Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2014 22:45

Την επιστολή της Δούρου στους δημάρχους της Αττικής μήπως την υπαγορέψαμε εμείς;;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τρεις προτεραιότητες για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική θέτει η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου μέσω επιστολής που απέστειλε στους Δημάρχους της Αττικής, μιλώντας για την ανάγκη συντονισμένης δράσης που θα συνδυαστεί με διαφανείς διαδικασίες.

 

Σύμφωνα με την επιστολή, μέσα στις άμεσες προτεραιότητές της είναι η ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που προωθούνταν από τη διοίκηση Σγουρού για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.

Αν γίνουν όλα αυτά που επισημαίνει και προτείνει αυτή η επιστολή - και που για δυο χρόνια τα υποστηρίζαμε συνεχώς από τη Σταγόνα -, τότε θα έχει πραγματοποιηθεί μία από τις 500 μικρές, αλλά μεγάλες στην ουσία επαναστάσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν στην πατρίδα μας για να αρχίσουμε να ζούμε συνειδητά στο παρόν του ιστορικού χρόνου. Ελπίζουμε να το έχει μελετήσει καλά το θέμα η ομάδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων που εργάζεται στην Περιφέρεια. Ελπίζουμε επίσης να τα εννοούν όλα αυτά. Για να μην πάει χαμένη το μισό της ψήφου μας που δώσαμε στη Δούρου και που ήταν για την διαφορετική διαχείριση των σκουπιδιών.

Κι ελπίζουμε τέλος, ελπίζουμε κι ευχόμαστε λέω, η δημοτική αρχή του δήμου μας (Κερατσινίου Δραπετσώνας) να έχει αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα και να κάνει τα πάντα για να πετύχει. Εμείς θα υποστηρίξουμε όλες τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί προς την κατεύθυνση Δούρου. Είναι μια από τις ευκαιρίες εκείνες που αλλάζοντας τον κόσμο στην μικροκλίμακα του καθενός, αλλάζουμε ταυτόχρονα κι εμείς και θα είναι μεγάλο κρίμα αν την αφήσουμε να πάει χαμένη.
 
Ακολουθεί η επιστολή της Ρένας Δούρου στους δημάρχους της Αττικής:
Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2014

Προς: Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Αττικής
Θέμα:                            

 για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων

για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων

για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων

για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων

Συνάδελφοι,
Σήμερα η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού βρίσκεται μπροστά σε σειρά κρίσιμων προβλημάτων. Ένα από αυτά είναι το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Ένα σύστημα που πνέει πλέον τα λοίσθια, έχει καταστεί μήτρα παραγωγής σκανδάλων, απειλεί την υγεία των πολιτών και καταστρέφει το περιβάλλον.

Ο κόμπος έχει πλέον φθάσει στο κτένι.
Επιβάλλεται άμεση και συντονισμένη δράση, μαζί με το λαό της Αττικής, μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα, προσωπικές στρατηγικές και υστερόβουλες πολιτικές επιδιώξεις.
 

Δράση με διαφάνεια, με ανοικτές, συμμετοχικές διαδικασίες, με συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων, με ενέργειες σε επίπεδο δήμου, γειτονιάς, χώρων εργασίας και κατοικίας, με ανάπτυξη τοπικών διαχειριστικών σχεδίων που θα εντάσσονται στον περιφερειακό σχεδιασμό. Προκειμένου να μπουν οι βάσεις για μια διαφορετική φιλοσοφία στην διαχείριση των απορριμμάτων, οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη. Μια φιλοσοφία που θα εναρμονίζεται με τον ν. 4042/2012, στον οποίο ενσωματώθηκε η Κοινοτική Οδηγία 2008/98, σχετικά με τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, το ποσοστό ανακύκλωσης (π.χ. 50% ως το 2020), κ.α.


Ήλθε η ώρα της νομιμότητας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων!
Ήλθε, με άλλα λόγια η ώρα, της συνδυασμένης δράσης Περιφέρειας Αττικής και Δήμων στη βάση της σταθερής μας θέσης πως στην κλίμακα της ιεράρχησης της διαχείρισης, δηλαδή της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της άλλου είδους ανάκτησης, της διάθεσης, την απόλυτη προτεραιότητα έχουν τα πρώτα στάδια.
 
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν οφείλουμε να προχωρήσουμε οργανωμένα και συστηματικά, σε μια όλο και μεγαλύτερη διαχείριση των ΑΣΑ σε αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις.
 
Για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε ένα σύστημα σε επίπεδο μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων ή και μεμονωμένων δήμων, ενταγμένων οργανικά και λειτουργικά στο ευρύτερο περιφερειακό σχέδιο.
Η νέα περιφερειακή Αρχή Αττικής, που ήδη προεκλογικά είχε αναδείξει ως θέμα αιχμής τη διαχείριση των απορριμμάτων, προωθεί λοιπόν τρεις προτεραιότητες, οι οποίες συγκλίνουν σε μία πρόταση:

Προτεραιότητα πρώτη: το νέο, αποκεντρωμένο σύστημα, που θα εφαρμοστεί σταδιακά, με σταθερά βήματα και συγκεκριμένους στόχους και σαφή χρονικό ορίζοντα, θα βάζει τέλος στα σύμμεικτα και δεν μπορεί να στηρίζεται στη μία και μοναδική εγκατάσταση της Φυλής. Εγκατάσταση που σήμερα λειτουργεί ως ο υποδοχέας του συνόλου των σύμμεικτων και επιμολυσμένων απορριμμάτων της Αττικής αλλά και περιοχών εκτός αυτής... Χρειάζεται η σταδιακή μεταφορά δραστηριοτήτων της ΟΕΔΑ Φυλής ή και των εγκαταστάσεών της καθώς και το οριστικό κλείσιμό της, στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου, αυστηρού χρονοδιαγράμματος.
 
Προτεραιότητα δεύτερη: είναι απαραίτητη η ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που προωθούνταν από την προηγούμενη διοίκηση για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με ΣΔΙΤ, με φαραωνικά έργα, εγγυημένες μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Πρόκειται για επιζήμιους σχεδιασμούς που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες (μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών) και θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, την περιοχή του Θριασίου.
 
Προτεραιότητα τρίτη: επιβάλλεται άμεσα η ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ μέσα από δημόσια, ευρεία διαβούλευση με το σύνολο των δήμων της Αττικής, τους κοινωνικούς φορείς, την επιστημονική κοινότητα, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ αναδεικνύεται έτσι σε μία κρίσιμης σημασίας διαδικασία καθώς θα αποτυπώσει τα νέα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου διαχείρισης. Ένα μοντέλο όπου καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των τοπικών σχεδιασμών, σε επίπεδο δήμων.
 
Συνάδελφοι,
Οι τρεις προαναφερθείσες προτεραιότητες συγκλίνουν, μέσα από τη συνέργεια τριών πόλων – της Περιφέρειας, του ΕΔΣΝΑ, των δήμων – στην κατεύθυνση μίας πρότασης για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων.
 
Έτσι η Περιφερειακή Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη πολιτικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς όρους, απευθύνεται σήμερα στους δήμους για να κάνουν το πρώτο βήμα:
α) για την εκπόνηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων και
β) για την ανάπτυξη των τοπικών δράσεων στην κατεύθυνση της πρόληψης, διαλογής στην πηγή και επανάχρησης.
 
Η συνδρομή των δήμων καθίσταται απαραίτητη μέσα από:
Την κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης ως το τέλος του 2014, με στόχους και δράσεις για το 2015,
Την έναρξη καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης για την παραγωγή και διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε επίπεδο δήμου προκειμένου να δημιουργηθεί μια διασυνδεδεμένη βάση δεδομένων για όλους τους ΟΤΑ, τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια.
 
Στην κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί η εμπειρία δήμων που έχουν αναπτύξει σχετικές δράσεις, που μελετούν σχέδια δημοτικής ή διαδημοτικής διαχείρισης ή έχουν στο πρόγραμμά τους στοιχεία του νέου μοντέλου.
Από την πλευρά της, η νέα Περιφερειακή Αρχή δεσμεύεται να αναπροσανατολίσει τα σχετικά κονδύλια, με σκοπό να στηριχτούν οι τοπικές δράσεις των ΟΤΑ.
 
Συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση και μια νέα αρχή.
Η μεγάλη πρόκληση αφορά στην υλοποίηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή των ΟΤΑ, που θα εξυπηρετεί τον πολίτη και το περιβάλλον.

Η νέα αρχή σχετίζεται με τη συγκεκριμενοποίηση πλέον των βασικών μας αρχών – της αποκέντρωσης, της μικρής κλίμακας, της κοινωνικής συμμετοχής -, αλλά και των εργαλείων μας – του διαχωρισμού, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης.
Μαζί, Περιφέρεια, δήμοι, πολίτες, μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων. Για την Αττική, τους πολίτες και το περιβάλλον.
 
Με εκτίμηση,
Ρένα Δούρου,
Περιφερειάρχης Αττικής

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2014 07:22
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Ιγνατιάδης Λάκης 16-10-2014 01:39
Το έψαξα και ανακάλυψα ότι έχετε δίκαιο. Καλά μάγος είσαστε; Συγχαρητήρια!
Παράθεση
0 # BAKHΣ 15-10-2014 09:00
Ακριβώς! Παλιό , ΠΑΣΟΚτζίδικο κόλπο. Για να μην κάνεις τίποτα και να μην δυσαρεστήσεις κανέναν μοιρασε "ευθύνες-πάσες" σε καμμιά πεντακοσαριά άτομα για να φτάξουν επιτροπές κτλ και τα ξαναλέμε το δυο χιλίαδες ποτέ. Πάω στοίχημα ότι κάποιος παλαιοπασόκος και νυν συριζαίος έγραψε την επιστολή. Για ψάξτε το
Παράθεση
0 # Ιγνατιάδης Λάκης 14-10-2014 19:09
Εμένα μου φαίνονται ωραία λόγια για να αρχίσει να μπαίνει το νερό στ'αυλάκι. Είναι ένα πρώτο βήμα που δίνει πάσες στους δήμους, έτσι ώστε να μπουν στον κόπο, να το ψάξουν και εν ολίγοις να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτά νομίζω και προφανώς επιθυμώ να υλοποιηθεί αυτός ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων. Αν ήμουν εγώ στη θέση της Δούρου, πιθανόν η επιστολή μου να ήταν λίγο πιο συγκεκριμένη, αλλά ο προσανατολσμός θα ήταν ο ίδιος. Μπείτε Δήμοι στον χορό, γιατί έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρετε.
Παράθεση
0 # ΒΑΚΗΣ 12-10-2014 17:38
Η συνδρομή των δήμων καθίσταται απαραίτητη μέσα από:
Την κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης ως το τέλος του 2014, με στόχους και δράσεις για το 2015,
Την έναρξη καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης για την παραγωγή και διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε επίπεδο δήμου προκειμένου να δημιουργηθεί μια διασυνδεδεμένη βάση δεδομένων για όλους τους ΟΤΑ, τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια, κτλ, κτλ.
Τι ωραία λόγια για να μην γίνει τίποτα! Εγώ θα πρότεινα την κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης από κάθε γειτονιά και, γιατί όχι από κάθε πολίτη χωριστά. Έτσι δεν στενοχωρείς κανέναν!
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση