Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 17:13

Ποιος είναι ο Μετίν Αρντίτι που έχει σπίτι στις Σπέτσες και πρωταγωνιστεί στην ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο του "Το παιδί που μετρούσε τον κόσμο";

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

metin arntitiΜετίν Αρντίτι ( Άγκυρα, 1945). Σεφαραδίτης, δηλ. απόγονος ενός από εκείνους τους  Εβραίους της διασποράς που στα τέλη του 15ου αιώνα εκδιώχθηκαν από την Ισπανία και πολλοί απ'αυτούς βρήκαν καταφύγιο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στην Κων/πολη και στη Θεσ/νίκη.

Ο Αρντίτι ζει στη Γενεύη και είναι πτυχιούχος Φυσικής του Πολυτεχνείου της Λωζάνης και του τμήματος Business Management του Stanford University στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι γαλλόφωνος συγγραφέας μυθιστορημάτων και δοκιμίων.  Έχει επίσης ένα σπίτι στις Σπέτσες που το επισκέτεται συχνά.

 Το 1988 ιδρύει το Ίδρυμα Αρντιτί, που χορηγεί υποτροφίες σε αποφοίτους του Πανεπιστημίου της Γενεύης, καθώς και βραβεία συγγραφής σε μαθητές. Επίσης, από το 2000 προεδρεύει του Συμβουλίου του Ιδρύματος της Ορχήστρας της Γαλλόφωνης Ελβετίας. Το 2016 ανακηρύχθηκε Πρέσβης Καλής Θελήσεως από την Unicef. 

•Το μυθιστόρημά του «Το παιδί που μετρούσε τον κόσμο» μεταφέρθηκε πρόσφατα στον κινηματογράφο από τον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Takis Candilis. Η ταινία γυρίστηκε στις Σπέτσες και ο Αρντίτι  ερμηνεύει έναν από τους βασικούς ρόλους.

Στοιχεία του βίου του και των μεταφρασμένων στα ελληνικά βιβλία του,  ΕΔΩ

Το 2023 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το τελευταίο του μυθιστόρημα Το φονικό καρναβάλι . Αυτό ήταν στο κέντρο της συζήτησης που είχε με τον Μανώλη Πιπλή στις 18.02.24 στην εκπομπή "Βιβλιοβούλιο". Η συνέντευξη διαρκεί μέχρι το 40'.  

 

Διαβάστηκε 516 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 10:18
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση