Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 08:04

Σε βίντεο η συζήτηση στο Δημ.Συμβούλιο για την αίτηση ανάκλησης της Δημ.Αρχής της προσωρινής δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τους 52 συμβασιούχους στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας + ένα σταγονίσιο σχόλιο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dimker12Την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου έγινε η 2η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου Δραπετσώνας. Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει καμία φορά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τους πληροφορούμε ότι στην αρχή κάθε τέτοιου συμβουλίου τίθενται από τους δημοτικούς συμβούλους θέματα προ ημερήσιας διάταξης. Σ'αυτήν δηλαδή την ενότητα ο κάθε σύμβουλος υποβάλλει ερωτήσεις στη Δημ.Αρχή για θέματα που εκτιμά ότι αποτελούν πρόβλημα ή θέλει ενημέρωση. 

Στο 2ο Δημοτικό Συμβούλιο οι δημοτικοί σύμβουλοι που έθεσαν διάφορα θέματα ήταν οι Τάσος Μύτογλου, Γιώργος Καλαμαράς, Παντελής Καμάς, Ελένη Δαβιώτη και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο δήμο Στέφανος Σαββόπουλος.

Όλοι, ανάμεσα στις ερωτήσεις που υπέβαλλαν είχαν κι αυτή που είχε να κάνει με την αίτηση ανάκλησης που έκανε η Δημοτική αρχή της προσωρινής δικαστικής απόφασης για επαναπρόσληψη των 52 συμβασιούχων στην καθαριότητα για ένα χρόνο. Αυτή η αίτηση ανάκλησης έγινε δεκτή από το δικαστήριο κι αυτό είχε σαν συνέπεια να απολυθούν οι 52 συμβασιούχοι. Να σημειώσουμε εδώ ότι η αίτηση ανάκλησης έγινε σύμμφωνα με μία διάταξη του νόμου Βορίδη για την τοπική αυτοδιοίκηση που υποχρεώνει τις Δημ.Αρχές να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη στις περιπτώσεις που συμβασιούχοι στο δήμο τους δικαιώνονται από τα δικαστήρια. 

Οι μόνοι που ξεκάθαρα πήραν θέση κατά της επιλογής της Δημ.Αρχής για την προσφυγή της στη Δικαιοσύνη ήταν οι Γ. Καλαμαράς και Στέφανος Σαββόπουλος, του οποίου η τοποθέτηση με εξέφρασε πιο πολύ από όλων των άλλων. Οι υπόλοιποι ομιλητές βασικά στάθηκαν στην κριτική των επιχειρημάτων που επικαλέστηκε η Δημ.Αρχή για την προσφυγή της στη Δικαιοσύνη και που ο κύριος λόγος ήταν πως ο δήμος δεν αντέχει οικονομικά να πληρώνει όσους συμβασιούχους θα επαναπροσλαμβάνονται με δικαστική απόφαση και με αυτή την ενέργειά του επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα για τις πιθανές επόμενες δικαστικές προσφυγές συμβασιούχων. Οι ομιλίες των Δημ.Συμβούλων διαρκούν έως το 36'. Του δημάρχου η τοποθέτηση, που προσπάθησε να εξηγήσει το σκεπτικό της επιλογής για την αίτηση ανάκλησης της δικαστικής απόφασης υπέρ των συμβασιούχων, ξεκινάει 1 περίπου ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Με όσα γνωρίζω και κατάλαβα από τις ομιλίες κατέληξα πως υπάρχουν αρκετοί βάσιμοι λόγοι για το κατά της ένστασης ή το υπέρ. Κι αυτός είναι ένας ισχυρός λόγος για να συζητηθεί το θέμα στη γενικότητά του σε μία άλλη συνεδρίαση με όλα τα δεδομένα να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι και με την υποχρέωση να τοποθετηθούν οι δημοτικές παρατάξεις στο θέμα αυτό. Και με στόχο να βρουν μία κοινά αποδεκτή βίωσιμη και αποτελεσματική λύση που θα δουλεύει υπέρ του καλού της πόλης.

Προσωπικά τώρα και έχοντας επίγνωση ότι ομιλώ ως ένας δημότης που βρίσκεται έξω από τον χορό της διοίκησης, στην συγκεκριμένη υπόθεση θα έβαζα πάνω πάνω ως τον πιο σημαντικό λόγο το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια των 52 συμβασιούχων, που στην τελική προσελήφθησαν μέσα από τις καταστάσεις ΑΣΕΠ του ΟΑΕΔ και επιπλέον, όπως όλοι συμφώνησαν ακόμα και το δικαστήριο, κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου.

Κι αυτός είναι ο πιο ισχυρός λόγος που θα πρέπει να τον δουλέψει πιο βαθιά και πλατιά ο Δήμος ώστε και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δήμους να διεκδικήσουν διορισμούς μόνιμων υπαλλήλων που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό και που εδώ και χρόνια υπολείπονται πολύ. Ας ελπίσουμε ότι η Δημ.Αρχή θα ρίξει το αναγκαίο βάρος που της αναλογεί σ'αυτό το λόγο για τη διεκδίκηση μόνιμων διορισμών.

Διότι διαφορετικά θα βρίσκεται διαρκώς στην θέση να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για να ακυρώνει δικαστικές αποφάσεις υπέρ των συμβασιούχων που θα προσφεύγουν σ'αυτήν. Αναρωτιέμαι πάντως αν είναι προφανές σ'αυτήν ότι κάτι τέτοιο δε θα'ναι καλό ούτε γι'αυτήν ούτε για τον δήμο. Μήπως είναι καλύτερα σε κάποια φάση να αποφασίσουν να κατεβάσουν ρολά όλοι οι δήμοι της χώρας επικαλούμενοι την αδυναμία τους να πληρώνουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους - μονίμων και επαναπροσληφθέντων;  Εννοείται ότι αφού έχουν προηγουμένως εξαντλήσει όλα τα περιθώρια κάνοντας οικονομία ακόμα και με αναγκαίες περικοπές υπερωριών, προγραμμάτων και εκδηλώσεών τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2024 18:16
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση