Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 17:41

Ρολάν Μπαρτ: «Η λογοτεχνία είναι η ερώτηση χωρίς την απάντηση»

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

roland-barthesΜια ημέρα σαν σήμερα, στις 12 Νοέμβρη 1915, γεννήθηκε στο Χερβούργο της Νορμανδίας ο θεωρητικός της λογοτεχνίας και συγγραφέας Ρολάν Μπαρτ [Roland Barthes]. 

Ο Μπαρτ σπούδασε λογοτεχνία και φιλολογία στη Σορβόννη. Μετά από την ολοκλήρωση της φοίτησής του, άρχισε να διδάσκει σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στη Γαλλία, στη Ρουμανία, στην Αίγυπτο και στις ΗΠΑ, και να δημοσιεύει άρθρα σε αριστερά έντυπα, όπου τασσόταν κατά των αστών κριτικών και της προσέγγισής τους, την οποία θεωρούσε επιφανειακή, μεροληπτική και παρωχημένη. Το 1977, έχοντας λάβει διεθνή αναγνώριση χάρη στις δημοσιεύσεις του, ο Μπαρτ έγινε ο πρώτος καθηγητής σημειωτικής, της επιστήμης που μελετά τα σύμβολα και τους κώδικες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να επικοινωνούν μεταξύ τους, στη Σορβόννη.

Το πιο γνωστό έργο του είναι πιθανώς το δοκίμιο «Ο θάνατος του συγγραφέα», στο οποίο απορρίπτει την εξέταση ενός λογοτεχνικού κειμένου με βάση τα στοιχεία της βιογραφίας του συγγραφέα του. Στο κείμενό του, ο Μπαρτ υπογραμμίζει πως οι παρατηρήσεις των αναγνωστών συχνά φωτίζουν άγνωστες πλευρές ενός έργου, που συχνά δεν γίνονται αντιληπτές ούτε από τον ίδιο τον δημιουργό του. 

Ακόμα ένα σημαντικό δοκίμιο του Μπαρτ έχει τον τίτλο Η απόλαυση του κειμένου (εκδ. Κέδρος, μτφρ. Φούλα Χατζιδάκη - Γιάννης Κρητικός), όπου μελετά την ευχαρίστηση που αντλεί ο αναγνώστης διαβάζοντας, καθώς και τα όριά της.

Ο Ρολάν Μπαρτ έφυγε από τη ζωή το 1980, έναν μήνα μετά από τον τραυματισμό του σε τροχαίο ατύχημα. Οι ιδέες του έχουν επηρεάσει πολλούς επιφανείς συγγραφείς, φιλοσόφους και ακαδημαϊκούς, σύγχρονούς του και μεταγενέστερους, όπως τον Ουμπέρτο Έκο, τον Ζαν Μποντριγιάρ και τον Ζακ Ντεριντά.

Σύμφωνα με τον Μπαρτ, «η λογοτεχνία είναι η ερώτηση χωρίς την απάντηση».

Πριν χρόνια διάβασα 3 από τα βιβλία του (Ο βαθμός μηδέν της γραφής, Αποσπάσματα του ερωτικού λόγου και Απόλαυση, γραφή , ανάγνωση) και ένα κλικ μου έκαναν, από όσα φυσικά κατάλαβα. 

Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, Κέδρος, Πλέθρον, Άγρα κ.ά. Πατώντας  ΕΔΩ   θα εμφανιστούν στη Βιβλιονέτ, στοιχεία του βίου του Μπάρτ και παρουσίαση όλων των βιβλίων του που κυκλοφορούν μεταφρασμένα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 18:57
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση