Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 09:59

Για τη συγκοινωνιακή κόλαση του Πειραιά αργεί ακόμα η γαλλική επανάσταση, του Orestes Kolokouris, από το fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

pireas19Λέει η Χ παράταξη ότι είναι τεράστιο ποσό (από ευρωπαϊκό ταμείο) τα 23,5 εκ. για την Πειραϊκή και πετάει ένα πυροτέχνημα για το (πανάκριβο) Μετρό με εκατοντάδες εκατομμύρια προυπολογισμό (ξεχνώντας το τραμ)... Όταν δεν έχεις θέση για την πόλη και απλά χαϊδεύεις αυτία... τι να περιμένεις. O άλλος λέει, ότι η Πειραϊκή θα "ασφυκτιά" με 2πλή λωρίδα ποδηλατόδρομο, ενώ τώρα κάθε κυριακή και ώρες αιχμής είναι καραγκιοζ μπερντές με αμάξια καβαλλημένα παντού. Στο ίδιο κλίμα, ο τρίτος ο καλύτερος λέει ότι είναι παράλογο να κάνουν επεκτάσεις πεζοδρομίων και ποδηλατόδρμους στο Α διαμέρισμα γιατί ειναι πυκνοκατοικημένο και "δεν χωράει τίποτε" (εκτός από ΙΧ που πρέπει να χωράει απεριόριστα..)  Πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω σε αυτές τις εκλογές των buffons (γελωτοποιών). Πραγματικά νομίζω ότι ο Πειραιάς στις ερχόμενες εκλογές θυμίζει την Γαλλία το 1650 (Σφενδόνη), από την μια η απολυταρχία του Λουδοβίκου- Μαζαρίνου και από την άλλη ένα συνθύλευμα ευγενών - μικροαστών - λαού που φοβούνται τις αλλαγές που έρχονται αναπολώντας το μεσαιωνικό status quo, αργεί ακόμα η γαλλική επανάσταση.

Θα γίνω πιο αναλυτικός. 

1. Τα έργα από το ταμείο ανάκαμψης στο σύνολό τους είναι μια περίοργη ιστορία, και το πρόβλημα ξεκινάει "από το κεφάλι". Δηλαδή ότι δεν έγινε το εθνικό πρόγραμμα μετά από διαβούλευση με την κοινωνία. Όταν φτάνουμε στο τοπικό, το παράδοξο είναι ότι υπάρχουν αντιδράσεις για έργα μείωσης των δρόμων (Πειραϊκή) και όχι για έργα αυξησης των δρόμων (υποθαλάσσια Πέραμα - Σαλαμίνας). Το κόστος μπορεί να είναι - σύνηθες- υπερκοστολογημένο ή όχι και αυτό είναι αντικείμενο των ελεγκτικών οργάνων, του δημοσίου και της ΕΕ. Το όλο θέμα φωνάζει μακριά ότι είναι "επιχείρημα" που στόχο έχει την αντιπαράθεση παρά ουσίας. 

2. Το θέμα του ΜΕΤΡΟ είναι γνωστό, πόσο επιφανειακά αντιμετωπίζεται. όλοι θέλουν μια στάση ΜΕΤΡΟ, λες και είναι σουβλατζίδικο, κανένας δεν έχει στρατηγική για δίκτυο Μέσων σταθερής τροχίας. Η στρατηγική αυτή μοιάζει- επιφανειακά- ως λαικό αίτημα αλλά είναι παγίδα. Αν βάζαμε όλους τους δήμους να συναποφασίζαν πως θα λυθεί το κυκλοφοριακό θα φαινόταν η γύμνια του αιτήματος. Η λογική απάντηση είναι να συνεχίσει να αναπτύσεται του δίκτυο ΜΕΤΡΟ στην Αττική (με τους ρυθμούς που δυστηχώς είναι εφικτοί δηλαδή 1 γραμμή κάθε 15 χρόνια) και να ενταθούν οι επεκτάσεις του δικτύου τραμ που έχουν σταματήσει.

Αυτό σημαίνει - για τον Πειραιά- να γίνει υπογειοποίηση της γραμμής 1 Ν. Φαληρο- Πειραιάς, προσθέτωντας έτσι μια γραμμή στα Καμίνια, και οι επεκτάσεις του τραμ σε Χατζηκυριάκειο- Πέραμα, αν την επόμενη δεκαετία θα υπάρχει η πιθανότητα για επέκταση κάποιου από τους υφιστάμενους σταθμούς μετρό (πχ. Πειραιάς- Δημοτικό) προς το Α διαμέρισμα έχει καλώς, τα πράγματα και οι τεχνολογίες "τρέχουν" (ή αν σχεδιαστεί μονορέιλ, τελεφερίκ, σταθμός διακτινισμού κοκ, ποιος ξέρει) το τραμ πάλι θα έχει εξασφαλίσει την κυκλοφοριακή μετάβαση, από την ολοένα και αυξανόμενη κυκλοφοριακή κόλαση της πόλης μας. Όλα τα άλλα είναι δημαγωγία. Προφανώς το τραμ θα προσφέρει ικανοποιητικότατες υπηρεσίες (καλύτερες για δημοτικό για τους κατοίκους του Πειραιά παρά το μετρό κανόντας απλά μαθηματικά, δηλ. 7 λεπτά από στάση Κλεισόβης στο Δημοτικό) σημαίνει ότι ένας κάτοικος θα έχει πιο κοντά του στάση (περίπου ανα 200 μέτρα, ενώ στο υποθετικό σενάριο του μετρό μπορεί να έκανε και 500 μέτρα/ με ανάγλυφο), ενώ 0 λεπτά μετάβασης στη στάση από την επιφάνεια (κάντε τον υπολογισμό μιας και θέλει συνήθος 2 λεπτά να κατέβεις στην αποβάθρα του μετρό). 

3. Μια γειτονιά πρέπει να καλύπτει πρωτίστως τις αντικειμενικές ανάγκες των πολιτών, για ελέυθερους χώρους, πράσινο,  μετακίνηση. Το παρκινγκ και το ΙΧ δεν είναι ακτικειμενική ανάγκη Per se. Είναι μέσο για να ικανοποιηθεί η ανάγκη για μετακίνηση. όταν αυτό το μέσο παραβιάζει τις υπόλοιπες... τότε έχουμε να κάνουμε με μια δραστηριότητα - καρκίνωμα και όχι για κάποιο δικαίωμα. 

Αυτονόητο ότι στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα, γίνονται από χθες πολιτικές για να περιοριστεί η αυτοκίνηση και για να δωθεί δυναότητα να λειτουργούν ΧΩΡΙΣ αυτήν για τις "καθημερινές" αποστάσεις (ως 3 χιλιόμετρα).

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 10:11
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση