυνες για τις ζωές μας, μιας και βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κατοικημένη περιοχή. Είναι επίσης ρυπογόνες και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής της καθημερινότητά μας. Τέλος, εξ αντικειμένου η λειτουργία αυτών των δύο εταιρειών χαμηλώνει τον πήχη για όλο το εγχείρημα της Ανάπλασης ως προς το να γίνει η περιοχή το μέσον της αναβάθμισης όλου του Δ.Πειραιά. Την κύρια ευθύνη της απεμπλοκής του ΟΛΠ από τις δραστηριότητες των εταιρειών Μελισσανίδη την έχει το υπουργείο Ναυτιλίας, δηλαδή ο αναπληρωτής υπουργός κ.Δρίτσας.

Συμφωνούμε πως η πρώτη νομοθετική παρέμβαση που είναι ανάγκη να γίνει για να πετύχουμε να απομακρυνθούν όσο πιο σύντομα είναι δυνατόν οι δύο εταιρείες Oil One και Hec μακριά από την πόλη μας, δηλαδή μακριά από κατοικημένες περιοχές, είναι η αλλαγή της υπουργικής απόφασης και του Ρυθμιστικού Αττικής 2014 στο επίμαχο κατ’αρχήν σημείο, που προώθησε ο πρώην υπουργός κ. Μανιάτης. Μιλάμε για το σημείο εκείνο που επέτρεψε στον κ.Μελισσανίδη να είναι συμβατή η λειτουργία των εταιρειών του στην περιοχή μας, και είναι αυτό που επιτρέπει να λειτουργούν στην Ανάπλαση βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Επείγει λοιπόν, να αποχαρακτηριστεί η περιοχή από βιομηχανική ζώνη και ζώνη επεξεργασίας προϊόντων. Την κύρια ευθύνη αυτής της αλλαγής την έχει το υπουργείο όπου προΐσταται ο κ.Λαφαζάνης και είναι αυτή, που αν υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησης των αδειών για τις εταιρείες αυτές, να την προχωρήσει.

Να υπενθυμίσουμε για ακόμη μία φορά την άποψή μας για τον πρώην υπουργό ΠΕΚΑ κ.Μανιάτη, τον πρώην περιφερειάρχη κ.Σγουρός και τον πρώην δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Τζανής. Θεωρούμε ότι έγιναν οι πολιτικοί εκφραστές ομάδων συμφερόντων ανθρώπων που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας και το περιβάλλον. Καλό είναι λοιπόν, να μην ξεχνάμε ότι είναι αυτοί που άναψαν το πράσινο φως στην εγκατάσταση των εταιρειών Μελισσανίδη στην περιοχή μας και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε.

Συμφωνούμε πως θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η σύνδεση της περιοχής της Ανάπλασης με μέσο σταθερής τροχιάς, τόσο με τον Πειραιά όσο και με Δραπετσώνα – Κερατσίνι.

Συμφωνούμε ότι ο δήμος θα πρέπει να διεκδικήσει την παραχώρηση από τον ΟΛΠ, για αξιοποίηση, όλης της παραλιακής έκτασης της Ανάπλασης που έχει παραχωρηθεί από το δημόσιο για χρήση 45 χρόνων στην Α.Ε ΟΛΠ και που ξεκινάει από τον μόλο του Κράκαρη και φτάνει μέχρι την ΕΥΔΑΠ.

Συμφωνούμε πως ο ΟΛΠ δεν είναι σωστό και επωφελές για το δημόσιο συμφέρον να ιδιωτικοποιηθεί όταν μάλιστα κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας σε περιόδους κρίσιμες. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ιδιωτικοποιήσει τα μεγάλα της λιμάνια και μάλιστα όταν αρκετές φορές έχουν ασκηθεί ισχυρές πιέσεις από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Σε τι πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε.

1ο ) Το κράτος μας, ο δημόσιος τομέας δηλαδή, είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση από άποψη χρημάτων. Με λίγα λόγια είμαστε ένα πολύ φτωχό κράτος με μεγάλα χρέη. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ λένε πως η οικονομίας μας βρίσκεται στην 5η θέση των χειρότερων οικονομιών παγκοσμίως. Επίσης όλοι οι αναλυτές και η κοινή λογική συμφωνούν πως είτε μέσα στη Ευρωζώνη, είτε εκτός, είτε με διαγραμμένο (με κοινή συμφωνία ή μονομερώς) όλο το χρέος μας ή μέρος αυτού, θα εξακολουθήσουμε να είμαστε για αρκετά χρόνια μια χώρα, που αν θα παρουσιάζει ανάπτυξη, αυτή θα είναι μικρή. Σ’αυτό συμβάλλει και η διαρκείας ύφεση της Ε.Ε

2ο) Η ανεργία στην χώρα μας βάσει των επίσημων στοιχείων βρίσκεται στο 26%. Είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε και με το μεγαλύτερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας, που κυμαίνεται στο 19%. Η ανεργία των νέων αγγίζει το 60%, με δεδομένο μάλιστα ότι τα τρία τελευταία χρόνια γύρω στους 200χιλ. νέοι κατάφεραν να εγκατασταθούν στην αλλοδαπή για λόγους απασχόλησης, δηλαδή επιβίωσης. Τέλος το ποσοστό του πληθυσμού που το 2013 βρίσκεται στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν έχει ξεπεράσει το 36%.

 Γενικά και στη βάση των παραπάνω δεδομένων, είναι αυτονόητο ότι ο πρώτος στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας θα πρέπει να είναι η μείωση της ανεργίας και της φτώχειας. Ζητούμενο λοιπόν, όλων των πατριωτικών δυνάμεων είναι  ή θα πρέπει να είναι, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης να προκύπτει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το αποτέλεσμα να γίνεται αισθητό από τα πλέον αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας. Σ’αυτήν την επιλογή παίζει σημαντικό ρόλο στις εφαρμοσμένες πολιτικές ποια θα είναι η ποιότητα και η ταχύτητα που θα έχουμε θετικά αποτελέσματα καθώς και οι τρόποι που θα τα πετυχαίνουμε. Προφανώς άλλο είναι να πέσει η ανεργία στο μισό σε τρία χρόνια και διαφορετικό είναι να συμβεί αυτό σε οχτώ χρόνια. Κι άλλο είναι να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας με πραγματικές θέσεις πλήρους απασχόλησης και με ισχύ όλα τα εργασιακά δικαιώματα και άλλο είναι να γίνεται αυτό με επιδοτούμενες θέσεις μερικής απασχόλησης και μικρής διάρκειας.

Να επισημάνουμε εδώ, ότι τίποτα και κανείς δεν μας εγγυάται πως όσο περνάει ο καιρός θα βελτιώνεται συνεχώς η κατάστασή μας. Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τους πολιτικούς μας αλλά εν μέρει και από εμάς. Εξαρτάται, όπως πια όλοι καταλαβαίνουμε και από πολλούς ισχυρούς εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες που πολλές φορές μας ξεπερνούν. Όμως δικιά μας πολιτική ευθύνη είναι να επινοούμε και να εφαρμόζουμε τις καλύτερες εν δυνάμει λύσεις για τα προβλήματά μας και να αγωνιζόμαστε ενάντια σε ότι μας εμποδίζει να προχωράμε προς το καλύτερο για τα λαϊκά στρώματα. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 07:58
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Ιγνατιάδης Λάκης 08-04-2015 19:39
Βρε Γιώργο, σε διαβεβαιώνω ότι σε κάποια άρθρα μου τις λέξεις "πατρίδα", "πατριώτες" και "πατριωτικές δυνάμεις" τις έχω χρησιμοποιήσει. Το έκανα αυτό όταν, σε σχέση με το θέμα, το ένοιωθα ή και όταν ταίριαζε. Το ζήτημα της ανεργίας κατά τη γνώμη μου είναι πρωτίστως πατριωτικό, μιας και η μη λύση του για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα, πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες που έχει στις ζωές των ανέργων θα έχει και αρνητικές συνέπειες σε όλη την χώρα.

Όσο για το άρθρο, πράγματι τελειώνει χωρίς τέλος, διότι είναι το 1ο μέρος, κάτι που αναφέρετε στον τίτλο του.

Για την μαρίνα που προτείνεις ότι μπορεί να γίνει στο 1 από τα 2,5 χιλιόμετρα της ακτογραμμής, για να μπορώ να απαντήσω θα πρέπει να έχω/έχουμε υπόψη όλο το σχέδιο που θα την συμπεριλαμβάνει, καθώς και τις τυχόν άλλες εναλλακτικές προτάσεις.

Όσο για τη F1, πιο πολύ από ενδείξεις, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα, είναι ότι η f1, δεν προχώρησε γιατί ο ιδιοκτήτης της f1 δεν το ήθελε στ'αλήθεια. Γι'αυτό σε καμία φάση δεν εμφανίστηκαν και σοβαροί επενδυτές. Τέλος πάντων είναι μία ιδέα που δε νομίζω ότι θα ξαναπαίξει γι'αυτόν τον χώρο, εκτός και αν μετά 15 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα στην περιοχή της Ανάπλασης και η Ευρώπη έχει ανακάμψει αρκετά κι εμείς κούτσα κούτσα την ακολουθούμε. Φυσικά μπορεί και κάποιοι από εμάς να μη ζούμε τότε, αλλά μπορεί και να αναστηθούμε λόγω δευτέρας παρουσίας.
Παράθεση
0 # Γιώργος Τσιρίδης 08-04-2015 10:28
Λάκη, διάβαζα το άρθρο σου μια χαρά και συμφωνούσα σχεδόν σε όλα μέχρι που έφτασα στο:
"Ζητούμενο λοιπόν, όλων των πατριωτικών δυνάμεων είναι ..."

Αναρωτήθηκα ... έχει χρησιμοποιήσει ποτέ άλλοτε στη ζωή του ο Λάκης την έκφραση "πατριωτικών δυνάμεων";
α) Μήπως πρόκειται για μια παρθενιά που σπάει;
β) Μήπως ο συγγραφέας πάει να μπει σε μια πρόταση δυσκοίλια;

Το ότι το άρθρο τελειώνει χωρίς τέλος με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως συνέβησαν τελικά και τα δυο.

Νομίζω πως μόνο μια μαρίνα μπορεί να φέρει ανάπτυξη (στα 2,5 χιλ. ακτής χωράεο μια μαρίνα του ενός χιλ.). Για την αξιοποίηση χώρων πολιτιστικών και ψυχαγωγικών θα χρειαστεί πρώτα να φτιαχτεί το μέσο σταθερής τροχιάς. Το formula 1 project ήταν ένας τρόπος ανάπτυξης που πνίγηκε από την κακή διαχείρισή του.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση