Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 16:04

Δελτίο Τύπου "Αλλάζουμε - Επόμενη μέρα " - Παντελής Καμάς : Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν απάντησε στην ερώτησή μας που υποβάλλαμε στη συνεδρίαση λογοδοσίας, για το που διέθεσε τα 1.300.000€ που πήρε από τον ΟΛΠ το 2023; + 1 σταγονίσιο σχόλιο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kamas8Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η 1η  ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας.

Η παράταξη μας ζήτησε ενημέρωση για το εξής θέμα: Κάθε χρόνο ο Δήμος μας παίρνει από την ΟΛΠ ΑΕ, Αντισταθμιστικά Οφέλη, τα οποία μόνο το 2023 ήταν 1. 300 . 000 Ευρώ.

Ζητήσαμε να μάθουμε που διαθέτει η Δημοτική Αρχή,  τα παραπάνω ποσά .

 

Η δική μας θέση είναι καθαρή:  Τα Αντισταθμιστικά Οφέλη της ΟΛΠ ΑΕ, πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά για  της Συντήρηση και Ανακαίνιση των Υποδομών της πόλη μας στην Παιδεία στον Αθλητισμό καθώς και για το σχηματισμό αποθεματικού για απαλλοτριώσεις, ώστε ιδιαίτερα στη Δημοτική Ενότητα  Κερατσινίου,  να δημιουργηθούν χώροι για περισσότερο πράσινο, δημιουργώντας πάρκα τσέπης στις Γειτονιές.

Οι απαντήσεις που λάβαμε δεν ήταν επαρκείς. Ακούσαμε για τις κατάπτυστες συμφωνίες της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ακούσαμε κάτι για τα Οικονομικά που είναι ένας  « κουβάς». Έτσι χαρακτήρισε το Δημόσιο Χρήμα ο κύριος Δήμαρχος. Το που πάνε τα λεφτά δεν το πληροφορηθήκαμε

Θα επιμείνουμε.

Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει και θα φροντίσουμε να γνωρίζει.

Σ.Δ. Βίντεο: ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ || ΠΕΜΠΤΗ 29/02/2024 - 19:00, διάρκεια 3.30 ώρες  

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Δημ.Αρχή γνώριζε 3 μέρες πριν διεξαχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο λογοδοσίας, μιας και σύμφωνα με τον νόμο είχε ορίσει καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 26-2-2024 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Κερατσινίου.

Να σημειώσουμε επίσης πως τα τελευταία χρόνια οι 4 παραλιμένιοι δήμοι ( Πειραιάς, Κερατσίνι Δραπετσώνα, Πέραμα και Σαλαμίνα), μοιράζονται ανάλογα του μήκους της ακτογραμμής του στο λιμάνι του Πειραιά και βάσει νόμου το 3.5% του ετήσιου τζίρου του ΟΛΠ. Μιλάμε για ποσά που για τον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας που ξεκίνησαν το 2018 από τις 780χιλ.+ και έφτασαν το 2023 επί του τζίρου του 2022 στο 1.300.000 ευρώ. Ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας παίρνει ως αντισταθμιστικά οφέλη βάσει της ακτογραμμής του στο λιμάνι, το 20% του 3,5%. Ο Δήμαρχος πάντως στην ομιλία του υποστήριξε πως το 2016 που ψήφισε η κυβέρνηση Σύριζα την πώληση του ΟΛΠ Α.Ε, ψήφισε επίσης πως δεν θα πληρώνει ο ΟΛΠ δημοτικά τέλη, που αν τα πλήρωνε όπως όλοι, το ποσόν θα ήταν 2.5 εκ. ετησίως, αλλά θα πληρώνει αυτά τα σαφώς λιγότερα αντισταθμιστικά οφέλη. 

Παίζει πάντως και ένα ενδέχομενο όλα τα έσοδα από ανταποδοτικά/αντισταθμιστικά τέλη που σ'αυτά να συμπεριλαμβάνετε και αυτά του ΟΛΠ, να έχουν τον ίδιο κωδικό, να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, πράμα που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν στα έξοδα ποια προέρχονται από τον ΟΛΠ. 'Η, το ποσόν του ΟΛΠ να μοιράζεται σε διάφορους κωδικούς, οπότε πάλι φαίνεται δύσκολο να εντοπιστούν τα επί μέρους ποσά ως προς το που ξοδεύτηκαν. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε ακριβώς και αν ευπελπιστούν δημ.αρχή και παρατάξεις ας μας ενημερώσουν. 

Ακολουθεί η απάντηση του Παντελή Καμά στο fb γι'αυτό το θέμα 

Παντελεήμων Καμάς

Kostas Argiroudis στο σπίτι του ο καθένας μας, ξέρει τι πληρώνει από που. Δεν ξέρει ο Δήμος ποια είναι τα τακτικά του έσοδα και που τα διαθέτει; Και μην πει κανείς οτι είναι έκτακτο έσοδο. Έτσι χαρακτηρίζεται λογιστικό. Από το 2018 κάθε χρόνο εισπράττουμε, δεν ξέρουμε απλά το ποσό που θα εισπράξουμε στο τέλος του χρόνου. Δεύτερον τα έσοδα του Δήμου δεν είναι ένα ταμείο, ένας κουβάς. Παίρνεις 500 000 Ευρώ το χρόνο για τη Λειτουργία των Σχολείων. Παίρνεις άλλα 500 000 Ευρώ το χρόνο για την συντήρηση και την Ανακαίνιση. Δεν μπορείς να αναμείξεις τα ποσά. Τα παίρνεις για συγκεκριμένο σκοπό. Τα χρήματα της Cosco, τα πηγαίνεις όπου επιλέξεις. Ας μας πουν, που τα διαθέτουν

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024 00:42
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση