Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024 19:47

H 5η ειδική συνεδρίαση στις 29.2 έχει ως θέμα τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Κερατσινίου Δραπετσώνας +1 σταγονίσιο σχόλιο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

logodosia2Πρόσκληση του Δήμου στους Δημοτικούς Συμβούλους: Προσκαλείσθε σε 5η ΕΙΔΙΚΗ συνεδρίαση (δια ζώσης) Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67Α του Ν. 3852/2010, όπως προστέθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 5056/2023, την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα:19:00                                 

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων: 26-2-2024 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Κερατσινίου.

Σ.Δ. Βάσει λοιπόν του άρθρου 7 του νόμου 5056 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ψηφίστηκε το 2023 θα διεξαχθεί η πρώτη λογοδοσία στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας. Είμαι περίεργος αν το Δ.Σ έχει αποφασίσει να δώσει σ'αυτήν τη συνεδρίαση την πολιτική αξία που μπορεί να αποκτήσει για το καλό του δήμου και της πόλης ή αν την ευτελίσει τόσο ώστε να την αχρηστεύσει.

Εξαρτάται πιο πολύ από όλα αν οι δημοτικές παρατάξεις έχουν σε προτεραιότητα την ενίσχυση και την βελτίωση των καλών επιλογών του δήμου και τον εμπλουτισμό τους και με άλλες επιλογές μέσω και της λογοδοσίας ή οι δημοτικές παρατάξεις έχουν κορώνα στο κεφάλι τους την ενδυνάμωσή τους, που κατά κανόνα πάει πακέτο με την φθορά των αντιπάλων τους. Συνήθως γι' αυτό το παιχνίδι ακονίζουν τα μαχαίρια τους και ίσως γι'αυτό να μην περνάει από το μυαλό τους να το βάλλουν στη δεύτερη θέση. Πιθανόν αυτό το εχθροπραξιακό κλίμα να είναι ένας από τους λόγους που τα δημοτικά συμβούλια ελκύουν ελάχιστους δημότες ακόμα κι όταν συζητιούνται σημαντικά θέματα.  

Προσωπικά περιμένω από τη δημοτική αρχή να ανοίξει όλα τα χαρτιά της με όση μεγαλύτερη ειλικρίνεια μπορεί και να μας πει τι έφτιαξε από την αρχή της νέας θητείας της, ποια έργα και υπηρεσίες και θέματα όπως π.χ η μείωση του δημοτικού χρέους, κι ένα άλλο, να μας πει αν θεωρεί ότι τα όποια κέρδη του δήμου έχουν προκύψει μέχρι σήμερα εξ αιτίας των παγωμένων σχέσεων που επέλεξε να έχει με τον ΟΛΠ, δεν θα προκύπταν στην περίπτωση που του μιλούσε.  Να μας πει στη συνέχεια ποια κατά την γνώμη της έργα και υπηρεσίες προχώρησαν όπως τα είχε σχεδιάσει, ποια μέτρια και ποια πήραν κάτω από τη βάση. Και το βασικό, να μας πει ποιες θεωρεί βασικές αιτίες τόσο ως προς τον σχεδιασμό όσο και ως προς τους πολιτικούς και διοικητικούς προϊσταμένους γι'αυτές τις επιδόσεις και τι πρόκειται να κάνει για να βελτιώσει και να βελτιώσουν οι αρμόδιοι όλους τους δείκτες και προπάντων τους πεσμένους. Αυτά ως αρχή. Να σημειώσουμε πως για μας είναι αξίωμα είναι, ότι λογοδοσία δίχως αυτοκριτική είναι ομελέτα δίχως αυγά.

Λίγα λόγια για τη λογοδοσία πολιτικών προσώπων. Η λογοδοσία στους τελευταίους αιώνες αποτελεί αίτημα όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Το θέμα πάντως είναι ποιοι την εφάρμοσαν. Η αριστερά πάντως την είχε ως μία από τις βασικές αρχές της κι αποτελούσε διαχρονικό αίτημά της. Δεν θα έπρεπε λοιπόν όσες κυβερνήσεις και δημ.αρχές θεωρούν ότι κινούνται στο φάσμα της ευρύτερης αριστεράς από μόνοι τους να πρωτοστασούσαν για συνεδριάσεις λογοδοσίας και όχι να περιμένουν να τους την επιβάλλει ο νόμος; Θα έπρεπε, το θέμα όμως είναι γιατί δεν συνέβη όταν μάλιστα αυτό το γεγονός ήταν ο κανόνας. 

Δεν έχω τόση καλή πληροφόρηση για να γνωρίζω ποιες δεξιές, κεντρώες κι αριστερές δημ.αρχές έκαναν συνεδριάσεις λογοδοσίας τους πριν το '23, κάτι το οποίο μπορούσαν να το κάνουν αρκεί να το ήθελαν. Υποθέτω έως και καμία. Ένα θέμα που ενίοτε το σκέφτομαι και το συζητώ είναι ότι στην Ε.Ε η κεντροαριστερά τις δυο τελευταίες δεκαετίες πέφτει διαρκώς. Βεβαίως και θα υπάρχουν πολλοί λόγοι γι'αυτές τις μικρές επιδόσεις της όμως ένα είναι βέβαιο, για κάποιους από αυτούς αυτή έχει την κύρια ευθύνη.

Ένα παράδειγμα ας πούμε που το είδαμε και με την πρώτη φορά αριστερά είναι η χάλια στάση της απέναντι στη λογοδοσία. Πάντως από αυτά που έχω διαβάσει μου έχει μείνει πως οι αυτοδιαχειριστικές συλλογικότητες, ιδιαίτερα αυτές στην Λ.Αμερική τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ακόμα κι όταν κατείχαν κάποια εξουσία κατάφερναν κι ανέβαζαν την ποιότητα της λογοδοσίας ψηλά ενισχύοντας έτσι και τη δημοκρατία. 

Πιστεύω ότι είναι αλήθεια πως κάθε ζωντανός οργανισμός που δεν αλλάζει πεθαίνει. Κρίνοντας λοιπόν εκ του αποτελέσματος ισχυρίζομαι ότι τόσο το κέντρο όσο και η αριστερά για χίλιους λόγους δεν μπόρεσαν τις τελευταίες δεκαετίες να αλλάξουν παραμένοντας όμως μια πολιτική δύναμη ικανή να αλλάζει την κοινωνία και το κράτος προς τα εκεί που θέλουν. Να αλλάξουν, όχι όμως απεμπολώντας στην πράξη τις βασικές αρχές τους, αλλά ανακαινίζοντάς τες με υλικά τα αποτελέσματα ενός ανοιχτού και δημοκρατικού διαλόγου με ότι συμβαίνει στην πραγματικότητα και στον κόσμο. Έτσι ώστε συνεχίζοντας να υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δημόσιο συμφέρον, να καταφέρνει να βοηθά τον κόσμο, εμπνέοντάς τον, ώστε να γίνει καλύτερος. Αυτό όμως που παρατήρησα, είναι, Μία, οι κέντρο+αριστεροί που εξαερώθηκαν λόγω των κατ'εμέ αταίριαστων με ότι πρεσβεύουν πολιτικών πρακτικών τους που τις εφάρμοζαν δίχως ντροπή και αιδώ και με αιτήματα είτε ανέφικτα είτε ανούσια και Δύο, οι κέντρο+αριστεροί που έμειναν μουλαρομένοι σε ένα παρελθόν εκπέμποντας την παγωνιά της κατάψυξης κι έχοντας γίνει μία ή άλλη με το τέλμα της.

Αυτό πάντως που μας διδάσκει η Ιστορία σ'αυτό το θέμα είναι το αυτονόητο, ότι δηλαδή από τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους εξαρτάται αν και πότε θα καταφέρουν αυτοί που πιστεύουν στις αριστερές ιδέες να περάσουν ζωντανοί ανάμεσα από στην 1η υπαρκτή, τη  Σκύλλα, και τη Χάρυβδη, τη 2η. 

Τα βασικά που περιέχονται στο άρθρο 7 του νόμου 5056 του 23

Μετά από το άρθρο 67 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) προστίθεται άρθρο 67A ως εξής:

«Άρθρο 67Α Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής

1. Επιπλέον της παρ. 1 του άρθρου 67, το δημοτικό συμβούλιο κάθε δύο (2) μήνες συγκαλείται υποχρεωτικά σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής. H παράλειψη σύγκλησης του συμβουλίου στην ανωτέρω προθεσμία για λόγους που δεν άπτονται ανωτέρας βίας αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου

2. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε δημοτικός σύμβουλος, τα οποία αφορούν στο έργο της δημοτικής αρχής, εφόσον έχουν κατατεθεί εγγράφως στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου τρεις (3) ημέρες πριν από τη συνεδρίαση. Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέσει έως ένα (1) θέμα. Εφόσον έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από δέκα (10) θέματα, διενεργείται δημόσια κλήρωση από το προεδρείο για τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν και τα οποία εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη εγγράφονται έως τρία (3) θέματα που προτείνονται από συμβούλους της πλειοψηφίας. Η παρουσία του δημάρχου, του αρμόδιου αντιδημάρχου, του εντεταλμένου συμβούλου ή του πρόεδρου νομικού προσώπου στη συνεδρίαση είναι υποχρεωτική, εφόσον έχει εγγραφεί θέμα της αρμοδιότητάς τους στην ημερήσια διάταξη. Σε περίπτωση κωλύματος, ορίζεται από τον δήμαρχο ο ίδιος ή άλλος αντιδήμαρχος ή εντεταλμένος σύμβουλος για να συμμετάσχει στη συζήτηση του εν λόγω θέματος.

5. Θέματα διεξαγωγής της συνεδρίασης αυτής δύνανται να περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 18:12
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση