Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 20:34

Καλή φάση που το Μεξικό εξέλεξε για πρώτη φορά πρόεδρο γυναίκα. Ευχόμαστε τα καλύτερα για τους μεξικάνους και τις μεξικάνες

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

mexico«Δεν θα σας απογοητεύσω»: η υποψήφια της κυβερνώσας αριστεράς, η Κλαούδια Σέινμπαουμ  , έγραψε χθες, Κυριακή, ιστορία εκλεγόμενη με διαφορά πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του Μεξικού και θα κληθεί τώρα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν η βία του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών και η βία εναντίον των γυναικών.

Η 61χρονη πρώην δήμαρχος του Μεξικού κέρδισε μια σαρωτική νίκη με 58% ως 60% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα του Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου (INE) που είχε αναλάβει τη διοργάνωση της ψηφοφορίας.

Η υποψήφια της αντιπολίτευσης για την προεδρία, πρώην γερουσιαστής της κεντροδεξιάς Σότσιλ Γκάλβες, παραδέχθηκε στη διάρκεια της νύκτας τη νίκη της αριστερής αντιπάλου της.

«Πριν από μερικά λεπτά, τηλεφώνησα στην Κλαούδια Σέινμπαουμ για να αναγνωρίσω το αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε η Γκάλβες σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον οπαδών της σε ξενοδοχείο της πόλης του Μεξικού.

 

Επωφελούμενη και από τη δημοτικότητα του απερχόμενου προέδρου, η Σέινμπαουμ προηγείται κατά περίπου τριάντα μονάδες της Γκάλβες, η οποία συγκεντρώνει από 26% ως 28% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την πρόεδρο του INE Γκανταλούπε Ταντέι.

Ο κεντρώος Χόρχε Άλβαρες συγκεντρώνει από 9,9% ως 10,8% των ψήφων.

«Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα αληθινό κράτος πρόνοιας», τόνισε η Σέινμπαουμ στην πρώτη δήλωσή της ως εκλεγμένης προέδρου ενώπιον υποστηρικτών της.

Η πρώην δήμαρχος του Μεξικού θα πάρει την 1η Οκτωβρίου τη σκυτάλη από τον μέντορά της στην πολιτική, τον απερχόμενο πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, για μια θητεία έξι ετών μέχρι το 2030.

Θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία μιας χώρας που το 2023 κατέγραψε μέσο όρο δέκα δολοφονιών γυναικών την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Συνολικά 70% των γυναικών άνω των 15 ετών στο Μεξικό έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τη βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ψηφίζοντας στην πόλη του Μεξικού, η Σέινμπαουμ χαιρέτισε μια «ιστορική ημέρα». Είπε πως δεν ψήφισε τον εαυτό της στις προεδρικές εκλογές, αλλά μια πρωτοπόρο της μεξικανικής αριστεράς, την Ιφιχένια Μαρτίνες, 93 ετών, ως φόρο τιμής στον αγώνα της. «Ζήτω η δημοκρατία!», αναφώνησε καταλήγοντας η Σέινμπαουμ.

Εγγονή εβραίων που είχαν διαφύγει από το ναζισμό και τη φτώχεια στη Λιθουανία και τη Βουλγαρία, η Σέινμπαουμ θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της βίας που συνδέεται με το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών.

Το Μεξικό καταγράφει εδώ και χρόνια μέσο όρο πάνω από 30.000 ανθρωποκτονιών κατ’ έτος, περίπου 80 την ημέρα.

Τα 3/4 των ανθρωποκτονιών συνδέονται με συγκρούσεις μεταξύ εγκληματικών οργανώσεων για τον έλεγχο τοπικών αγορών ναρκωτικών, υποστηρίζει ο νυν πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

«Θα οδηγήσουμε το Μεξικό στο δρόμο της ειρήνης και της ασφάλειας», δήλωσε η εκλεγμένη πρόεδρος.

Η ίδια υποσχέθηκε να επιτεθεί στις αιτίες της βίας, να ενισχύσει την Εθνοφρουρά και να υιοθετήσει μια πολιτική «μηδενικής ατιμωρησίας» έναντι της βίας.

Πηγή: popaganda.gr

Σ.Δ. Στοιχεία: Πληθυσμός 128 εκ. Εμβαδόν: 1.973.000 km². ΑΕΠ (ΙΑΔ) • Ολικό (2018) • Κατά κεφαλή: ; $2,575 τρις (11η); 20.645 $ (60η). ΑΕΠ (ονομαστικό) • Ολικό (2018) • Κατά κεφαλή: ; 1,199 τρις $ (14η); 9.614 $ (60η)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 20:47

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση