Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 18:55

Λοιπόν φίλτατοι η υπόθεση Λαλέ με τη ροζ σημαία της χοντραίνει, του Μάνου Σ.Στεφανίδη, από το fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

rozΌλη η Ελλάδα συζητεί τι είναι τέχνη, τι είναι σημαία κ.λπ. Η νεαρή καλλιτέχνις έχει τσαγανό και δήλωσε στον Θανάση Τσίτσα ότι ο υπουργός δεν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από αυτήν αλλά από όλες τις κακοποιημένες γυναίκες. Ενώ από αύριο το λογοκριμένο έργο της Γεωργίας θα σχολιάζεται από τον αμερικάνικο τύπο, τις τηλεοράσεις των ΗΠΑ αλλά και τις διεθνείς, φεμινιστικές οργανώσεις. Δηλαδή η υπόθεση ξέφυγε από τα στενά, ελληνικά όρια και διεθνοποιείται. Κάτι που βέβαια δυσφημίζει τη χώρα μας παντού και δεν μας αξίζει.

Πληροφορούμαι ότι το θέμα ξεκίνησε ο αποπεμφθείς υπουργός του κ. Μητσοτάκη Διαματάρης, εκδότης του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης και η κόντρα του με τον Γενικό Πρόξενο κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, ο οποίος και υπερασπίστηκε τόσο έργο όσο και τις ιδέες που το έργο κομίζει (γιατί περί αυτού πρόκειται). Ο κ. Γεραπετρίτης ενεπλάκη εντελώς άκομψα και λανθασμένα με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί το πανελλήνιο και να μιλάνε οι πάντες επί ημέρες για ένα έργο τέχνης! Απίστευτο...

Επειδή όμως ο ίδιος υπουργός θέλοντας να μαζέψει τα ασυμάζευταδήλωσε πως αυτό το έργο μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα να εκτεθεί σε οποιοδήποτε μουσείο ή γκαλερί προτείνω το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού - δηλαδή αυτό που λέμε σκληρός πυρήνας του κράτους - να εκθέσουν το έργο είτε στην Εθνική Πινακοθήκη είτε στο ΕΜΣΤ. Έτσι θα αποδειχθεί ποιος είναι ειλικρινής και ποιος υποκριτής, ποιος αγαπάει την τέχνη και ποιος όχι, ποιος υπερασπίζεται τους καλλιτέχνες και την ελευθερία τους και ποιος θεωρεί τον πολιτισμό μία άχρηστη και ενοχλητική διαδικασία.

ΥΓ. Ήθελα να το πω εξ αρχής: Μια έκθεση ζωγραφικής έχει αρχή, μέση και τέλος, είναι ένα σύνολο από το οποίο δεν μπορείς ν' αποσπάσεις ένα κομμάτι χωρίς να πληγεί το όλον. Δηλαδή το συγκεκριμένο έργο της Λαλέ βρίσκεται σε άμεση συνομιλία με τα υπόλοιπα έργα της έκθεσης ώστε να υπηρετήσει το κεντρικό θέμα που είναι η βία κατά των γυναικών. Και έμμεσα η βία που έχει πάρει στον τόπο μας ανησυχητικές διαστάσεις και προέρχεται από όλες τις κοινωνικές ομάδες, ηλικίες και περιοχές.

Σ.Δ. Σχόλιο μου στο fb. Η απόσυρση της ροζ σημαίας της Γ.Λαλέ από την έκθεση που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο μας στη Νέα Υόρκη έγινε με εντολή του υπουργού εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη κατόπιν απαίτησης από το κόμμα ΝΙΚΗ στη Βουλή. Κατ'εμέ είναι ένα φαινόμενο λογοκρισίας που κακώς συνέβη. Μικρό το κακό ή μεγάλο πάντα εξαρτάται από την περιρρέουσα, που την εποχή αυτή σε παγκόσμια κλίμακα φαίνεται να κλείνει προς το μαύρο.

Σ.Δ Ανάρτηση – απάντηση σε Γεραπετρίτη για τη ροζ σημαία από τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Η απάντηση του Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών για το «κατέβασμα» της ροζ σημαίας

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023 11:11
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση