Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 10:01

H τελική κατανομή των εδρών στη Γαλλία. Είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν τα σενάρια κεντροαριστερής συγκατοίκησης που κυκλοφορούν;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

galliαΗ συμμαχία της γαλλικής Αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση 182 έδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, 168 έδρες η Ensemble προσκείμενη στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και 143 η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει 45 βουλευτές, 15 άλλοι υποψήφιοι της Δεξιάς και 13 άλλοι υποψήφιοι της Αριστεράς. Οι έδρες της Εθνοσυνέλευσης είναι 577, και άρα για την αυτοδυναμία απαιτούνται 289 βουλευτές. 

Στον χώρο της Αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές. Στην προεδρική παράταξη η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περί τους 100 βουλευτές ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων. 

Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε Σώμα η Εθνοσυνέλευση στις 18 Ιουλίου, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο, και καθώς η Γαλλία φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν μπορεί να μην έχει κυβέρνηση, ακόμα και με υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου – όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

 Πατώντας  euronews.com  θα εμφανιστεί μία πιο αναλυτική παρουσίαση του γαλλικού τοπίου μετά τις εκλογές.  
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 10:24
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση