Πέμπτη, 09 Μαΐου 2024 18:32

ΔΤ: Πέντε προτάσεις για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το λιμάνι του Πειραιά + ένα σταγονίσιο σχόλιο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για όλους & όλες- Γιώργος Γαβρίλη

gavrilis4Η περιβαλλοντική επιβάρυνση του Πειραιά από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες του λιμανιού επανέρχεται, με επιτακτικό τρόπο, στο προσκήνιο, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου και αναδεικνύεται η ανάγκη να ληφθούν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, μέτρα περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία.

Το πρόβλημα αναδείχθηκε από έρευνα της γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης NABU, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα («Καθημερινή», «Τα Νέα», «Εφημερίδα των Συντακτών» κ.α.), ανέδειξε ότι:

 

 Το λιμάνι του Πειραιά έχει τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση σε σχέση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά λιμάνια της Μεσογείου, παρουσιάζοντας συγκεντρώσεις οξειδίων του αζώτου διπλάσιες από τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μεγάλες είναι επίσης οι συγκεντρώσεις μαύρου άνθρακα (αιθάλης)  ενώ όπως αναφέρθηκε ο καπνός από τα φουγάρα πηγαίνει στις γειτονικές συνοικίες, κυκλικά στο λιμάνι του Πειραιά και καθώς υπάρχει πυκνή δόμηση και ψηλά κτίρια οι ρύποι μπαίνουν μέσα στα σπίτια.

Γιατί μας ενδιαφέρει; Διότι σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν, στην Ελλάδα σημειώνονται κάθε χρόνο περίπου 15.500 πρόωροι θάνατοι λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης!

Για αυτό, η παράταξη «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες» επαναφέρει το θέμα της άμεσης λήψης μέτρων για τον περιορισμό της ρύπανσης από τα πλοία. Και συγκεκριμένα διεκδικούμε:

1. Να προχωρήσει η ηλεκτροδότηση αρχικά των πλοίων της κρουαζιέρας από τη στεριά κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο λιμάνι και να εξεταστεί η επιβολή ανώτατου αριθμού κρουαζιερόπλοιων («κόφτη»), που μπορούν να εισέρχονται καθημερινά στο λιμάνι.

2. Να αποφορτιστούν οι οδικοί άξονες γύρω από το λιμάνι με έργα (υπογειοποίηση γραμμών του «ηλεκτρικού» διαπλάτυνση εισόδου- εξόδου της πόλης) και παρεμβάσεις (δημιουργία εσωτερικού «διαδρόμου» μέσα στο λιμάνι με ηλεκτρικά λεωφορεία για τη σύνδεση του τομέα κρουαζιέρας με την Ακτή Βασιλειάδη).

3. Να τηρηθεί αυστηρά η νομοθεσία για την απαγόρευση εκαπνισμών από τα πλοία μέσα στο λιμάνι και να γίνουν έλεγχοι για την ποιότητα των καυσίμων, που χρησιμοποιούνται.

4. Να επανακαθοριστούν τα δρομολόγια των πλοίων της ακτοπλοΐας, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των ταυτόχρονων αναχωρήσεων και αφίξεων πλοίων, που προκαλεί μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο γύρω από το λιμάνι.

5. Να μη μεταφερθούν νέες  εμπορικές δραστηριότητες εντός του λιμανιού δημιουργώντας πρόσθετη κυκλοφοριακή επιβάρυνση.

Η πόλη δεν μπορεί να μένει αδρανής σε αυτό το πρόβλημα! Έχει λόγο και πρέπει να διεκδικήσει μέτρα για την ποιότητα ζωής!

Σ.Δ. Πέντε προτάσεις που σύμφωνα με όσα έχω μάθει, μπορεί η εφαρμογή τους να βοηθήσει ώστε να μειωθεί η ρύπανση που προκαλούν τα πλοία που αράζουν στο εμπορικό και επιβατικό λιμάνι του Πειραιά. Ιδιαίτερα οι τιμές των οξειδίων του αζώτου και του μαύρου άνθρακα ξεπερνούν κατά πολύ τα θεσμοθητεμένα όρια και από αυτά που λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αυτοί οι ρύποι προκαλούν βαρύτατες βλάβες στην υγεία που φτάνουν έως και το θάνατο. Αυτούς τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που προκαλούν τα πλοία τους αναπνέουν όσοι ζουν και εργάζονται σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται γύρω από το λιμάνι. Αυτό σημαίνει ότι εκτός των ευαισθητοποιημένων πολιτών και συλλογικοτήτων, την ευθύνη για την πίεση που θα ασκηθεί όσο γίνεται πιο συστηματικά και με διάρκεια στην κυβέρνηση, την έχουν οι δήμοι Πειραιώς, Κερατσινίου Δραπετσώνας και Περάματος. 

Γι'αυτό οι συντάκτες αυτού του Δελτίου Τύπου ας ελπίσουμε ότι δεν θα αρκεστούν μόνο στην δημοσιοποίησή του. Κατ'αρχάς, κατά την γνώμη μας, θα πρέπει να γράψουν ένα εκλαϊκευμένο και αναλυτικό κείμενο τέτοιο ώστε να το κατανοήσουν εις βάθος και εις πλάτος όχι μόνο όσοι είναι ψυλλιασμένοι για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον Πειραιά, αλλά κατά κύριο λόγο και οι ανυποψίαστοι, που κακά τα ψέμματα είναι πολλαπλάσιοι. Και το βασικότερο, να τους προκαλέσει μία έντονη επιθυμία να διεκδικήσουν όλες εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές, αυτές δηλαδή που ισχύουν σε όλα τα άλλα λιμάνια της Μεσογείου, που υστερούν μεν από αυτά της Β. Ευρώπης, αλλά βρίσκονται πολύ πίσω από τον Πειραιά, που δυστυχώς είναι ο πρωταθλητής στην ρύπανση που προκαλούν τα πλοία. 

Κατά δεύτερον, δεν αρκεί ένα όσο γίνεται καλό και πειστικό κείμενο επικοινωνίας με τον κόσμο και εννοείται όχι μόνο του διαδικτύου.Το κύριο είναι να αναλάβουν οι συντάκτες του Δελτίου Τύπου με πράξεις το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί. Ελπίζω δε να έχουν στα σχέδιά τους όχι μόνο να παρθούν τα αναγκαία μέτρα αλλά να παρθούν το συντομότερο δυνατόν, διότι το πρόβλημα είναι ο αργός θάνατος που προκαλούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι των πλοίων σε χιλιάδες πολίτες που ζουν κι εργάζονται γύρω από το λιμάνι. Το ζητούμενο λοιπόν είναι πως θα διεκδικήσουν οι τρεις δήμοι και ο κόσμος του Πειραιά μέτρα για την ποιότητα ζωής, πως δηλαδή, με ποιες συγκεκριμένες πράξεις, δε θα μείνει η πόλη αδρανής. Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον τις κινήσεις που θα κάνει η δημοτική παράταξη "ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για όλους & όλες- Γιώργος Γαβρίλη"

 Όποιος ενδιαφέρετε για πιο αναλυτικές πληροφορίες θα τις βρει στο άρθρο του Γιάννη Ελαφρού που το αναρτήσαμε στη Σταγόνα στις 19 Απριλίου με τίτλο  Υπάρχουν εφικτές λύσεις για να πάψει να έχει το λιμάνι του Πειραιά την πιο μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση στη Μεσόγειο; Ναι, αλλά το θέμα είναι αν υπάρχουν αρμόδιοι που θα τολμήσουν να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά και το επισκέφτηκαν μέχρι σήμερα 548 άτομα.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Μαΐου 2024 19:51
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση