Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014 11:48

Ήτανε Μεγάλη Παρασκευή

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σήμερα, λέω, να μη μουβάρω απ' το σπίτι  για πουθενά.

Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, για πολλά χρόνια το παλεύω, αλλά στο τέλος δεν τα καταφέρνω.

Πάντα με κερδίζει ο δρόμος. Και μία γαρίδες σαγανάκι.

 

Πίσω στο σπίτι αφήνω το ραδιόφωνο να παίζει, ότι σοφότατο ,σαγηνευτικότατο, ελκυστικότατο, συγκινητικότατο και μεγαλειώδες έχει να παρουσιάσει το Ελληνικό τραγούδι.

Αλήθεια τι μέρα είναι σήμερα;

Βοηθάτε κύριε Νίκο.

Τα παιδιά φευγάτα

έρμα τα χωριά

πάλευαν τα νιάτα

για την λευτεριά

κι όταν ήρθα λίγο

να σε δω πριν φύγω

έκλαιγες βουβή.

Ήτανε Μεγάλη

Παρασκευή.

Μέχρι να φύγω, είχα προλάβει να γυρίσω το κουμπί και να πιάσω όλη τη μπάντα των F.M. Από τη μία άκρη στην άλλη. Οι σημαντικότερες στάσεις μου γίνονταν στο Δεύτερο Πρόγραμμα, στη Μελωδία στη Δίεση.

Ξεκινώντας  απ' τον Πέτρο Γαϊτάνο και τον Σταμάτη Σπανουδάκη, κυρίως  με την Εαρινή Ώρα, αυτή η μέρα αλλά και όλη εβδομάδα, μουσικά θαρρείς πως έγινε  γι'  αυτούς. Και επειδή εγώ όπως κι εσείς πιθανότατα να τους έχετε βαρεθεί δεν θα μείνω σε δαύτους.

Να μείνω λίγο στα θρησκευτικά πριν πάμε στο ζουμί. Σήμερα θα έχετε τη χαρά και την τύχη να ακούσετε: Το ω γλυκύ μου έαρ, από την Ειρήνη Παππά, την Μαρία Φαραντούρη, την Γλυκερία .Ακόμα το η ζωή εν τάφω, από τον Νίκο Ξυλούρη και τον Μανώλη Μητσιά(πριν τραγουδήσει εδώ στη Δραπετσώνα, στην προεκλογική συναυλία της Ευγενείας Μπαρμπαγιάννη), αλλά και από τον Νότη Σφακιανάκη. Αν είστε τυχεροί όσο του Λιβάνου οι μαύροι κέδροι και οι λειχήνες του Αραράτ, παίζει να το ακούσετε και από την Φεϋρούζ. (καϋμέ μου.)

Σήμερα λοιπόν το ράδιο δεν θα έχει τρα-λα-λα και ντιρι-ντάχτα. Σήμερα οι μεγαλύτεροι συνθέτες θα δώσουν το παρόν με τα καλύτερα έργα τους .Ο Θεοδωράκης, ο Χατζηδάκις, ο Ξαρχάκος το απαύγασμα δηλαδή της μουσικής ευφυίας, εδώ όλη μέρα μπρος τα πόδια σας. Από κοντά θα είναι και ο Κουγιουμτζής, ο Καλδάρας, η Καραίνδρου, ο Μαρκόπουλος, ο Ξυδάκης ο Χάλαρης. Με μεγαλειώδη έργα: Επιτάφιος, Επιφάνεια, Το χαμόγελο της Τζοκόντας, Ο μεγάλος ερωτικός, Νυν και αεί, Ρεμπέτικο, Βυζαντινός εσπερινός, Ταξίδι στα Κύθηρα, Ιθαγένεια, Ημερολόγιο 1 και 2, Δροσουλίτες. Και μεμονωμένα κομμάτια από τους παραπάνω και όσους ακόμα ξεχνάω που πιστεύω να με συγχωρέσουν.

Κομμάτια ανάλογα της ημέρας με προεξέχον στοιχείο την θεία λειτουργία και την κατάνυξη. Όσοι μείνετε σπίτι, όσο μείνετε, και όσοι ταξιδέψετε με αυτοκίνητο και διαλέξετε για συντροφιά σας το ραδιόφωνο θα με θυμηθείτε.

 

Αν θέλετε πατήστε εδώ για να πάρετε μια ιδέα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014 20:36
Οδυσσέας

Οδυσσέας

Σχόλια   

0 # Οδυσσέας Κουντουπίδης 18-04-2014 17:19
Και ο Μάνος Λοίζος ιερόσυλε!
Παράθεση
0 # Οδυσσέας Κουντουπίδης 18-04-2014 15:55
Και Κραουνάκης Μπάμπη μου, όλο τον ξεχνάς τον Κραουνάκη Μπάμπη μου.Και Θανάσης και Σωκράτης και Ανδρέου.Και Θάνος Μικρούτσικος.Και απαγγελίες, μαγικές απαγγελίες, από την Όλια την Έλλη τον Γιάννη.Αφήνω τη Μαρία Καλογεροπούλου να τραγουδάει την "κάστα ντίβα",για να πάω για ψωμί και στο γυρισμό απαντάω το "αντάτζιο" του Αλμπινόνι.Αυτό που μικρότεροι το είχαμε μάθει σαν "Βορέι" από την Σύλβια Κρίσσι.Τη μεγάλη έξοδο θα την κάνω το βράδυ, όταν οι μυροφόρες ψάλουν το ω γλυκύ μου έαρ. Που να βρω τη ψυχή μου;
Παράθεση
0 # Μηνάς Π. 18-04-2014 10:18
...και νυν και αεί...ωραίε συνοδοιπόρε στο ταξίδι της μουσικής μυθολογίας των βιωμάτων μας...νάσαι ΚΑΛΑ!
Καλή Ανάσταση!
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση