Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2023 09:17

Αντιγόνη! Yeah!

Επιλέγων ή Συντάκτης 

debaYorgos Kyriakopoulos. Συγκλονίστηκα διαβάζοντας σήμερα τα ξημερώματα την ιστορία του Ντέμπα. Ενός ασυνόδευτου παιδιού από το Μάλι, που από την Μόρια βρέθηκε 15 χρονών στο Λύκειο και σήμερα πιά στην Γαλλική Φιλολογία της Φιλοσοφικής Αθηνών. Από τον εφιάλτη στην κανονικότητα, χάρις στο τεράστιο πείσμα του, την ευφυία του και  χάρις σε έναν αφοσιωμένο δάσκαλο ονόματι Κοσμά Δρακάτο. Μιά ιστορία σαν παραμύθι με happy end. Που είμαι σίγουρος ότι πλάϊ στην ανθρωπιά και την τύχη θα κρύβει και την συναισθηματική απομόνωση, την απανθρωπιά και την σκληράδα. Αλλά έτσι είναι τα παραμύθια, πάντα τελειώνουν με το "έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα".

Κι άν κάτι με ενθουσίασε στο καλό άρθρο της Ελβίρας Κρίθαρη* στην Καθημερινή, είναι η διακριτική περιγραφή της διαδικασίας της μάθησης των ελληνικών και της ελληνικής ιστορίας. Από την ανάμνηση της Αφρικανικής φύσης και την φρίκη των Αφρικανικών εμφυλίων στο θρανίο, όπου ο Ντέμπα πιό πολύ εντυπωσιάστηκε που η Αντιγόνη δεν ήθελε να αφήσει τον αδελφό της νεκρό στα όρνια (φωνάζοντας εκείνη την ημέρα "Αντιγόνη yeah!") ή που τον συντάραξε στην ιστορία του Πόντου και της Μικρασίας το κάψιμο των χωριών και οι διωγμοί των αθώων. Πόσους κύκλους συμπτώσεων να χωνέψει κανείς σε ένα παραμύθι.  

Να είναι καλά ο νεαρός φοιτητής, να παραμείνει αξιαγάπητος και να μπορέσει να στήσει μιά ζωή που θα τον κάνει ευτυχισμένο. Και να μπορέσει ίσως κάποτε να μεταφέρει την εμπειρία του στο ελληνικό σύστημα υποδοχής. Αυτοί οι θαυμαστοί καινούργιοι Έλληνες πρώτης γενιάς να βοηθηθούν στο "αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα".

* Ελβίρα Κρίθαρη :  Η μεγάλη διαδρομή του Ντέμπα από το Μάλι στη Φιλοσοφική Αθηνών  

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση