Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 18:55

Ένα σταγονίσιο σχόλιο για την ψήφιση του νόμου για το γάμο των ομοφύλων

Επιλέγων ή Συντάκτης 

gamos1Θα στεναχωριόμουνα αν δεν περνούσε αυτό το νομοσχέδιο για το γάμο ομοφύλων και την υιοθεσία παιδιών. Μια μικρή χαρά την πήρα και που ψηφίστηκε από Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, έστω από περίπου τα 2/3 της δύναμής τους και Πλεύση Ελευθερίας σύσσωμη. Αυτοί δηλαδή οι 175 από τους 254 που πήραν μέρος στην ψηφοφορία και ψήφισαν υπέρ, γιατί να μην είναι αυτοί που εν δυνάμει μπορούν να καλλιεργήσουν τις βάσεις για ένα δημοκρατικό τόξο στην Ελλάδα;

Το ΚΚΕ τώρα, σ'αυτά τα θέματα είναι ένα βαθιά συντηρητικό κόμμα εντελώς αναντίστοιχο με το προφίλ που προβάλλει, τόσο ώστε αδυνατεί να παραδειγματιστεί ας πούμε από την Κούβα που την έχει ως ένα από τα φλάμπουρά του. Ως εκ τούτου το ΚΚΕ καταψήφισε αυτό το νομοσχέδιο. Για μια ακόμα φορά, κρίμα. Κρίμα για τους αγώνες του και την ιστορία του. Ποια άλλα κόμματα καταψήφισαν το νομοσχέδιο; 

Η Νίκη (χριστιανοταλιμπάν), οι Σπαρτιάτες (φασίστες) και η Ελληνική Λύση (χριστιανοεθνικιστές) που είναι σ'αυτά τα θέματα συντονισμένοι με την εκκλησία και με μία αποξηραμένη παράδοση που περισσότερο δίνει έμφαση στα σχήματα και στον τύπο του γράμματος παρά στην ουσία της ζωής και το ψάξιμο εντός και εκτός του εαυτού, κι εναλλάξ κι επί τ'αυτά του κόσμου. 

Θεωρώ ότι είναι καλό που σε επίπεδο νομοθεσίας σ'αυτό το ζήτημα αιχμής στην εποχής μας, δεν ανήκουμε πια στις πατριαρχικές κοινωνίες του ισλάμ και της ανατολικής ορθοδοξίας. Η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφύλων και της δυνατότητας να υιοθετούν τέκνα ξεκίνησε το 2001 από την Ολλανδία και μέχρι σήμερα ισχύει σε 36 ακόμα χώρες, βασικά της Δύσης. Στις περισσότερες από τις 37 αυτές χώρες ψηφίστηκε από τη Βουλή, σε κάποιες έγινε με δικαστική απόφαση και σε κάποιες έγινε κατόπιν δημοψηφίσματος. 

Αυτό που εγώ θεωρώ σημαντικό είναι πως αυτός ο νόμος θα βοηθάει συνανθρώπους μας ομοφυλόφιλους (περίπου το 10% της κοινωνίας μας) να ζουν όσο καλύτερα μπορούν, και να προσπαθούν να φτιάχνουν τη ζωή τους έχοντας τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους του 90%.

Με λίγα λόγια, πιστεύω ότι αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί μία δικαίωση για τους ανθρώπους που μισό αιώνα τώρα αγωνίζονται για ένα από τα αυτονόητα της εποχής μας στον κόσμο της δύσης. Και ότι συν τω χρόνω πιστεύω τώρα που περνάω φάση αισιοδοξίας, ότι θα αποβεί για όλους μας ένα βήμα προς τα πάνω, όπως και ότι μέσα στον 21ο αιώνα θα μπορούν να παντρεύονται ομόφυλοι και να υιοθετούν παιδιά σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ναι, μιας και σε όλες, περίπου το 10% του πληθυσμού τους είναι ομοφυλόφιλοι.

gamos2Επί του πιεστηρίου. Η πρώτη αγγελία για γάμο ομόφυλου ζευγαριού στην Ελλάδα δημοσιεύθηκε το πρωί της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την ψηφίση του σχετικού νομοσχεδίου με 176 θετικές ψήφους στη Βουλή. Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ, η τελετή για τον γάμο του Δημήτριου Ελευσινιώτη και του Σταύρου Γαβριλιάδη, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Σμύρνη.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο, ο Σταύρος Γαβριλιάδης επισημαίνει ότι ο νέος νόμος λύνει πολλά από τα προβλήματα της οικογένειάς του. Μετά τον γάμο, θα υιοθετήσει επίσημα τα δίδυμα παιδιά του συντρόφου του Δημήτριου. «Θα γίνουμε επιτέλους μία οικογένεια με δύο επίθετα... Τα κοστούμια και οι βέρες είναι ήδη έτοιμα. Ίσως είμαστε εμείς το πρώτο ζευγάρι που θα παντρευτεί».

Η αγγελία για τον γάμο. Ο Δημήτριος Ελευσινιώτης του Σπυρίδωνα και της Άννας, το γένος Βυλλιώτη που γεννήθηκε στη Σαλαμίνα Αττικής και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη Αττικής και ο Σταύρος Γαβριλιάδης του Χρήστου και της Ευγενίας, το γένος Δρόσου, που γεννήθηκε στην Αθήνα Αττικής και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη, θα έλθουν σε γάμο που θα γίνει στη Νέα Σμύρνη Αττικής.

Σε ποιες χώρες είναι νόμιμος ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών – Χάρτης  

Αλ. Σισιλιάνος: «Πρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο στις έννοιες των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου» Ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε μια συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα στον γάμο, τα πανεπιστήμια και την τεχνητή νοημοσύνη.

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση