Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 15:59

Θα εξεταστεί νέα γραμμή Μετρό προς Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα και Σαλαμίνα

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

metro1Η επέκταση του Μετρό προς Κερατσίνι, Πέραμα και Σαλαμίνα θα είναι αντικείμενο στην ευρύτερη υπό εξέλιξη συγκοινωνιακή μελέτη του ΟΑΣΑ όπως αναφέρεται σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση της Ελληνικό Μετρό, με τις υφιστάμενες γραμμές δεν θεωρείται τεχνικά εφικτό να μπορέσει να επεκταθεί το δίκτυο στις παραπάνω περιοχές.

Το θέμα έφερε στη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, καταθέτοντας με την κοινή επιστολή δημάρχων των περιοχών αυτών, καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστο Σταϊκούρα να εξετάσει και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τον σχεδιασμό και την επέκταση του Μετρό σε αυτούς τους δήμους της Β’ Πειραιά, καθώς ήδη επιβαρύνονται κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά από άλλες βαρέως οχλούσες δραστηριότητες δυσανάλογα με άλλες περιοχές της Αττικής, και βεβαίως να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ελληνικό Μετρό για να μπορέσει να γίνει αυτή η σύνδεση με τις δυτικές συνοικίες του Πειραιά θα χρειαστεί η δημιουργία μιας νέας γραμμής όπου μέρος της θα καλύψει τους Δήμους Κερατσινίου/Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας καθώς θα αποτελεί μέρος διευρυμένης κάλυψης.

“Όμως μια γραμμή μετρό, όπως η προαναφερθείσα, δεν έχει σχεδιασθεί μέχρι σήμερα και θα απαιτηθεί πρωταρχικά η τεκμηρίωσή της στο πλαίσιο μιας στρατηγικής συγκοινωνιακής μελέτης, η οποία έχει ήδη ανατεθεί από τον ΟΑΣΑ και εκπονείται” αναφέρει η απάντηση της Ελληνικό Μετρό που ολοκληρώνεται αναφέροντας πως “Ανάλογα με τα πορίσματα της μελέτης αυτής, η Ελληνικό Μετρό θα προχωρήσει στη συνέχεια στις αναγκαίες μελέτες και έρευνες για την υλοποίηση των έργων”.

Η επέκταση με Τραμ

Στην απάντηση της Ελληνικό Μετρό γίνεται λόγος και για τον παλαιότερο σχεδιασμό βάσει του σχεδίου της Πρώτης Συγκοινωνιακής Μελέτης Ανάπτυξης του Μετρό της Αθήνας το 2000 που προέβλεπε την επέκταση με Τραμ σε Κερατσίνι, Πέραμα και Σαλαμίνα εφ'οτου γίνει η σύνδεσή της με το Πέραμα.

Η επέκταση του Τραμ προς Πειραιά είχε απασχολήσει την επικαιρότητα την περασμένη δεκαετία καθώς υπήρχε κινητικότητα στο θέμα. Σύμφωνα με τον τότε σχεδιασμό υπήρχε η πρόβλεψη για μια επέκταση με σημαντικό τμήμα της χάραξης να είναι υπογειοποιημένο.

Η υπογειοποίηση προβλεπόταν να γίνει σε μεγάλο τμήμα στην περιοχή του Κερατσινίου, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για αναπλάσεις. Επίσης υπήρχε πρόβλεψη για κατασκευή νέου αμαξοστασίου στην περιοχή του Ικονίου. Το συνολικό μήκος της χάραξης ανερχόταν σε 8,9χλμ διπλής γραμμής. Το κόστος αρχικά έχει εκτιμηθεί σε 180εκ.ευρώ.

Οι στάσεις που προβλέπονταν τότε ήταν:  1.Λιμάνι 2.Άγιος Διονύσιος, 3.Άγιος Δημήτριος, 4.Παναγιωτάκου, 4.Ταμπούρια, 5. Άγιος Γεώργιος, 6.Δημοκρατίας, 7.Νέο Ικόνιο, 8.Άγιος Νικόλαος (προς Πέραμα), 9.Πλατεία Ηρώων (προς Πέραμα), 10.Πλατεία (προς Πέραμα), 11.Λιμάνι Περάματος (τερματικός), 12. Δημαρχείο (προς Πειραιά), 13.Κέκροπος (προς Πειραιά), 14.Ορφέως (προς Πειραιάς), 14.Λανίτου (προς Πειραιά)

Το 2018 υπήρξαν αντιδράσεις από συλλόγους και κατοίκους του Πειραιά οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθούν 6 αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού με τις οποίες είχε δοθεί το «πράσινο φως» για τα έργα Δυτικής επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, όπου θα διέλθει από την πλατεία Ωρολογίου, την Ακτή Ποσειδώνος, την Ακτή Μιαούλη, κ.λπ., καθώς σημείωναν πως καταστρέφονται σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα.

Στη συνέχεια υπήρξαν αντιδράσεις και από Δήμους της περιοχής οι οποίοι ζητούσαν κάλυψη με Μετρό και όχι με Τραμ με αποτέλεσμα το θέμα της επέκτασης να παγώσει οριστικά και να μπει στα συρτάρια.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024 10:07
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση