Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024 18:52

Το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ έχει γενέθλια, έκλεισε τα 11 χρόνια

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

viomeΤο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της Συνεργατικής ΒΙΟΜΕ έκλεισε τα έντεκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας και στις 17 και 18 Μαΐου γιόρτασαν όλοι μαζί τη συνέχεια ενός εγχειρήματος μοναδικού στην Ευρώπη, στο χώρο του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου.

Στηρίζουμε την απεξάρτηση των εργαζομένων από αφεντικά, απαγκίστρωση από ιεραρχίες και ανισότητες στην εργασία. Χρησιμοποιούμε φυσικά και οικολογικά καθαριστικά και προϊόντα περιποίησης που φτιάχνονται με μεράκι και συνέπεια 11 χρόνων από τους εργάτες της.

17 Μαΐου: Σπύρος Γραμμένος, Grup Yorum, Θάνος Σαρίγγελος & Qualia, Χρήστος Σαββάκης

18 Μαΐου: Φωτεινή Βελεσιώτου, Στέλλα Χαρινά & Γυρολόγοι, ρεμπέτικα με τη Νεφέλη Λιάκου, ΑΧ ΡΕ Betty σε ένα λαϊκό γλέντι που θα αφήσει ιστορία. 

Προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ «Έβρος – Θολό τοπίο» του Γιώργου Κεραμιδιώτη.

Στις 3μμ, συνέλευση για τη δημιουργία υπερσυνεταιρισμού διακίνησης προϊόντων.

Καθόλη τη διάρκεια θα είναι στον χώρο παραγωγοί με τους πάγκους τους, όπου μπορείτε να ψωνίσετε, στηρίζοντας τις ανεξάρτητες αγορές. Στο χώρο θα υπάρχουν και πάγκοι με φαγητό (+ vegan επιλογές).

Οι εργαζόμενοι/ες της ΒΙΟ.ΜΕ. αγωνιζόμενοι/ες και ελεύθεροι/ες από αφεντικά, αντιστέκονται, παρόλες τις πιέσεις και τις «μυστικές» δικαστικές ενέργειες που γίνονται, όπως σημειώνουν στα κείμενά τους. Επιμένουν να είναι εργαζόμενοι/ες, και μέσα στο εργοστάσιο με βασικό αίτημα «τα εργοστάσια και η διαχείριση του πλούτου, σε αυτούς που παράγουν». Έχουν σημαία την απόλυτη ελευθερία τους μιας και δεν περιμένουν τις καλύτερες μέρες που τους υπόσχονται, αλλά αποφάσισαν όλοι μαζί να κάνουν τις μέρες τους καλύτερες.

Τα προϊόντα που παράγουν οι εργαζόμενοι/ες σε αυτό το εργοστάσιο, κουβαλάνε ένα μήνυμα: «Το μήνυμα μιας συνολικά διαφορετικής ζωής, από τον τρόπο που δουλεύουμε, μέχρι τη σχέση μας με το περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, επιλέξαμε την παραγωγή εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά φυσικών καθαριστικών, στηρίζοντας τις φωνές εκείνες που δηλώνουν πως για να καθαρίσουμε τα σπίτια μας ή τους χώρους εργασίας μας δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε το περιβάλλον, δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε την υγεία μας ή αυτή των παιδιών μας.

Οι γιαγιάδες μας και οι δικές τους γιαγιάδες γνώριζαν καλά πώς να συνδυάζουν διάφορα υλικά που είχαν στην κουζίνα τους καθαρίζοντας αποτελεσματικά. Απέναντι στις μεγάλες βιομηχανίες και τις διαφημιστικές τους εκστρατείες, που προσπαθούν να μας πείσουν πως το σημαντικότερο είναι η διάρκεια στο άρωμα αγριοτριαντάφυλλου, εμείς απαντάμε πως σημαντικότερα είναι να μην υποφέρεις από δερματικές ή αναπνευστικές παθήσεις, να μην χρειάζεται να ξεπλένεις ένα πιάτο 10 λεπτά σπαταλώντας λίτρα πολύτιμου νερού, να μη χρειάζεται να κακοποιείς το πλυντήριο για να καθαρίσεις τα ρούχα σου και, κυρίως, να μη χρειάζεται να πεινάσεις για να πλυθείς, δίνοντας ένα μεροκάματο προκειμένου να αγοράσεις απορρυπαντικά.

Κυρίως, όμως, το μήνυμα που φέρουν τα προϊόντα μας είναι πως οι εργαζόμενοι/ες και οι άνεργοι/ες πρέπει να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, να παλέψουμε αποφασιστικά ενάντια στη βαρβαρότητα της σύγχρονης πραγματικότητας, για να απαλλαγούμε από την εκμετάλλευση και την καταπίεση αιώνων. Στη ΒΙΟ.ΜΕ. περιφρονούμε τα βαριά εκείνα αρώματα, που συνήθως χρειάζονται για να καλύψουν τη δυσωδία της εργατικής εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης. Επιλέγουμε την αλληλεγγύη, τον εργατικό έλεγχο στην παραγωγή, την αυτοδιεύθυνση μέσω της συνέλευσης των εργαζομένων και την άμεση δημοκρατία στις αποφάσεις, δείχνοντας ένα δρόμο δύσκολο και συνάμα αναγκαίο.»

Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ. ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

e-shop: www.viomecoop.com

Σ.Δ. Η ΒΙΟ.ΜΕ. (Βιομηχανική Μεταλλευτική Α.Ε) είναι αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη . Θεωρείται η πρώτη τέτοιου είδος πρωτοβουλία στην Ελλάδα σχετικά με την αυτοδιάθεση των εργαζομένων, την οργάνωση της παραγωγής και την αλληλεγγύη,  συνιστώντας στην πράξη το πρώτο εγχείρημα εργατικής αυτοδιαχείρισης βιομηχανικής μονάδας στη χώρα.

Πατώντας  wikipedia.org . θα σας εμφανιστεί το ιστορικό της ΒΙΟ.ΜΕ

Και στοιχεία επικοινωνίας 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024 19:07

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση