Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 08:26

Σχόλιo για το συντελεστή δόμησης 0,6 που έδωσε ο υπουργός στην περιοχή της Ανάπλασης στη Δραπετσώνα και η ανακοίνωση της Αναγέννησης

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ένα πρώτο σχόλιο για την υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο ΥΠΕΚΑ κ.Μανιάτης και αφορά στην περιοχή των 650 στρεμμάτων στην Δραπετσώνα, έχουμε κάνει στην Σταγόνα, αλλά έχουν γράψει στα μπλογκ τους και άλλοι συνδημότες μας που ενδιαφέρονται για το θέμα. Τα κύρια προβλήματα με αυτήν την υπουργική απόφαση είναι τα εξής:

 

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας είχε προτείνει συντελεστή δόμησης 0,4, ανά ιδιοκτησία και ζητούσε να μην χαρακτηριστεί η περιοχή ως μητροπολιτικό κέντρο. Αυτό που υπέγραψε ο υπουργός είναι Σ.Δ: 0,6 για όλη την περιοχή των 650 στρεμμάτων και χαρακτηρισμός αυτής ως μητροπολιτικό κέντρο, τύπου ΖΕΑ, που σημαίνει ότι η περιφέρεια, ο δήμος οι επιτροπές και οι κινήσεις που ενδιαφέρονται για το θέμα της Ανάπλασης θα παίζουν το ρόλο της γλάστρας στις αποφάσεις του υπουργού.

Επ'ευκαιρία αυτής της αρνητικής εξέλιξης, ο δημοτικός σύμβουλος Γ.Τσιρίδης έχει ανακινήσει και το θέμα της διαδρομής του τραμ στο δήμο μας. Στο υπάρχων σχέδιο που συμφώνησε ο δήμαρχος κ.Τζανής, η Δραπετσώνα και βασικά η περιοχή της Ανάπλασης είναι εκτός σχεδιασμού. Αυτό, για όποιον καταλαβαίνει από ανάπτυξη και δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις, είναι μία κατ'εξοχήν ανόητη κίνηση. Οπότε, ή πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η περιοχή της Ανάπλασης και της Δραπετσώνας να συνδεθούν με τον Πειραιά με μέσο σταθερής τροχιάς ή πρέπει ν'αλλάξει η διαδρομή του τραμ όπως αυτή αποφασίστηκε από τη δημ.αρχή του κ.Τζανή.

Πάντως, ο υπουργός κ. Μανιάτης φαίνεται πως ξέρει πολύ καλά τι έκανε. Όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης, όσο και για την στιγμή που επέλεξε να το κάνει αυτό. Θα γνωρίζει βεβαίως ότι στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας αυτή τη στιγμή υπάρχει μία δημ.αρχή τελείως αποδυναμωμένη και ανίκανη να αντιδράσει σοβαρά για οποιοδήποτε θέμα και να υποστηρίξει με πράξεις την απόφαση του δημ.συμβουλίου της πόλης στο θέμα αυτό κι επειδή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ως προς τον νικητή των εκλογών του Μαΐου, ο υπουργός "κτύπησε τώρα" για να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Ως πότε όμως;

Μέχρι στιγμής η δημοτική κίνηση Αναγέννηση (υποψήφιος κ.Ζούπης), δημοσιοποιήσε ανακοίνωση που καταδικάζει την υπουργική απόφαση. Προφορικά και ο Άλλος Δρόμος με τον υποψήφιό του Χρήστο Βρεττάκο, έχει και αυτός καταδικάσει αυτήν την απόφαση. Ακολουθεί η ανακοίνωση της Αναγέννησης. 

 

ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ

 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Δημοτικής Κίνησης Κερατσινίου - Δραπετσώνας  "Αναγέννηση"  19-3-2014

 Αιφνιδιαστικά είδαν το φως της δημοσιότητας ανακοινώσεις του υπουργείου ΠΕΚΑ και του ΟΡΣΑ για τις προτεινόμενες αλλαγές στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο Αθηνών, οι οποίες περιλαμβάνουν και τον δήμο μας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την περιοχή της Ανάπλασης της πρώην βιομηχανικής περιοχής Δραπετσώνας σε Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ) και αυξάνοντας τον συντελεστή δόμησης από 0,4 που είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο μας, σε 0,6.
Υπάρχουν δυο υψηλού κινδύνου αρνητικά σημεία, στην πρόταση που όπως δήλωσε ο κ. υπουργός θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Πρώτο, ότι με την μεταβολή του συντελεστή δόμησης, επιτρέπεται η επιπλέον δόμηση περίπου 130.000 τετραγωνικών μέτρων στα 650 στρέμματα της Ανάπλασης.
Δεύτερο, ότι με την υπαγωγή της περιοχής σε ΖΕΑ, ο δήμος μας, το δημοτικό συμβούλιο, οι κάτοικοι της περιοχής, αποκτούμε διακοσμητικό ρόλο στις αλλαγές και στα έργα που θα δρομολογηθούν. Όλες οι εγκρίσεις δίνονται από τον υπουργό.
Κερδισμένοι από την προώθηση αυτού του σχεδιασμού είναι η Εθνική Τράπεζα, η τσιμεντοβιομηχανία LaFarge (τέως ΑΓΕΤ) και η Aegean του Δ. Μελισσανίδη ως μεγαλοϊδιοκτήτες της περιοχής, οι οποίοι με μια απλή υπογραφή έρχονται να μοιραστούν ένα επιπλέον ποσόν περίπου 130 εκατομμυρίων ευρω, εις βάρος των συμφερόντων των κατοίκων του δήμου μας. 

Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη απαράδεκτη, και την αδράνεια της δημοτικής αρχής εντελώς περίεργη. 
Η πολιτική μας θέση είναι δεδομένη και ξεκάθαρη.
Καμιά αλλαγή στον συντελεστή δόμησης δεν είναι αποδεκτή από τον λαό του Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Καμιά προώθηση σχεδίων και σχεδιασμών δεν είναι αποδεκτή, χωρίς την έγκριση του λαού του Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Δεσμευόμαστε και καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να δεσμευτούν επίσης, ότι θα αγωνιστούμε ώστε οποιαδήποτε απόφαση προωθηθεί, να έχει την λαϊκή έγκριση των συμπολιτών μας μέσα από Τοπικό Δημοψήφισμα.
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014 07:50
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση