Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014 17:27

Τρία βραβεία Ευρωπαίου Πολίτη σε Ελληνικούς συλλόγους.

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με τα βραβεία δεν πειράζει που δεν είμαστε σταθεροί. Άλλοτε τα επικροτούμε, ιδιαίτερα όταν μας προκαλούν χαρά κι άλλοτε τα θεωρούμε ανάξια ενός πολιτισμού που θέλει να έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο και την αναγνώριση της μοναδικότητάς του. Η απόρριψή τους δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο αξιόπιστα είναι και τι εξυπηρετούν, αλλά και με το βαθύτερο της ύπαρξης.

 

Σοβαροί και σκέπτομενοι άνθρωποι έχουν συχνά αναρωτηθεί για τα κριτήρια που μπορούν να διακρίνουν και να αξιολογήσουν τις διαφορές ποιότητας στα έργα και στις πράξεις των ανθρώπων. Και το ίδιο συχνά έχουν αποφανθεί ότι είναι αδύνατο να έχουμε μία αντικειμενική κατάταξη των ποιοτήτων. Πέρα απ'αυτό επικρίνουν και το στάτους που δημιουργούν οι βραβευμένοι, όπου εύκολα αποκτούν το κύρος της αυθεντίας δυσκολεύοντας έτσι συχνά την εξέλιξη. 

Ομως σήμερα είμαστε στη φάση της χαράς, διότι η γνώμη μας για το έργο των βραβευμένων είναι θετική. Κατ'αρχήν μιλάμε για το βραβείο του ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ που θεσπίστηκε το 2008 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απονέμεται κάθε χρόνο. Τι επιβραβεύει; Επιβραβεύει δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που προάγουν την κοινωνική συνοχή και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή διευκολύνουν τη διασυνοριακή ή διεθνική συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή συμβάλλουν στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού πνεύματος ή εκφράζουν τις αξίες που απορρέουν από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιοι δικοί μας βραβεύτηκαν φέτος;

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διογένης», που στο πεδίο δράσεών της συγκαταλέγονται το περιοδικό δρόμου Σχεδία, η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων «Γκολ στη Φτώχεια» (την οποία η FIFA συμπεριέλαβε στα κορυφαία κοινωνικά project του πλανήτη, για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί το ποδόσφαιρο για την ενεργοποίηση των αστέγων και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού) και η πρωτοβουλία «Ένας Καφές σε Περιμένει». Με τη συμμετοχή στις δράσεις αυτές, ευάλωτες ομάδες, όπως άστεγοι, άνεργοι, άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, συμπολίτες μας που βιώνουν με σκληρό τρόπο την κοινωνική και οικονομική κρίση, εισέρχονται σε μια διαδικασία κοινωνικής επανένταξης. Την υποψηφιότητα του «Διογένη» για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2014 πρότεινε και στήριξε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ.  

Το Χαμόγελο του Παιδιού, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια δράσης, προστατεύοντας τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά και φιλοξενώντας παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, υποστηρίζοντάς τα τηλεφωνικά παρέχοντας προγράμματα συμβουλευτικής και κοινωνικής ένταξής τους, καθώς και ενίσχυση στις οικογένειες που τελούν σε ένδεια, διοργανώνοντας εκστρατείες ενημέρωσης ή πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Μόνο το α’ εξάμηνο του 2014 το Χαμόγελο του Παιδιού στήριξε 57.056 παιδιά, σημειώνοντας αύξηση 90% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2013. Την υποψηφιότητα του Χαμόγελου του Παιδιού για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2014 πρότεινε και στήριξε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος.

Το παράρτημα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (πρώην Σχολή Τυφλών) Θεσσαλονίκης για το επί 67 έτη έργο του υπέρ των ατόμων με αναπηρία όρασης. Η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης  —που στις 2 Μαρτίου 2011 συγχωνεύθηκε με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκατάστεως Τυφλών— ξεκίνησε το 1947 με σκοπό να καλύψει τις σχετικές ανάγκες της μεταπολεμικής Βόρειας Ελλάδας, ενώ σήμερα παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και μέριμνας σε άτομα με αναπηρία όρασης, όχι μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας. Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου φιλοξενείται το ειδικό νηπιαγωγείο τυφλών, το ειδικό δημοτικό σχολείο τυφλών και ΙΕΚ για άτομα με αναπηρία όρασης, ενώ επίσης παρέχεται φροντιστηριακή στήριξη σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου με προβλήματα όρασης, που φοιτούν σε σχολεία της περιοχής ή της γειτονιάς τους, καθώς και εκπαίδευση σε καθημερινές δεξιότητες διαβίωσης και κινητικότητας, που είναι απαραίτητες για την αυτόνομη διαβίωση και κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία όρασης, εκμάθηση γραφής Braille, αγγλικής γλώσσας, χρήσης υπολογιστή, παραδοσιακής μουσικής και παραδοσιακών χορών. Την υποψηφιότητα του έντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2014 πρότεινε και στήριξε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Θοδωρής Ζαγοράκης.

Σήμερα, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014, στις 12.00 μ.μ., στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Αμαλίας 8, στο Σύνταγμα, για την απονομή μεταλλίου στους νικητές, «Διογένης» και «Χαμόγελο του Παιδιού». Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Μέλος του θεσμού του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη (Ομάδα Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς), η Ελισάβετ Βόζεμπεργκ, Μέλος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και ο Μίλτος Κύρκος, Μέλος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών). Παρόμοια εκδήλωση θα γίνει και στη Θεσ/νικη.

Στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2015, όλοι οι βραβευθέντες θα τιμηθούν σε κεντρική εκδήλωση απονομής του βραβείου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Άντε και του χρόνου εις ανώτερα.  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014 17:59

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση