Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014 18:11

Ιδρυτική διακήρυξη "Πρωτοβουλίας κατοίκων για τη δική μας Ανάπλαση" στη Δραπετσώνα

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πάρκο που μας λείπει και χρώματα θέλουμε και επιθυμούμε την έξοδο στη θάλασσα που είναι δίπλα μας και είναι κρίμα να μην την ευχαριστιόμαστε. Που; Μα στην περιοχή της Ανάπλασης στη Δραπετσώνα. Κι αντί αυτών, μη οχλούσες βιοτεχνίες και βιομηχανίες θα μας κατσικώσουν. Ποιοι τις προωθούν; Ο κ. Μανιάτης (και Σία) του ΥΠΕΚΑ, που γεννήθηκε για την καταστροφή μας. 

Όπου μες τη Σία βάλτε και τον φίλο του πρωθυπουργού Τίγρη τον Α', που είναι και ο πρωτοπόρος. Αυτός ηγόρασεν πριν δυο χρόνια περίπου τις εγκαταστάσεις της Μόμπιλ στην Δραπετσώνα. Το επόμενο βήμα το διέπραξε η Περιφέρεια Αττικής που του έδωσε περιβαλλοντική άδεια, κατόπιν της θετικής εισήγησης του δήμαρχου κ. Τζανή, για λάδια και πετρελαιοειδή, και τώρα μάλλον το προχωράει το θέμα. Θα συλλέγει τα απόβλητα των πλοίων και θα τα επεξεργάζεται, λένε ότι θέλει όσοι τα παρακολουθούν αυτά. Ίσως και να έχει ξεκινήσει και πιθανόν γι'αυτό αρκετοί συνδημότες μας διαμαρτύρονται τελευταία για μυρωδιές καύσης με ολίγον βενζίνη που τις φέρνουν δυτικοί αέρηδες. Πάντως σίγουρα κάτι επεξεργάζεται ο κ.Μελισσανίδης στην περιοχή της Ανάπλασης και πρέπει κατ'αρχήν να μάθουμε αν αυτό είναι μία πρόγευση της κόλασης που μας περιμένει. Αν πάντως το "κόλαση" σας φαίνεται υπερβολικό, ας λάβετε υπόψιν σας πως όταν ο χι κεφαλαιούχος βρίσκει φλέβα, τίποτα δεν τον σταματά και τίποτα δεν υπολογίζει, όπως έχει πει κι ο Τσώρτσιλ με το πούρο. Κι αυτά τα "μη οχλούσες" είναι ψιλά γράμματα γι'αυτούς κι εμείς που ζούμε εδώ, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενοχλητικές μύγες.  

 

Το βασικό είναι οι αλλαγές που έκανε και θα κάνει ο Πασόκος κ.Μανιάτης στο ρυθμιστικά σχέδια της περιοχής και στις χρήσεις γης. Εμείς έχουμε πειστεί ότι ο μεταλλαγμένος υπουργός συνεχώς κι ολοταχώς απομακρύνεται απ'αυτό που έχει ανάγκη όλη αυτή η περιοχή του Δ.Πειραιά. Εν κατακλείδι πιστεύουμε ότι θα μας αλλάξει τα φώτα και το δόλωμα θα είναι η ανάπτυξη. Για το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, να σκεφτείτε ότι και το δημοτικό συμβούλιο πείστηκε για την αρνητική εξέλιξη και αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Απ'ότι πληροφορηθήκαμε για το ίδιο θέμα θα κάνει προσφυγή και ο "Άλλος Δρόμος", η δημοτική κίνηση που κέρδισε στις εκλογές. Με λίγα λόγια το παιχνίδι έχει χοντρύνει και φαίνεται πως όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας. Το μόνο καλό είναι ότι αρχίσαμε ν' αντιδρούμε, αν και καθυστερημένα.

Εξ αιτίας αυτών των επιθέσεων που δεχόμαστε με το πρόσχημα της ανάπτυξης, κάποιοι κάτοικοι του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας αποφάσισαν και αυτοί να οργανωθούν και να συντονιστούν για να συνεισφέρουν στους αγώνες που μας περιμένουν. Για το σκοπό αυτόν πραγματοποιήθηκαν τρεις συγκεντρώσεις στο πρώην δημαρχείο Δραπετσώνας, όπου παρευρέθηκαν κατά μέσο όρο, γύρω στα τριάντα άτομα, όχι ακριβώς τα ίδια κάθε φορά. Οι δύο πρώτες ενέργειες στις οποίες κατέληξαν είναι: α) Η ιδρυτική διακήρυξη της "Πρωτοβουλίας για τη δική μας ανάπλαση" και β) Η δημιουργία μίας λίστας όπου οι υπογράφοντες θα ζητήσουν από τη Δημ.Αρχή, ως θιγόμενοι κάτοικοι του δήμου, να συμπεριληφθούν ονομαστικά στην προσφυγή της στο Σ.τ.Ε. κάτω από ένα ένα κειμενάκι.

Τόσο η διακήρυξη όσο και το συνοδευτικό κειμενάκι ακολουθούν. Όσοι ενδιαφέρονται και συμφωνούν ας διαδώσουν αυτά τα δύο κείμενα.


  α) Ιδρυτική διακήρυξη Πρωτοβουλίας για την Δική μας Ανάπλαση

 

 

Είμαστε πολίτες από τον Πειραιά, τη Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, που εδώ και δεκαετίες προσπαθούμε κι αγωνιζόμαστε για να γίνει η δική μας Ανάπλαση στον χώρο της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου, μια έκταση που αγγίζει τα 640 στρέμματα.

 

ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ

Μέχρι σήμερα και μετά το κλείσιμο και του τελευταίου εργοστασίου των Λιπασμάτων το 1999, παρά τα σχέδια και κάποιες επιτυχίες, το όνειρο δεν έχει πραγματοποιηθεί. Λέγεται, όταν κάτι δεν προχωρά, γυρίζει πίσω. Δυστυχώς η εξέλιξη είναι ακόμη χειρότερη. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα απόλυτο σχέδιο οπισθοδρόμησης, όπου πολιτικές και επιχειρηματικές επιδιώξεις υπό τον γενικό και απροσδιόριστο τίτλο «Ανάπτυξη» προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία της κρίσης και να προωθήσουν -μέσω αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ, κινήσεων του ΟΛΠ και ιδιοκτητών- την πλήρη τσιμεντοποίηση της περιοχής και την δημιουργία και επέκταση επικίνδυνων παραγωγικών δραστηριοτήτων αποκλείοντας οριστικά την πρόσβασή μας στο θαλάσσιο μέτωπο.

Ο κίνδυνος επαναφοράς της μολυσμένης ατμόσφαιρας και του ανθυγιεινού περιβάλλοντος αλλά και της απωθητικής εικόνας της πόλης μας στην προ του ‘70 εποχή, έχει ξεκινήσει.

Κρίνουμε απαραίτητο ότι πρέπει να οργανωθούμε και να δράσουμε ώστε να σταματήσουμε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις και να θέσουμε εκ νέου σε τροχιά μες την κοινωνία τα όνειρα για την δική μας Ανάπλαση. 

 

ΤΙ ΖΗΤΆΜΕ

Α) Να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στην 2,5 χιλιομέτρων παραλία, η οποία πρέπει να είναι συνδεμένη με την πόλη μας. Θέλουμε η ακτή να διαμορφωθεί ως χώρος περιπάτου και ήπιας αναψυχής.

Β) Μέσα στην περιοχή της Ανάπλασης να υπάρχει ένα μεγάλο δημόσιο Πάρκο υψηλού πράσινου.

Γ) Να υπάρχουν Κοινόχρηστοι χώροι και Κοινωφελείς χρήσεις γης, για πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες καθώς και περιορισμένες χρήσεις σε σχέση με την Θάλασσα, την Ναυτιλία, τον Τουρισμό.

Δ) Να προστατευτούν και να αναδειχτούν τα αρχαία και νεώτερα μνημεία

Ε) Να υπάρχει συγκοινωνιακή και κυκλοφοριακή σύνδεση της περιοχής με μέσα σταθερής τροχιάς.

Όλα τα παραπάνω αιτήματά μας θα έχουν ευεργετική επίδραση στην ποιότητα της καθημερινής μας ζωής και δίνουν τη δυνατότητα για νέες θέσεις εργασίας.

 

ΣΕ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ

  • ·  Στην επαναβιομηχάνιση και στην τσιμεντοποίηση της περιοχής.
  • ·  Σε κάθε είδους αποκλεισμό των κατοίκων από την περιοχή και τις ακτές.
  • ·  Στον αποκλεισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται και θα αφορούν στην περιοχή μας.

Για εμάς, ο χαρακτήρας της Ανάπλασης είναι δημόσιος, κοινωνικός, με όρους απασχόλησης, σεβασμού στο περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό μας και οι όποιες επενδύσεις γίνουν δεν θα πρέπει να αντιβαίνουν στον χαρακτήρα αυτό. Έτσι θα έχουμε μια ανάπλαση για τον λαό και όχι μόνο για τα κέρδη των όποιων επενδυτών. Εξ άλλου, το μέγεθος της περιοχής Ανάπλασης είναι τέτοιο, που επιτρέπει την πραγματοποίηση των προσδοκιών μας.

 

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας σε επαγρύπνηση.

Μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις συλλογικότητες, τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες και τις ατομικές συμμετοχές που θεωρούν το κοινό συμφέρον ανώτερο του ατομικού, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την οπισθοδρόμηση.

Η ώρα είναι κρίσιμη και απαιτείται η συστράτευση και ο αγώνας για να αποτρέψουν την καταστροφή της πόλης μας, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για μια ανάπτυξη σε ένα καλύτερο περιβάλλον.

 

Ιούλιος 2014

 

Πρωτοβουλία για τη Δική μας Ανάπλαση 


Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη αυτής της πρωτοβουλίας, απαιτείται το ονοματεπώνυμό τους και το μέιλ τους ή αν δεν έχουν, ο αριθμός του τηλεφώνου τους. Αυτά τα στοιχεία μπορείτε αν θέλετε να τα αποστείλετε στην ιστοσελίδα μας. Αλλά θα κυκλοφορήσουν όσο γίνεται πλατειά και καταστάσεις για συγκέντρωση υπογραφών. 


 

β)  ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

 

ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

 

Οι παρακάτω υπογράφοντες πολίτες του ευρύτερου Πειραιά πιστεύουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευτεί το νόμιμο δικαίωμά μας να ζούμε σε ανθρώπινες συνθήκες, με σωστό περιβάλλον και προοπτική για ένα καλύτερο αύριο.

 

Όλα αυτά τείνει να μας τα στερήσει η απόφαση 20422/ 5-5-14 (ΦΕΚ 142/5-5-14) του ΥΠΕΚΑ κ. Ι.Μανιάτη καθώς και οι συναφείς προγενέστερες ή μεταγενέστερες πράξεις ή παραλείψεις της διοίκησης. Με την αποδοχή χρήσεων “μη οχλούσας” βιομηχανικής δραστηριότητας και συντελεστή δόμησης 0.6 στην περιοχή της Ανάπλασης Δραπετσώνας-Κερατσινίου το περιβάλλον υποβαθμίζεται, οι αξίες γης και σπιτιών πέφτουν, η υγεία μας επιβαρύνεται και η προοπτική ανάπτυξης απομακρύνεται.

 

Ζητάμε να ακυρωθεί η ανωτέρω απόφαση και όλες οι πράξεις που την συνοδεύουν.

 


Όσοι συμφωνούν κι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο αίτημα που θα γίνει στη Δημ.Αρχή, απαιτείται το όνομα, το επίθετο, το όνομα πατρός και ο ΑΔΤ. Κι αυτά τα στοιχεία μπορείτε να τα αποστείλετε στην ιστοσελίδα μας. 

 


 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014 19:58

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση