Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 21:03

Η Καραΐνδρου παρουσιάζει στον Ιανό την Τρίτη 14/1/14 τη νέα της δουλειά MEDEA. Είσοδος ελεύθερη.

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Όποιος δεν έχει ακούσει μουσικές της συνθέτριας Ελένης Καραΐνδρου, έχει χάσει; Όχι απαραίτητα. Όλοι οι άνθρωποι δεν ξεδιψάνε από τις ίδιες πηγές, και εξαρτάται και από το χρόνο. Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έχουν ακούσει τις μουσικές της και που αν τις άκουγαν θα πάθαιναν; Βεβαίως. Διότι πρώτον, η Καραΐνδρου έχει διαμορφώσει ένα δικό της μουσικό σύμπαν, που αν δεν το δημιουργούσε αυτή, απλά δεν θα υπήρχε.

 

Και δεύτερον, σ'αυτό το Καραΐνδρικο σύμπαν φυσάνε απαλά ήχοι που σε παίρνουν και σε εναποθέτουν σε μέρη όπου η θέα τους σε φτιάχνει, όχι μόνο για να ρεμβάζεις, αλλά και να αλλάζεις. Μια blue αίσθηση ανάμεσα στη λύπη και στο πένθος, που το αξιοσημείωτο είναι ότι δε σε πλακώνει, αλλά σε λυτρώνει. Κι αυτό έχει σαν συνέπεια η ξοδεμένη ανθρωπίλα σου ν'αναγεννάται από τις στάχτες της. Η πείρα μου μού λέει πως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη τις ουσίες αυτής της μουσικής. Και όπως κι εγώ θ'ανήκουν μάλλον κι αυτοί,  σ'εκείνη την φυλή που η δικιά της Ελλάδα έχει στην καρδιά της και τις μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου, αυτό το κορίτσι που γεννήθηκε το 1941 στο Τείχιο, ένα χωριό της Φωκίδας.

Οι πιο γνωστές μουσικές της Καραΐνδρου είναι αυτές που έγραψε για τις ταινίες του Θοδωρή Αγγελόπουλου. Έχει γράψει επίσης και μουσική για θεατρικές παραστάσεις, οι πιο πολλές για έργα που σκηνοθέτησε ο Αντώνης Αντύπας. Δική της ήταν η μουσική και για την τηλεοπτική σειρά " Το 10 " του Καραγάτση. Διαλέξαμε δύο βίντεο με χαρακτηριστικά τραγούδια της Καραΐνδρου για να πάρουν μία ιδέα όσοι δεν την έχουν ακούσει ποτέ. Το " Το τραγούδι της Ρόζας " από το φιλμ "Το βλέμμα του Οδυσσέα" (1995)  και το  "Πανσέληνος ο έρωτας " από το φιλμ "Το μετέωρο βήμα του πελαργού"(1991)

Η αναφορά αυτή στην Καραΐνδρου έγινε διότι την Τρίτη, 14/1/14, στις 8.30μ.μ, στο βιβλιοπωλείο Ιανός ( Σταδίου 24) παρουσιάζει ζωντανά την μουσική που έγραψε για την παράσταση MEDEA ( Μηδεία) που σκηνοθέτησε το 2011 ο Α.Αντύπας. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Σωκράτης Σινόπουλος, πολίτικο λαούτο και πολίτικη λύρα - Χάρης Λαμπράκης, νέι - Αντρέας Κατσιγιάννης, σαντούρι -  Γιώργος Καλούδης, τσέλο - Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, κλαρίνο - Ανδρέας Παππάς, κρουστά και Σωτηρία Ρουβολή, τραγούδι. Με ορχήστρα Ξυδάκη μου μοιάζει, για να δούμε κι η μουσική πως θάναι. Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται από την Μικρή Άρκτο, την EMC και τον Ιανό. Είσοδος ελεύθερη.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 15:20

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση