Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024 18:53

Αποσπάσματα από την ομιλία της προέδρου των θυμάτων στα Τέμπη στην Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή

Επιλέγων ή Συντάκτης 

karistianouΣφίχτηκε η ψυχή μου ακούγοντας την κατάθεση της Μαρίας Καρυστιανού μητέρα της Μάρθας Ψαροπούλου που σκοτώθηκε στο δυστύχημα στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου του '23 και πρόεδρος του συλλόγου θυμάτων σ'αυτήν την τραγωδία. Την κατάθεσή της στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το τέλος του άρθρου υπάρχει το βίντεο με την ομιλία της), και μου ενισχύθηκε η γνώμη ότι τελικά γι'αυτό το έγκλημα όπως φαίνεται να πηγαίνει το πράμα θα την πληρώσουν τα μικρά ψάρια. Βαθιά μέσα μου θέλω να ελπίζω πως όχι, και πως η δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της, κάτι που εξ άλλου το έχει καταφέρει σε αρκετές περιπτώσεις σημαντικών υποθέσεων. Και αν προκύψει η έκπληξη ίσως συμβάλει η τυφλή με την απόφασή της στο να ξεκολλήσει ο πήχης της λειτουργίας του κράτους από τον πάτο που βρίσκεται στους περισσότερους τομείς. Να ξεκολλήσει και θεσμικά και συνειδησιακά.

Η κα. Καρυστιανού ξεκίνησε την ομιλία της μιλώντας εκ μέρους όλων των συγγενών λέγοντας χαρακτηριστικά,  με βλέπετε μόνη μου εδώ, όμως δίπλα μου στέκονται 57 νεκροί και 180 τραυματίες. Συνέχισε τονίζοντας πως «έπρεπε από τις 10 πρώτες μέρες να μπούνε φυλακή οι υπεύθυνοι για τις απροκάλυπτες παραβάσεις και οι παραλείψεις και ερχόμαστε ένα χρόνο μετά να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες» και μιλώντας για «κρατικό έγκλημα και προσπάθεια συγκάλυψης και υποβίβασης των ευθυνών». 

«Σε αυτό το έγκλημα, που έχασαν την ζωή τους 57 άνθρωποι η απόδοση ευθύνης είναι μονόδρομος, ελπίζω αυτή να έρθει μέσω της δικαιοσύνης. Πολλές φορές αυτά που άκουσα στην Εξεταστική, με έκαναν να ντρέπομαι. Με έκαναν να θέλω να αλλάξω χώρα», υπογράμμισε.  

Αρχικά, η κ. Καρυστιανού εξέφρασε την αμφιβολία της για το εάν η εξεταστική επιτροπή θα μπορέσει να συμβάλει στο να αναδειχθεί πλήρως και σε βάθος μια υπόθεση, όπου όπως σημείωσε, «οι εμπλεκόμενοι ξεκινούν από την κορυφή του πολιτικού συστήματος, και καταλήγουν σε διευθυντές και προέδρους σημαντικών θέσεων με άμεση επαφή και συνεργασία με το υπουργείο».

Όπως είπε παρότι έχει ζητηθεί η ασυλία υπουργών «αυτό το θέμα δεν έχει καν συζητηθεί στη Βουλή. Μήπως γιατί θα αποκαλύπτονταν ότι ο κ. Καραμανλής είχε υποπέσει σε κακουργηματικές πράξεις και παραλείψεις;». Αναρωτήθηκε επίσης εάν δεν ενδιαφέρει την εξεταστική επιτροπή η «ογκωδέστατη και πλήρης» έρευνα των Ευρωπαίων που όπως είπε κατέληξε σε βαρύτατες κατηγορίες και υπόνοιες για πολιτικές ευθύνες.

Και τόνισε «Πριν από ένα χρόνο, συνέχισε, συνέβη ένα από τα χειρότερα κρατικά εγκλήματα στην ιστορία της Ελλάδας. Και έφερε στην επιφάνεια μία απίστευτη αποκάλυψη διαφθοράς ασυδοσίας και πλήρους ακαταλληλότητας και εγκατάλειψης των σιδηροδρόμων της Ελλάδας» είπε σημειώνοντας πως είδαμε με έκπληξη «από την μία, τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί για την δήθεν αναβάθμιση και βελτίωση της λειτουργίας και από την άλλη τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων που μιλούσαν για πλήρη απουσία συστημάτων ασφαλείας, για ακατάλληλα βαγόνια, όχι καινούργια βέβαια αλλά αυτά που πέταξαν οι Ελβετοί ως ακατάλληλα, για καθημερινές βλάβες και κακοσυντηρημένες ράγες, όπου η άνοδος γινόταν κάθοδος και το ανάποδο, πολλές φορές μέσα στην ίδια τη διαδρομή, για συνεχείς εκτροχιάσεις και πολλά άλλα, που αν τα γνωρίζαμε ουδέποτε θα επιτρέπαμε να ταξιδέψουν οι άνθρωποι μας με το τρένο», τόνισε.

«Τελικά έχει κανείς ευθύνη, σ' αυτή τη χώρα που ζούμε από τύχη;»

Με όσα έχει ακούσει μέχρι τώρα στην Εξεταστική Επιτροπή έφτασε στο σημείο να πει ότι «Οι υπουργοί δεν φέρνουν ευθύνη, η Hellenic Train δεν φέρει ευθύνη, η ΕΡΓΟΣΕ δεν φέρει ευθύνη, η ΡΑΣ δεν φέρει ευθύνη». «Τελικά έχει κανείς ευθύνη, σ' αυτή τη χώρα που ζούμε από τύχη;» αναρωτήθηκε.  Σύμφωνα με την κ. Καρυστιανού υπήρχε από την αρχή προσπάθεια υποβίβασης των ευθυνών όσο πιο χαμηλά γίνεται. «Πρώτος ο πρωθυπουργός και ακολούθως κάποιοι υπουργοί μίλησαν για ανθρώπινο λάθος» είπε η μάρτυρας σημειώνοντας ότι από συζητήσεις της με μηχανοδηγούς τής έλεγαν ότι «ήταν βέβαιο ότι θα γινόταν μεγάλο δυστύχημα. Απλά δεν 'ξέραν την ημερομηνία».

Τέλος μίλησε για τον ρόλο της ΡΑΣ και της επικεφαλής της, κυρίας Τσιαπαρίκου, αναφέροντας πως «η δική σας αδειοδότηση στέρησε και την τελευταία ελπίδα για ζωή αυτών των ανθρώπων». «Τα παιδιά της δεν θα τα έβαζε μέσα στο τρένο. Και εμείς το ίδιο, κυρία Τσιαπαρίκου. Δεν θα τα βάζαμε τα παιδιά μας στο τρένο εάν ξέραμε το χάλι που επικρατούσε. Δεν ξέραμε. Εσείς όμως γνωρίζατε. Όπως ήξερε καλά και όλη η πολιτική ηγεσία, και ο ΟΣΕ και ο ΕΡΓΟΣΕ και η Hellenic Train. Ξέρατε, αλλά ρισκάρετε με τα δικά μας παιδιά... Και χρόνια ολόκληρα επιτρέπετε να ταξιδεύει τόσος κόσμος, παίρνοντας εσείς το ρίσκο και αφήνοντας στους επιβάτες τον κίνδυνο».

»Εμπιστευόμασταν τη ΡΑΣ, ότι ελέγχατε την ασφαλή μετακίνηση των ταξιδευτών. Όπως εμπιστευόμασταν και την Hellenic Train που διαφήμιζε την ασφάλεια των τρένων δείχνοντας την τηλεδιοίκηση της Ιταλίας. Όπως εμπιστευόμασταν τον υπουργό που διαβεβαίωνε αγανακτισμένα εσάς και εμάς, ότι όλα λειτουργούν άψογα. Τους πιστεύαμε. Και τον υπουργό πιστέψαμε. Γιατί για μας τους πολίτες εσείς είστε τα αυτιά και τα μάτια μας. Και σας εμπιστευόμαστε ότι θα μας εξασφαλίσετε το ζην. Γι' αυτό και ζητάμε από εσάς, μάλλον απαιτούμε, την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία. Δεν θα δεχτούμε τίποτα κατώτερο», κατέληξε.

Βίντεο 14: 53. Η κυρία Μαρία Καρυστιανού στην επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη  

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση