Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 22:12

Πέθανε την Τετάρτη η Τζόαν Τέρνερ ντε Χάρα, γυναίκα του δολοφονημένου από τη χούντα του Πινοσέτ μεγάλου τραγουδοποιού της Χιλής Βίκτορ Χάρα

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

haraΓεννημένη το 1927 στο Λονδίνο, είχε σπουδάσει μπαλέτο και ήταν μέλος του Εθνικού μπαλέτου της Χιλής το 1961, όταν σε μία εκδήλωση γνώρισε αυτόν που έμελλε να γίνει ο άντρας της ζωής της. Ο Βίκτορ Χάρα σε μία μέρα που εκείνη ήταν άρρωστη και δεν μπορούσε να χορέψει, της πήρε ένα μπουκέτο λουλούδια και της τα έδωσε. Εκείνη εικάζει ότι τα λουλούδια αυτά ο νεαρός τα έκλεψε από το διπλανό πάρκο καθότι ήταν φτωχός και δεν του περίσσευαν ούτε καν για ένα μπουκέτο.

Η Τζόαν είχε ήδη τότε μία κόρη από προηγούμενο γάμο και η κόρη ήταν ενός έτους. Ο έρωτας της με τον σπουδαίο τραγουδοποιό είχε καρπό ακόμα μία κόρη και διήρκεσε μέχρι το 1973, τη μέρα του αιματηρού πραξικοπήματος του στρατηγού Πινοτσέτ κατά του προέδρου Αλιέντε την 11η Σεπτεμβρίου. Ο Βίκτορ βγήκε τότε από το σπίτι για να πάει να υπερασπιστεί το πανεπιστήμιο από τα στρατεύματα του Πινοτσέτ και συνελήφθη και στάλθηκε στο στάδιο, το εθνικό στάδιο της Χιλής, που έγινε το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης της χώρας εκείνες τις μέρες, όπου οι δικτάτορες μάζεψαν όλους όσους συνέλαβαν, τους φυλάκισαν χωρίς νερό και φαγητό και τους βασάνισαν ανηλεώς, προσπαθώντας να μάθουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσαν. Πολλοί δεν βγήκαν ζωντανοί από κει, ανάμεσά τους και ο Βίκτορ Χάρα.

Η Τζόαν κλήθηκε μερικές μέρες μετά να  αναγνωρίσει το πτώμα του, με φανερά τα σημάδια του βασανισμού και 44 τρύπες από σφαίρες. Ήταν αναμενόμενο ότι θα αποτελούσε στόχο, αυτός που με το τραγούδι του είχε φτάσει στα πέρατα της χώρας, ένας indio, όπως χαρακτηριστικά και απαξιωτικά τον αποκαλούσαν, που στα χιλιάνικα σημαίνει γύφτος. Όσο ήταν κλεισμένος μέσα στο στάδιο κατάφερε να περάσει έξω ένα σημείωμα προς τη γυναίκα του αναφέροντας το σημείο που είχε παρκάρει το αμάξι τους και γράφοντας στο τέλος ότι την αγαπούσε.

Η Τζόαν εγκατέλειψε τη Χιλή μετά από μερικές μέρες για να επιστρέψει μόνο 11 χρόνια μετά, το 1984. Προσπάθησε με κάθε τρόπο να μάθει ποιοι ήταν αυτοί που είχαν δώσει την εντολή για να δολοφονηθεί ο άντρας της, όμως δεν μπορούσε να πάρει καμία πληροφορία από τους στρατιωτικούς, για να καταλάβει αργότερα ότι υπήρχε ένας κώδικας μυστικότητας μεταξύ των στρατιωτικών όσον αφορά τα ζητήματα των αγνοουμένων και των δολοφονημένων. Μόνο μετά από χρόνια κατάφερε μέσω κάποιων χαμηλόβαθμων αξιωματικών να μάθει τα ονόματα των υπευθύνων. 

Το 2013 άσκησε αγωγή εναντίον συγκεκριμένων ανθρώπων για τη δολοφονία του άντρα της. Οι άνθρωποι αυτοί καταδικάστηκαν φέτος, 10 χρόνια μετά την αγωγή, και 50 μετά τη δολοφονία. Η ποινή τους ήταν 25 χρόνια φυλάκιση. Ένας από αυτούς την ώρα που οι αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του να τον συλλάβουν, αυτοκτόνησε. Ήταν 86 ετών και ακόμα και σε αυτή την προχωρημένη ηλικία δε στάθηκε στο ύψος της πράξης του, υπήρξε δειλός να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της. 

Η Τζόαν, 96 ετών, πέθανε χθες. Υπήρξε μία από τις πιο αγαπημένες φιγούρες της Χιλής, που την αποκαλούσαν τρυφερά Juanita, μία γυναίκα θρύλος με αδάμαστη θέληση που κατάφερε να οδηγήσει στη φυλακή τα καθάρματα της χούντας. Πριν από μερικά χρόνια της είχε αποδοθεί το εθνικό μετάλλιο για την επίδοσή της στις τέχνες και είχε γίνει αποδεκτή στην Ακαδημία καλών τεχνών της Χιλής. Είθε το παράδειγμά της να φωτίσει το δρόμο για τις επόμενες γενιές.

Σ.Δ. Σύμφωνα με την επίσημη έρευνα, 40.000 άνθρωποι βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της 17ετούς στρατιωτικής δικτατορίας του Πινοσέτ και 3.095 από αυτούς δολοφονήθηκαν, 1.000 από τους οποίους εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι.

Βίκτορ Χάρα  στη Βικιπαίδεια

 Victor Jara - Manifiesto  

Victor Jara - El Derecho de Vivir en Paz  

Victor Jara - Deja la vida volar  

 Te Recuerdo Amanda   από την Μαρία Φαντούρη

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 17:09
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση