Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 10:10

Ένας Αθηναίος, υποψήφιος ψηφοφόρος, για το ντιμπέιτ στην ΕΡΤ

Επιλέγων ή Συντάκτης 

debate1Yorgos Kyriakopoulos Αντιπαρέρχομαι τα τερτίπια των επικοινωνιολόγων ("κύριε καθηγητά" ο ένας, ώστε να τονίσει την απόσταση του άλλου από την πραγματικότητα της πόλης, ένα πέτρινο διαρκές χαμόγελο ο άλλος, ώστε να μην υπολείπεται του σημερινού δημάρχου σε οικειότητα και ζεστασιά) και πάω στην ουσία :

1. Αυτό ήταν το καλύτερο debate που έχω δει, τόσο από πλευράς κανόνων όσο και από πλευράς ουσίας. Ιδίως επειδή δεν επικεντρώθηκε μόνο στα πεπραγμένα, αλλά και στο δέον γενέσθαι, που είναι και το ζητούμενο.

2. Οι δύο υποψήφιοι ήταν υπερβολικά προσεκτικοί μη και αποξενώσουν κάποιον ψηφοφόρο, χάνοντας έτσι αμφότεροι την χρήσιμη αιχμή που χρειάζεται γιά να σηκώσουν από τον καναπέ τους απέχοντες ψηφοφόρους. Όμως αυτός δεν ήταν ο αντικειμενικός σκοπός του debate?

3. Έμεινα με την αίσθηση ότι ο Μπακογιάννης υπερέβαλλε συνεχώς στα "έργα" του (π.χ. πού είναι οι 700 υπόγειοι κάδοι και πού λειτουργούν οι μπλέ γιά ανακύκλωση?) μοντάροντας κάποιες καλές προθέσεις σε πραγματικότητα, ενώ ο Δούκας υπερέβαλλε στις δυνατότητες του συνδυασμού του να υλοποιήσει αυτά που αποτελούν τις οραματικές του θέσεις. 

4. Ανοησίες όπως η αποτυχημένη πεζοδρόμηση της Βασ. Όλγας και το "Πράσινο" Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος θα με έστελναν αμέσως στην αγκαλιά του Δούκα. Επαμφοτερίζουσες στάσεις γιά τις κάμερες ασφαλείας (που δείχνουν εσωτερική ανομοιογένεια) θα με έδιωχναν από εκεί.

Πάντως έγινε μία συζήτηση γιά την Αθήνα. Σοβαρή και μελετημένη από τα δύο επιτελεία. Αν είχε και μία απαραίτητη αιχμή (π.χ. καταργούμε τα τρόλλεϋ και τα σύρματά τους και τα αντικαθιστούμε με ηλεκτροκίνητα λεωφορεία ή άλλες ιδέες τέτοιας τάξης) θα πήγαινα οπωσδήποτε να ψηφίσω την Κυριακή. Το σκέφτομαι πάντως.

3 σχόλια στο fb 

Αντώνης Ρουσσάκης. Μου έκανε εντύπωση που κανείς από τους δυο αλλά ούτε και οι δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για το παράνομο παρκάρισμα παντού και την Παντελή απουσία της τροχαίας . Μάλλον δεν περπατάνε στο κέντρο

Efi Stefopoulou. Σε ό,τι αφορά τις κάμερες:

1.Απαγορεύονται σε παιδικές χαρές και σχολεία με βάση την απόφαση 77/2009 της αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Πριν λίγο καιρό είχε ανακοινώσει ο δήμος Παλλήνης, για παράδειγμα, ότι θα βάλει κάμερες σε παιδικές χαρές κι η αρχή παρενέβη. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η απόφαση (77/2009) εκδόθηκε κατόπιν ερωτήματος που έκανε ο Δήμος Αθηναίων προς την αρχή! Άρα ο κ. Μπακογιάννης θα έπρεπε να τη γνωρίζει. Λέει η απόφαση ότι γενικώς απαγορεύονται οι κάμερες όσο οι παιδικές χαρές λειτουργούν, και μόνο κατ’ εξαίρεση, εκτός ωραρίου λειτουργίας και κατόπιν διενέργειας μελέτης επιπτώσεων θα μπορέσουν να λειτουργήσουν δοκιμαστικά 10 κάμερες.

2.Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις κάμερες – και εκτός παιδικών χαρών – στον Δήμο Αθηναίων: Η αρμοδιότητα του Δήμου να τοποθετήσει κάμερες, με βάση τον κανονισμό GDPR (για την προστασία δεδομένων), περιορίζεται αποκλειστικά στην επιτήρηση της περιουσίας του ίδιου του Δήμου. Ο Δήμος δεν είναι αρμόδιος να επιτηρεί το σύνολο του δημόσιου χώρου – αυτό το κάνει η αστυνομία. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος μόνο για τη δική του περιουσία, δεν μπορεί, λοιπόν, να βάλει κάμερες όπου θέλει. Αλλά ακόμα και στα δικά του κτίρια πρέπει να τηρούνται κάποιοι ελάχιστοι όροι αναλογικότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όροι πχ όπως αυτοί που οδήγησαν την αρχή να ει ότι δεν πρέπει να τοποθετούνται κάμερες στις παιδικές χαρές του Δήμου.

Απάντηση Yorgos Kyriakopoulos σε Efi Stefopoulou. Ας αρχίσουμε από την ανάγκη! Βανδαλισμός των σημαντικότερων κτιρίων της πόλης, κλοπή ή βανδαλισμός γλυπτών, ασυδοσία στην κατάληψη του δημόσιου χώρου (τραπεζοκαθίσματα, διαφόρων σκοπών περίπτερα, παρκαρισμένα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια και τις διαβάσεις κλπ). Και ας προχωρήσουμε στις δυνατότητες επίλυσης... Ελάχιστοι (και απρόθυμοι) δημοτικοί και κανονικοί αστυνομικοί. 1+1 κάνουν 2. Οι κάμερες θα βοηθούσαν πολύ στην τήρηση της τάξης. Αν ο Δήμος αποφάσιζε την τοποθέτησή τους (εκτός σχολείων κλπ που αναφέρετε), ποιά Περιφέρεια ή Υπουργείο θα μπορούσε ή θα ήθελε να τον εμποδίσει? Ο Δήμαρχος δεν έχει μόνο τις εξουσίες που του αφήνει η κείμενη νομοθεσία. Έχει και επικοινωνιακή δύναμη. Κάτι που καλοί δήμαρχοι, όπως ο Καμίνης, δεν κατάλαβαν και δεν εκμεταλλεύτηκαν

«Κατηγορώ» από Δούκα, Μπακογιάννης απολογούμενος , άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Debate Δούκα – Μπακογιάννη: Αντιπαράθεση για κάμερες, αντιπλημμυρικά και Μεγάλο Περίπατο , άρθρο στην Καθημερινή

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση