Παρασκευή, 10 Μαΐου 2024 10:12

Γενικές οδηγίες ΕΟΔΥ για αφρικανική σκόνη. Ειδικά στα σχολεία αναβολή εκδρομών και γυμναστική μόνο σε αίθουσες

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

afrikanikiΓιάννης Δεβετζόγλου. Ειδικές οδηγίες προφύλαξης από την αφρικανική σκόνη για τους μαθητές των σχολείων εξέδωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ. Τι προβλέπουν.

Καθώς η αφρικανική σκόνη κάλυψε την Πέμπτη και πάλι τον ουρανό και η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται με επικίνδυνα σωματίδια, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ειδικές οδηγίες για τους μαθητές στα σχολεία, στην περίπτωση που η σκόνη παραμείνει έως και τη Δευτέρα, οπότε και οι μαθητές επιστρέφουν από τις διακοπές του Πάσχα.

Ειδικότερα για την προφύλαξη των μαθητών στα σχολεία ο ΕΟΔΥ συνιστά:

Αποφύγετε και περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες

Μεταφέρετε τη διεξαγωγή του μαθήματος της γυμναστικής από εξωτερικούς χώρους σε κατάλληλη κλειστή αθλητική αίθουσα. Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το μάθημα για τον αθλητισμό μπορεί να γίνει στην κανονική τάξη των παιδιών ή σε ασφαλείς εσωτερικούς σχολικούς χώρους.

Αναβάλετε τυχόν εκπαιδευτικές επισκέψεις (πχ. σε θέατρα, μουσεία) ή σχολικές εκδρομές.

Συμβουλεύστε τους μαθητές να αποφύγουν δραστηριότητες με έντονη σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα ποδοσφαιρικούς αγώνες ή άλλα ανταγωνιστικά αθλήματα στη διάρκεια των διαλειμμάτων, και ενθαρρύνετε εναλλακτικές δραστηριότητες.

Μεριμνήστε για την καλή ποιότητα του αέρα στις τάξεις

Ελαχιστοποιείστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους διατηρώντας όσο το δυνατόν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.

Φροντίστε να καθαριστούν, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, με υγρό πανί, όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι).

Δώστε οδηγίες στο προσωπικό καθαριότητας ώστε μετά το τέλος της ημέρας να σφουγγαριστούν οι αίθουσες διδασκαλίας και να καθαριστούν με υγρό πανί όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι).

Ποιος ενδέχεται να κινδυνεύει από την αφρικανική σκόνη

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η αφρικανική σκόνη δύναται να επηρεάσει οποιονδήποτε αλλά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως:

Παιδιά και μωρά

Άτομα >65 ετών

Άτομα με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, κυρίως βρογχικό άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Άτομα με χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις

Πιθανά συμπτώματα από έκθεση στην αφρικανική σκόνη

Η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συσχετιστεί με:

Ερεθισμό των ματιών (φαγούρα, υγρά μάτια, δακρύρροια)

Ερεθισμό του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως της μύτης και της στοματικής κοιλότητας (ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος, βραχνάδα)

Ερεθισμό του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια, επίμονος βήχας με ή χωρίς απόχρεμψη, θωρακικό άλγος)

Επιδείνωση αλλεργικών αντιδράσεων (ερυθρότητα δέρματος, φαγούρα)

Επίσης, η αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με αυξημένες επισκέψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων για:

Παρόξυνση Βρογχικού Άσθματος

Παρόξυνση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)

Οξέα Καρδιαγγειακά νοσήματα

Οδηγίες για τους ενήλικες

Άσθμα και λοιπές αναπνευστικές παθήσεις

Εάν πάσχετε από βρογχικό άσθμα, η αφρικανική σκόνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσετε τη δοσολογία ή τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων τις ημέρες κατά τις οποίες η συγκέντρωση της σκόνης είναι υψηλή. Ακολουθήστε προσεκτικά το εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας σας για το άσθμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή για αναπνευστικό νόσημα, η οποία συμπεριλαμβάνει αναπνευστική συσκευή, φροντίστε να την έχετε μαζί σας συνέχεια. Χρησιμοποιείστε τη σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας.

Για ήπιας βαρύτητας κλινικά συμπτώματα, που οφείλονται κυρίως σε αλλεργική ρινίτιδα, κοινά σκευάσματα για την ανακούφιση των αλλεργικών αντιδράσεων, όπως αντισταμινικά και στεροειδή ρινικά σπρέι, μπορούν να ελαφρύνουν τα συμπτώματά σας. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Πηγή: news24/7.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Μαΐου 2024 10:30

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση