Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024 16:31

Ο Δήμος Αθηναίων δίνει, κατ'αρχάς στα λόγια, το καλό παράδειγμα με ένα νέο προχωρημένο για την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση Κανονισμό Πρασίνου

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ethnikos kiposΨηφίστηκε ομόφωνα αυτή την εβδομάδα κατά την 22η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο νέος αναλυτικός Κανονισμός Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, 54 σελίδων.

 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, υπογράμμισε: «Η έγκριση του Νέου Κανονισμού Πρασίνου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθειά μας να κάνουμε την Αθήνα μία πόλη βιώσιμη και ανθεκτική. Προστατεύουμε και ενισχύουμε τους πράσινους χώρους στην πόλη μας.

Παράλληλα, δημιουργούμε νέους, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν για αθλητικές δραστηριότητες, αναψυχή και κοινωνική συνάθροιση, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για την υγεία και την ευημερία των πολιτών. Με τον νέο Κανονισμό, θέτουμε τα θεμέλια για ένα πιο ανθεκτικό και φιλικό προς το περιβάλλον αστικό τοπίο, ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης».

Ο νέος καινοτόμος Κανονισμός λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα δυναμικά χαρακτηριστικά της Αθήνας, όπως αυτά έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, ενσωματώνοντας τους σύγχρονους ευρωπαϊκούς κανόνες για την αποτελεσματική διαχείριση και επέκταση του πρασίνου σε όλους τους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους. Στόχος είναι να αυξηθεί τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα το φυτικό κεφάλαιο της Αθήνας.

 

Ενδεικτικά, ορισμένες από τις καινοτόμες προβλέψεις του:

 

• Η θεσμοθέτηση μητρώου δέντρων.

• Η προστασία δέντρων με ηλικιακή, βοτανική, μορφολογική ή ιστορική αξία.

•   Η καθιέρωση ισοζυγίου-αντισταθμίσματος πρασίνου με υποχρέωση φύτευσης περισσότερων δέντρων.

• Οι αυστηρές επιστημονικές προϋποθέσεις για τις κλαδεύσεις και τις μεταφυτεύσεις.

• Η προστατευόμενη θέση δέντρου.

• Τα αυξημένα πρόστιμα στους καταστροφείς του πρασίνου.

 

Ο Νέος Κανονισμός Πρασίνου ισχύει για όλους τους Δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Αθηναίων στις επτά Δημοτικές Κοινότητες.

Πηγή:  airetos  

 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 22:51
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση