Κυριακή, 01 Φεβρουαρίου 2015 19:14

Τώρα αυτός ο Κρητικός είναι μαζί μας ή εναντίον μας;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο 45χρονος Αλέξανδρος Σ. Κρητικός, μετανάστης δεύτερης γενιάς (η οικογένειά του μετανάστευσε στο Μόναχο το 1958) είναι Διευθυντής Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ και Ερευνητής του Οργανισμού IZA της Βόννης.

 

Είναι μέλος των επιτροπών Οικονομικής Πολιτικής και Κοινωνικών Επιστημών του Γερμανικού Οικονομικού Συνδέσμου, και συνεκδότης (από το 2010) των περιοδικών Small Business Economics και Journal of Economic Psychology. Το 2013 διορίστηκε μέλος του Συμβουλίου Καινοτομίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, την πειραματική ανάλυση και την οικονομική ανάλυση των οργανισμών. Ο κ.Κρητικός θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους της έρευνας στη Γερμανία.

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) είναι ένα ανεξάρτητο, μη-κερδοσκοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα που εμπλέκεται στη βασική έρευνα και παράγει συμβουλές πολιτικής. Αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους συμβούλους της κάθε γερμανικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. Από τα μέσα του 2014 το DIW έχει προτείνει διαγραφή του 50% του ελληνικού χρέους ή 120 δισ. Ο πρόεδρός του τους τελευταίους μήνες έχει εξηγήσει πολλές φορές δημόσια, πως είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς ποιον θα έπληττε περισσότερο μια τέτοια απόφαση.

Μια τέτοια απόφαση θα έπληττε περισσότερο τη Γερμανία με 40 – 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Marcel Fratzscher, μια τέτοια κίνηση θα είχε μεγάλο πολιτικό κόστος και θα ήταν επώδυνη για τη γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο επεσήμανε πως πρόκειται για ένα ποσό που σίγουρα η Γερμανία θα μπορούσε να το αντέξει.
Στη συνέχεια ανέφερε πως μακροπρόθεσμα θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για το πώς κανείς θα μπορούσε να επαναφέρει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία και να δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αναταχθεί.
Επίσης ο Marcel Fratzscher εξέφρασε την άποψη ότι οι άλλες χώρες δεν διατρέχουν κίνδυνο από την ελληνική κρίση, ωστόσο εκείνο το οποίο του προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, χωρίς όμως και να πιστεύει πως θα υπάρξει το αποκαλούμενο Grexit.
Όπως διευκρίνισε, κάτι τέτοιο δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε και την Ευρώπη.

Επιστρέφουμε στον κ. Κρητικό. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στον Παντελή Βαλασσόπουλο και δημοσιεύτηκε στην ΕφτΣυν στις 31.1.15 με τίτλο "Η Ελλάδα θα βρεθεί πολύ εύκολα εκτός Ευρώπης", ο συμπατριώτης μας απλώνει τα χαρτιά του, μιλάει καθαρά για αρκετά σημαντικά θέματα και τονίζει τους κινδύνους που καιροφυλακτούν σε κάθε νέα ενέργειά μας. Η προσοχή δηλαδή και η μελέτη των επόμενων κινήσεων είναι σ'αυτήν τη φάση αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Ότι εμείς είμαστε οι μικροί και η αδύναμη πλευρά αυτού του διδύμου το γνωρίζουμε πολύ καλά. Όπως γνωρίζουμε επίσης ότι αν θέλουν οι ισχυροί σύμμαχοι μπορούν και να μας λιώσουν όποτε το αποφασίσουν. Το παιχνίδι όμως δεν πρέπει να το αφήσουμε να εξελιχτεί σε τέτοια επίπεδα. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι αν οι λαοί και οι ηγετικές ομάδες στην Ε.Ε, ενδιαφέρονται γι'αυτήν και μπορεί να επινοήσουν μέσω του διαλόγου έναν δρόμο όπου η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η δίκαια αντιμετώπιση των προβλημάτων, θα είναι οι οδηγοί για την επαναθεμελίωση της Ε.Ε.   

Πατώντας  εδώ  θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε αυτήν τη μικρή συνέντευξη του ομογενούς από τη Γερμανία. Νομίζω πως τελικά γέρνει υπέρ μας, υπέρ των συμφερόντων των Ελλήνων. Αλλά όχι αβλεπί. Με προϋποθέσεις, που πολλές απ'αυτές υπάρχουν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Φεβρουαρίου 2015 20:52

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση