Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 19:43

Δημόσιο με πεντάστερες υπηρεσίες; Άντε ρε, δεν το πιστεύω, λες να μπορεί να γίνει;

Επιλέγων ή Συντάκτης 

arkas6Σ.Δ. Εκτιμώ ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται και ονειρεύονται όρθιοι σ'αυτήν τη χώρα, θα θέλουν οι υπηρεσίες που προσφέρει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας να είναι έως και πολύ καλές και ανάλογες των δυνατοτήτων της εποχής μας. Ναι, όπως είναι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που και εκεί βεβαίως έχουν προβλήματα, άλλου τύπου όμως, πιο προχωρημένα από τα δικά μας. Και θα το θέλει η πλειονότητα, διότι ο κανόνας των έργων που φτιάχνουν οι δικοί μας υπάλληλοι και των υπηρεσιών που προσφέρουν στον κόσμο αρκετές δεκαετίες τώρα, είναι από άσπρα χάλια ως μαύρα χάλια ή με άλλα λόγια σαν τα μούτρα των πολιτικά και διοικητικά αρμόδιων.

Αν κάτι παίζει που να τις κάνει ειδικά για σένα από υποφερτές και άνω, είναι, να σε στείλει συστημένο η θεά τύχη σου σε υπηρεσία όπου οι εργαζόμενοι σ'αυτό το τμήμα και σ'αυτό το γραφείο και ικανοί είναι και εργατικοί και φιλότιμοι, και πρωτοβουλίες παίρνουν όταν χρειάζεται ή να έχεις από γνωστό και άνω. Αν τίποτα από αυτά, τότε το μόνο που σε σώζει είναι να έχεις αρκετά χρήματα και να προσφεύγεις στον ιδιωτικό τομέα για τις υπηρεσίες που προσφέρει και τις έχεις ανάγκη, δίχως πάλι να είναι βέβαιο ότι τα λεφτά σου ως προς το ουσιαστικό που ζητάς θα πιάσουν τόπο. 

Να γιατί είμαστε υπέρ όλων εκείνων, που δυστυχώς στη χάση και στη φέξη, προωθούν μέτρα με στόχο να βελτιωθούν όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου, εννοείται και της τοπικής αυτοδοιήκησης. Πως; Με τα κλασσικά και προφανή, όπως π.χ με αξιολόγηση των εργαζομένων από ειδικούς ή και γιατί όχι και από το κοινό που τις δέχεται, με επαρκές προσωπικό, με αξιοπρεπείς μισθούς, με επεξεργασμένα προγράμματα, με σωστή οργάνωση και με τον κατάλληλο υπάλληλο στην κατάλληλη θέση, με την αναγκαία υποδομή και με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, κ.ά. Και μετά την περίοδο της δοκιμασίας τους να κρίνονται όλα αυτά τα μέτρα από έντιμους και γνώστες τους αντικειμένου τους κριτές και ή να απορρίπτονται ή να βελτιώνονται. Τα απλά λέω της σύγχρονης κοινής λογικής και όχι αυτής που αντλεί από την επαναστατική των ένα δύο τρία, πολλά Πολυτεχνεία που έχει άλλα ζητούμενα. 

Απόστολος Λακασάς. Ξαφνιάστηκα –άλλωστε και αυτόν τον στόχο δεν έχουν οι τίτλοι;– µε το «Αξιολόγηση παντού µε “Tripadvisor” στο Δημόσιο», όπως τιτλοφορήθηκε πρόσφατο θέμα του Σταύρου Παπαντωνίου στην «Καθημερινή». Οπως έγραψε ο καλός συνάδελφος, σχεδιάζεται οι πολίτες να μπορούν να αξιολογούν τις δημόσιες υπηρεσίες –όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία, τα ΚΕΠ, τα ΕΛΤΑ, τις ΔΟΥ– μέσω ενός συστήματος ηλεκτρονικής αξιολόγησης «βαθμολογώντας» την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το σύστημα, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του δημόσιου τομέα, θα θυμίζει το Tripadvisor μέσω του οποίου οι πελάτες αξιολογούν εστιατόρια ή ξενοδοχεία με βάση τις υπηρεσίες που τους προσέφεραν.

Ομολογώ ότι είμαι πολύ δύσπιστος στη λογική του σχολιασμού των «πελατών». Και με τους κακεντρεχείς τι κάνουμε; Τους μονίμως διαμαρτυρόμενους; Πώς μπορεί να μετρηθεί η αντικειμενικότητα των συγγενών και των φίλων; Είναι εύκολο να φιλτραριστούν τα κίνητρα όσων θα σχολιάζουν μία δημόσια υπηρεσία; Και τα υποβολιμαία σχόλια; Οπως αναφέρεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό, η αξιολόγηση των πολιτών δεν θα έχει συνέπειες στις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους. Ωστόσο είναι ευνόητο πως κάτι δεν πάει καλά σε μία υπηρεσία, όταν συγκεντρώσει μια κρίσιμη μάζα ιδιαίτερα αρνητικών σχολίων.

Είναι αναμενόμενο το πρώτο διάστημα να υπάρξει καχυποψία και ανησυχία στους δημοσίους υπαλλήλους για τα τυχόν αρνητικά σχόλια των πολιτών. Ομως, το κομβικό είναι συν τω χρόνω να δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις δημόσιες υπηρεσίες. Και αυτό ορθώς το επιδιώκει η κυβέρνηση. Εντέλει ο στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών είναι η αλλαγή κουλτούρας στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ενα βασικό στοιχείο που επί δεκαετίες τάιζε τη σκληρή κριτική για την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών ήταν οι ρουσφετολογικές προσλήψεις. Αυτές όμως έχουν πάψει από τη στιγμή που το Δημόσιο έχει θεσμοθετήσει τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους διορισμούς. Πλέον βέβαια πρέπει να πάψει κάθε κυβέρνηση, υπουργός ή κόμμα να «επιβάλλει» προσλήψεις «από το παράθυρο», κατ’ εξαίρεση από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Και όχι μόνο αυτό. Οταν υπάρχουν, όμως μαθαίνω, αντιρρήσεις για τα φίλτρα που θέτει το νέο σύστημα επιλογής στελεχών στους δημόσιους φορείς, το οποίο προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, καταλαβαίνουμε ότι εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους, πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και οι πολιτικοί.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/opinion/562731235/dimosio-me-pentasteres-ypiresies/ 

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση