Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 20:01

Καύσωνες και ξηρασία: Τα δυσοίωνα μηνύματα του Copernicus για το καλοκαίρι που έρχεται

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kafsonasΚωνσταντίνος Τζάβαλος. Οι προβλέψεις από το σύστημα «COPERNICUS» δείχνουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία ανά μήνα, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά και σαφώς ανώτερες θερμοκρασίες από την περσινή χρονιά, η οποία ήταν από τις θερμότερες στην ιστορία.

Σύμφωνα με το μετεωρολογικό σάιτ weathergroup, που ανέλυσε τους χάρτες του «COPERNICUS»:

Ιούνιος 2024 

 

Θερμότερος των κανονικών για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ενώ για τη Βαλκανική Χερσόνησο αλλά και τη χώρα μας πιθανότητες 70% με 90% για θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές. Φαίνεται ότι θα έχουμε και βροχοπτώσεις κοντά στις κανονικές τιμές για το μήνα και έτσι σε κάποια τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας θα μετριάζεται η κατάσταση.

Η μέση απόκλιση θερμοκρασίας βρίσκεται κοντά στο +1 βαθμό Κελσίου. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις φέτος για τον Ιούνιο είναι πιο θερμές σε σχέση με τις περσινές.

Ιούλιος 2024

Θερμότερος από τις κανονικές τιμές θα είναι και ο Ιούλιος στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ενώ η περιοχή της χώρας μας αλλά και η ανατολική Μεσόγειος φαίνεται να είναι το θερμότερο τμήμα της Ηπείρου. Πιθανότητα επιβεβαίωσης 90 έως και 100% που μας δίνει την πρώτη εικόνα ότι ο Ιούλιος σίγουρα θα είναι θερμότερος σε σχέση με τις κανονικές τιμές. Η μέση απόκλιση μάλιστα βρίσκεται στους +2 βαθμούς κελσίου.

Αξίζει σε αυτή την περίπτωση να τονιστεί ότι οι φετινες εκτιμήσεις για τον Ιούλιο είναι αρκετά πιο θερμές σε σχέση με τις περσινές της ίδιας περιόδου για τον Ιούλιο του 2023. Ο Ιούλιος 2023 ήταν ο πιο θερμός στη χώρα μας τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια. Από άποψη βροχοπτώσεων φαίνεται ότι αν και θα υπάρξουν αρνητικές αποκλίσεις κυρίως στη βόρεια Ελλάδα ο μήνας δεν θα είναι τελείως άνυδρος αφού θα σημειωθούν αρκετά φαινόμενα από κάποιες αστάθειες που θα πλησιάσουν τη χώρα μας από τα βόρειο δυτικά με τη μορφή ψυχρών λιμνών.

Αύγουστος 2024

Ακόμα ένας θερμότερος των κανονικών μήνας σε όλη σχεδόν την Ευρώπη με την περιοχή της Ισπανίας αλλά και των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου να έχουν πιθανότητες άνω του 80% για αυτή την εξέλιξη.

Η απόκλιση της θερμοκρασίας είναι και για αυτό το μήνα +2 βαθμοί κελσίου για την περιοχή της χώρας μας και ειναι απλά ενδεικτική χωρίς να είναι κάτι το σίγουρο. Αυτό που αλλάζει στον Αυγουστο είναι ότι θα έχουμε λιγότερες βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας κατα τουλάχιστον 25 με 30%. Ο Αύγουστος κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρήσει τα στατιστικά του σαν ο πιο ξηρός μήνας του καλοκαιριού.

Πηγή: ieidiseis

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση