Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 18:15

Κουίζ: Πώς θα ισιώσει η PISA; Και 5 ακόμα γνώμες για όσους το ψάχνουν

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

pisa2Απόστολος Λακασάς. Αμηχανία εκπέµπει το υπουργείο Παιδείας σε σχέση με τις κακές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στον τελευταίο διαγωνισμό PISA (Programme for International Student Assessment) που οργάνωσε ο ΟΟΣΑ το 2022. Για την ιστορία, οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι οι χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας και στις τρεις δεξιότητες που αξιολογεί ο διαγωνισμός – την κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.

 Ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Σπύρος Δουκάκης, σε ερώτηση της «Κ», δεν θέλησε να σχολιάσει τα αποτελέσματα, λέγοντας πως «περιμένουμε να δούμε τα συνολικά δεδομένα, για να έχουμε μια πλήρη εικόνα και να προχωρήσουμε σε διαχείριση του ζητήματος».

Αντίστοιχα, και η υπουργική τριπλέτα του υπ. Παιδείας, παρότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον ΟΟΣΑ (στις 5/12/2023) έκανε μπαράζ δηλώσεων για διάφορα θέματα (π.χ. ιδιωτικά ΑΕΙ, λογοτεχνία στα σχολεία κ.ά.), για το θέμα που μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών ΜΜΕ παρέμεινε βουβή. Ακόμη και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επεξεργάζονται τα αποτελέσματα, σχολίασαν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, «που έκανε σαν να μην υπάρχει η PISA», όπως ελέχθη. Αντιθέτως, τα πολιτικά προσχήματα είχε κρατήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οταν είχαν ανακοινωθεί τα –επίσης μέτρια– αποτελέσματα των Ελλήνων μαθητών στον διαγωνισμό του 2015, ο τότε πρόεδρος του ΙΕΠ, Γεράσιμος Κουζέλης, τα είχε επισήμως σχολιάσει και ο τότε υπουργός Κωνσταντίνος Γαβρόγλου είχε ορίσει επιτροπή για να τα μελετήσει. Βέβαια, τα αποτελέσματα του πορίσματος δεν δημοσιοποιήθηκαν επισήμως, διότι, όπως ελέχθη, απέδιδαν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στους εκπαιδευτικούς.

Η νυν ηγεσία του υπ. Παιδείας, παρότι δηλώνει αποφασισμένη να αξιοποιήσει τις νόρμες του ΟΟΣΑ, εμφανίζεται να στρουθοκαμηλίζει για τα αίτια των κακών επιδόσεων των Ελλήνων μαθητών, σαν να ευθύνεται εκείνη γι’ αυτά. Κακώς, διότι είναι γνωστό ότι στον χώρο της εκπαίδευσης χρειάζεται χρόνος για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις. Και η τέως υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατά την τετραετία 2019-2023, σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρο του ΙΕΠ Γιάννη Αντωνίου έβαλαν το πολιτικό τους στίγμα με αλλαγές στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Είναι σαν ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης στη σπουδή του προς τον θώκο του Παιδείας να έχασε τη σκυτάλη που του παρέδωσε η Νίκη Κεραμέως.

Πηγή:  kathimerini.gr/opinion

Σ.Δ. Ν.Σ. Μαυρογιάννης, από το fb

pisa3Για τα Μαθηματικά της PISA. Αν συμφωνούμε ότι τα Μαθηματικά είναι ένα πολιτισμικό αγαθό που (ευκταίο) δεν πρέπει να στερείται κανένα παιδί, τότε ίσως πρέπει να σκεφτούμε ξανά το θέμα της αξιολόγησης PISA. 

Η αξιολόγηση αυτή εστιάζει στην χρήση των Μαθηματικών για την κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει. Στην Φύση, την Κοινωνία την Οικονομία την Τεχνολογία κ.α. Με λίγα μέσα. Αφορά το μικρό καλάθι που πρέπει να γεμίσει για όλους. Το άλλο, το μεγάλο, των πιο επεξεργασμένων Μαθηματικών, έπεται και δεν μπορεί να προτάσσεται. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει στο δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα. Παρά το γεγονός ότι τα προγράμματα και τα βιβλία προσπαθούν να ωθήσουν την διδασκαλία σε Δημοτικό-Γυμνάσιο προς τις εφαρμογές, η διδασκαλία σε πολλές περιπτώσεις παίρνει άλλη κατεύθυνση.  Με ευθύνη των διδασκόντων προτάσσεται ο φορμαλισμός, η διαδικαστική πλευρά των Μαθηματικών, γιατί "αυτή θα χρειαστεί". Που; Στις Πανελλήνιες! Όπου πετυχαίνουμε το 50%-70% (ανάλογα με την κατεύθυνση) των μαθητών να μην υπερβαίνει την βάση, κάτι που κατά κανόνα σημαίνει πολύ φτωχά μαθησιακά αποτελέσματα. 

Μια σχετική ανάλυση μπορεί να βρεθεί εδώ:

https://www.academia.edu/40907389/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%9C%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7_PISA?fbclid=IwAR3vhufVfevriuHkVLp4WXXByeMzsnYxXJ9MWJWmoykBZxjuBFYW1DJxa1A 

που καταλήγει σε μια απλή πρόταση: Οι εφαρμογές να εξετάζονται στις εξετάσεις του Γυμνασίου. 

Φυσικά το θέμα του μαθηματικού γραμματισμού είναι πιο σύνθετο. Σχετικό αυτό:

https://www.academia.edu/.../%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BC%CF...

PISA: Στην 44η θέση του διαγωνισμού για τις μαθητικές επιδόσεις η Ελλάδα – «Πάτωσαν» οι Έλληνες μαθητές

PISA: Αναμενόμενη θεωρεί την αποτυχία των Ελλήνων μαθητών η Εθνική Συντονίστρια του διαγωνισμού στην Ελλάδα

Χάσμα ανάμεσα στους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, σύμφωνα με την PISA

Ο διαγωνισμός PISA εργαλείο επιβολής της αντιδραστικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ στην εκπαίδευση

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 23:03
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση