Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2023 19:15

Έβρος: Ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή – Κάηκαν πάνω από από 935.000 στρέμματα – Στην Ελλάδα η χειρότερη ποιότητα αέρα στην Ευρώπη

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

evros 1Άμα ζεις στον Έβρο τότε η τρομακτική αυτή πυρκαγιά που εξακολουθεί για 16η μέρα να κατακαίει την περιοχή θα είναι μία τόσο φρικτή εμπειρία από αυτές που φαντάζομαι ότι ούτε στους εχθρούς σου δεν θα εύχεσαι να ζήσουν. Άμα όμως ζεις κάπου αλλού τότε μόνο κάποια συγκεκριμένα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν να πάρεις μία αμυδρή ιδέα αυτής της καταστροφής. Θα μπορούσε βεβαίως και τα κανάλια να μας πληροφορούσαν, αλλά δεν το επέλεξαν για τους γνωστούς πολιτικούς λόγους, για τα καλά και τα συμφέροντά τους δηλαδή, μη συνεισφέροντας έτσι να φτιάξουμε μία άποψη για τις όποιες ευθύνες του κράτους και της κυβέρνησης. Δεν επέλεξαν λοιπόν, να μας πληροφορήσουν αντικειμενικά και σφαιρικά έτσι ώστε να είχαμε μια διαυγή εικόνα της επέλασης της κόλασης και να φτιάχναμε μία άποψη για τους φυσικούς και των ηθικούς αυτουργούς μιας καταστροφής που ανάγκασε τους ανθρώπους που ζουν εκεί να χαιρετιούνται αλλιώς, να συμπεριφέρονται διαφορετικά, που πια δεν έχουνε όραση, όσφρηση, γεύση, έχουνε μόνο καπνό.

Αυτοί, που στη γη των γελαστών ανθρώπων δεν έχουνε πια χαμόγελο, όπως έγραψε ένας από αυτούς. Αυτοί εκεί που, σαν δούνε κάποιον που αγαπάνε, γυρνάνε το κεφάλι αλλού, μη δει το δάκρυ τους. Γυρνάει κι εκείνος απ' την άλλη μη δούνε το δικό του και τραβάει καθ'είς το δρόμο του...άλλαξε ο τρόπος που αγαπάνε!

Θίγει τα ουσιαστικά ένα πεζοποίημα που έγραψε ένας από τους "καμμένους" μιλώντας για μια ζωή με καμμένες σχέσεις και συνειδητοποιώντας ότι οι πυρκαγιές ακύρωσαν έναν από τους βασικούς εκείνους όρους, το περιβάλλον, που κάνουν τη ζωή άξια να τη ζει κανείς. 

Τα στοιχεία: Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή από τη φωτιά στον Έβρο που έχει κάνει στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης. Η φωτιά που κατακαίει για 16η μέρα έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον κι αποτελεί τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων ετών στην Ευρώπη.

Νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν σήμερα διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνουν την καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:

 440.180 στρ αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).

 318.700 στρ αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).

  • 81.140 στρ αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

 

evros2Φωτιά στον Έβρο: Στην Ελλάδα η χειρότερη ποιότητα αέρα στην Ευρώπη

Σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του climatebook, η ποιότητα του αέρα σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης για τον Αύγουστο 2023 είναι πολύ επιβαρυμένη.

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα από την υπηρεσία Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας (CAMS) του Copernicus τα οποία επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του climatebook, παρατηρείται πως η πιο επιβαρυμένη περιοχή της Ευρώπης σε ποιότητα αέρα για τον Αύγουστο 2023 ήταν η Ελλάδα και η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Όπως φαίνεται και από την εικόνα, στην περιοχή της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 (σωματίδια διαμέτρου μικρότερης των 10 μικρομέτρων) για το μήνα Αύγουστο που προκλήθηκαν από δασικές πυρκαγιές.

Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές όπως του Έβρου και της Αττικής, φαίνεται πως επηρέασαν κατά πολύ την ποιότητα αέρα στην περιοχή της Ελλάδας, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή στην Ευρώπη.

Πηγή: dikastiko.gr/eidhsh

 Με δάφνες σε ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες καμένα στρέμματα  της Ιωάννας Δρόσου στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΕΠΟΧΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 19:27
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση