Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2023 09:30

Ερώτηση του ΚΚΕ στον υπουργό Περιβάλλοντος Θ.Σκυλακάκη για τους ανθυγιεινούς ρύπους της Oil One στη Δραπετσώνα + ένα σταγονίσιο σχόλιο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Oil OneΣ.Δ. Δεν γνωρίζουμε τη θέση των τριών νέων μικρών κομμάτων ( Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας) της νέας Βουλής για το πρόβλημα που δημιουργεί η Oil One που λειτουργεί στη Δραπετσώνα από το 2015, μιας και δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δημάρχου πριν ένα μήνα για το πρόβλημα αυτό. Από τα υπόλοιπα κόμματα μόνο η Ν.Δ δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα ότι η εταιρεία αυτή, εξ αιτίας της επεξεργασίας των πετρελαιολιπαντικών αποβλήτων των πλοίων, δημιουργεί με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους της μεγάλο πρόβλημα υγείας και ποιότητας ζωής σε χιλιάδες κατοίκους. Ένα το κρατούμενο.

Το δεύτερο κρατούμενο είναι οι τρόποι που μπορούν τα κόμματα, που αναγνωρίζουν το πρόβλημα που δημιουργεί η Oil One, να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Ένας τρόπος που υπάρχει στο ρεπερτόριό τους είναι να καταθέτουν οι βουλευτές τους ερωτήσεις στη βουλή ζητώντας απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. Πρόκειται για μία επιλογή που αν και σπανίως προκάλεσε λύσεις, εξ αιτίας βασικά της πολιτικής της κάθε κυβέρνησης στο θέμα που θίγει η ερώτηση και που υλοποιεί ο αρμόδιος υπουργός της, εν τούτοις πολιτικά οφελεί, έστω και λίγο, έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων και το κόμμα που καταθέτει την ερώτηση και αυτή καθ'εαυτή την υπόθεση.

Μου κάνει εντύπωση πάντως, αν θυμάμαι καλά, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία '19-'23 δεν είχαν υποβάλλει ερωτήσεις στη Βουλή για το πρόβλημα της μελισσανιδίλας. Μιλάμε για μια συνηθισμένη τυπική επιλογή που το μόνο που αρκεί είναι η ξεκάθαρη θέση του κόμματος υπέρ του αιτήματος των πολιτών στο ζήτημα για το οποίο γίνεται η ερώτηση. Να, όπως το ΚΚΕ, που με την ερώτησή του στη Βουλή για την υπόθεση των ατμοσφαιρικών ρύπων της Oil One, έκανε την κατάλληλη επιλογή. 

Ακολουθεί η ερώτηση για την επικίνδυνη δυσοσμία στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι λόγω των ρυπογόνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΚΚΕ. Αναμένουμε την απάντηση από τον υπουργό ΥΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη

Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Αφροδίτη Κτενά και Χρήστος Τσοκάνης:

«Η κατάσταση με την αποπνικτική, έντονη και επικίνδυνη δυσοσμία, που τις ζεστές ημέρες πνίγει ακόμα πιο έντονα τις γειτονιές στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι παραμένει και εντείνεται.

Η αιτία και ο ένοχος είναι γνωστοί σε όλους εδώ και πολλά χρόνια. Είναι η παρουσία και η λειτουργία των ρυπογόνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, συγκεκριμένα της Oil One, που ευθύνεται για τη δυσοσμία και τους επικίνδυνους ρύπους, με βάση και τα στοιχεία των ερευνών του Δημόκριτου, του Αστεροσκοπίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας για τους κατοίκους της περιοχής, παρά τα αποδεικτικά επιστημονικά στοιχεία.

Όλες οι κυβερνήσεις βοήθησαν στην εγκατάσταση, επιδότηση, επέκταση και γιγάντωση της OILONE. Τα κόμματα και οι κυβερνήσεις που έδωσαν άδεια ξεκίνησαν με ΝΔ -ΠΑΣΟΚ το 2014, έγινε επέκταση λειτουργίας και εργασιών μέχρι το 2038 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και την επιδότησαν με χιλιάδες ευρώ, αλλάζοντας μέχρι και τη χρήση γης, μετατρέποντας ευρύτερα την περιοχή σε βιομηχανική, με Προεδρικό Διάταγμα από τη ΝΔ τον Γενάρη του 2023. Συνεπώς τους βαραίνει η κύρια ευθύνη για την κατάσταση που βιώνει ο λαός στην πόλη του Κερατσινίου και ευρύτερα του Πειραιά. Η λογική τους, που βάζει τα κέρδη της όποιας εταιρείας πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Ο λαός της περιοχής έχει πείρα από αγώνες ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, που μπροστά στα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή. Αυτό το ζήσαμε με το έγκλημα και τους νεκρούς στα Τέμπη, ο λαός της περιοχής το βιώνει με την Cosco, με την Oil One και δεν θα μείνει απαθής αναπνέοντας καρκινογόνα αέρια (βενζόλιο, θειούχες πτητικές ουσίες κ.ά).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:

- Την προστασία της υγείας των κατοίκων στις περιοχές αυτές.

- Την άμεση μετεγκατάσταση των ρυπογόνων βιομηχανιών, από ήδη επιβαρυμένη περιοχή του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.

- Την απαλλοτρίωση του συνόλου του χώρου του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων, χωρίς αντίτιμο και την απόδοσή του στο λαό της περιοχής για την κάλυψη των αναγκών του σε αναψυχή, αθλητισμό, πολιτισμό».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2023 10:49
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση